Annonce
Kolding

Forstå reglerne: Sådan er det at eje et bevaringsværdigt hus

Der er mange regler at holde styr på, hvis man ejer et bevaringsværdigt hus. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Der er en række særlige regler, man skal være opmærksom på, hvis man bor i eller overvejer at købe et bevaringsværdigt hus. Herunder får du et overblik.

Bevaringsværdi knytter sig en bygnings ydre værdier.

Hvis et hus er registreret med en høj bevaringsværdi i klasse 1-4, og huset er omfattet af en kommune- eller lokalplan, skal man som ejer være klar over, at:

- En lokalplanen definerer en række krav til området og husene, eksempelvis retningslinjer for hvilke materialer og farver, man må anvende på huset.

- Kommunen har ret til at stille krav til husets ydre, fordi formålet med at udpege huset som bevaringsværdigt er at sikre husets eller kvarterets oprindelige udtryk.

- Der ved en istandsættelse eller ombygning ikke blot kan være særlige krav til udformning af bygningsdele som vinduer, døre, kviste og tag, men også til husets facader og overflader, eksempelvis kalk, farver eller særlige malingstyper.

- Man skal søge kommunen om tilladelse til at nedrive dit bevaringsværdige hus, og kommunen kan give et afslag.

- Man skal ansøge kommunen om lov til at foretage udvendige ændringer på huset, og kommunen kan kræve at besigtige arbejdet.

- Har man istandsat huset uden tilladelse, kan kommunen kræve, at man laver arbejdet om.

- Man som ny ejer bør sikre sig, at gældende krav er overholdt (hvis husets tidligere ejer ikke har overholdt reglerne, kan man som ny ejer blive ansvarlig og skal så selv gøre krav gældende mod husets tidligere ejer)

Rent arkitektonisk vil det fx betyde, at man typisk ikke vil få lov til at overpudse facadens blanke murværk. Man vil som regel heller ikke kunne få tilladelse til at ændre på vinduernes formater eller opdeling.

Ejerens ekstraudgifter til en eventuel istandsættelse kan reduceres, idet der kan være mulighed for at søge kommunen om økonomisk støtte til bygningsforbedringer. Det varierer fra kommune til kommune, hvilke bevaringsværdige bygninger, der kan søges støtte til. Der ydes normalt ikke støtte til sommerhuse eller ejerlejligheder. Der kan også være regler for tilbagebetaling, hvis man sælger huset kort tid efter, at man har modtaget støtte.

Kilde: Historiske Huse

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Central skobutik lukker i Kolding

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce