Annonce
Sydjylland

Forstå sagen om den forsinkede rapport: Derfor holder borgere og politikere vejret

Den forsinkede VVM-undersøgelse betyder, at en lang række borgere ikke har kunnet få en afklaring på, om de risikerer at få en motorvej i baghaven. Her ses Marius Frandsen i sin stue. Hvis en af de mulige linjeføringer bliver en realitet, vil han få direkte udsigt til Hærvejsmotorvejen. Arkivfoto: Søren Gylling
En ny midtjysk motorvej parallelt med E45 - også kaldet Hærvejsmotorvejen - kan både udløse store gevinster og få fatale konsekvenser, alt efter øjnene der ser. Her får du overblikket over sagen om den forsinkede VVM-undersøgelse, og hvorfor den er så vigtig.

Overblik

Annonce

1) Forsinket VVM-undersøgelse

Vejdirektoratet har i flere år været undervejs med en såkaldt VVM-undersøgelse af strækningen Give til Haderslev samt en forundersøgelse af strækningen Give til Hobro. Førstnævnte er den vigtigste, idet den skal danne grundlag for en politisk beslutning om, hvorvidt den nederste strækning af Hærvejmotorvejen skal bygges eller ej, og om hvilken linjeføring der i så fald skal anlægges.

VVM-undersøgelsen skulle være fremlagt i sommers, men er forsinket på grund af problemer med en central regnemodel. En VVM-undersøgelse er en grundig redegørelse for, hvordan motorvejen vil påvirke det omgivende miljø. En forundersøgelse er forløberen for en VVM-undersøgelse.

2) Fejl i landstrafikmodellen

Årsagen til den forsinkede rapport er den såkaldte landstrafikmodel. Den bruges blandt andet til at regne på samfundsøkonomiske gevinster ved forskellige linjeføringer. Modellen er blevet opdateret til en ny version, og i den forbindelse har der været fejl, som har gjort, at man ikke kunne sammenligne de resultater, modellen spyttede ud.

Landstrafikmodellen er under løbende udvikling, så den hele tiden bliver bedre og mere præcis. Nu er man dog et sted, hvor resultaterne er så valide, at de kan bruges til at færdiggøre VVM-undersøgelsen af Hærvejsmotorvejen.

3) Pres fra flere sider

Forsinkelsen af VVM-undersøgelsen har skabt frustration blandt de mange aktører, der brændende ønsker sig motorvejen. Det skyldes ikke mindst, at transportminister Benny Engelbrecht (S) snart indkalder Folketingets partier til forhandlinger om en milliardplan over ny infrastruktur, og her vil VVM-undersøgelsen være central.

31 borgmestre på tværs af partier bakker op om motorvejen, ligesom den står øverst på ønskesedlen i transportbranchen. Formålet er blandt andet at aflaste E45 og spare køretid.

På den anden side står de borgere, som lige nu ikke ved, om de får en motorvej i baghaven eller ej. JydskeVestkysten har blandt andet fortalt om Marius Frandsen fra Christiansfeld, der står på kanten af tvangsauktion, fordi planerne om en ny motorvej blokerer for et hussalg. De berørte borgere kan først få en afklaring om deres situation, når VVM-undersøgelsen er klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce