Annonce
Sydjylland

Forstår du, hvad lægen siger? Politikere kræver bedre dansk af udenlandske læger

I fremtiden vil udenlandske læger, der søger job i Region Syddanmark, måske blive påkrævet flere tests af deres danskkundskaber. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Hvis et nyt forslag bliver godkendt af Regionsrådet, vil udenlandske læger i fremtiden skulle igennem ekstra tests for at tjekke, om de taler godt nok dansk til at kommunikere med danske patienter.

Sundhed: Er det tilstrækkeligt, at en udenlandsk læge kan tale dansk til et ti-tal og skrive til et 7-tal på karakterskalaen? Ifølge de nuværende regler for udenlandske læger i Region Syddanmark er det.

Men det er måske snart fortid.

De krav er nemlig ikke altid tilstrækkelige til at kunne føre en forståelig samtale med regionens patienter, mener en række regionspolitikere. Heriblandt De Konservative, der tilbage i januar 2021 foreslog, at alt personale med patientkontakt skulle bestå Region Syddanmarks egen sprogtest.

Annonce

- Vi har fået en hel del henvendelser fra borgere, der har følt sig meget utrygge for at sige det lige ud, i forhold til at den udenlandske læge har været svær at forstå, siger Morten Weiss-Pedersen (K), medlem af Forretningsudvalget i Region Syddanmark.


Vi har fået en hel del henvendelser fra borgere, der har følt sig meget utrygge for at sige det lige ud, i forhold til at den udenlandske læge har været svær at forstå,

Morten Weiss-Pedersen (K)


Møder utrygge borgere

Samlet set har han kendskab til knap ti henvendelser fra borgere i regionen, der har haft vanskeligt ved at kommunikere med de udenlandske læger. Og han mener, at problemet med den nuværende ordning er, at den træner de udenlandske læger i at læse og skrive, men ikke giver de fornødne redskaber til at forstå og tale med patienterne.

Også Thies Mathiasen (DF), medlem af Forretningsudvalget i Region Syddanmark, har modtaget henvendelser fra borgere i regionen, der har svært ved at forstå, hvad der bliver sagt hos lægen. På fire år har han fået over tyve henvendelser fra borgere, der fortæller om kommunikationsvanskeligheder mellem dem og regionens udenlandske læger.

Det er en af grundene til, at de er tilhængere af en ny sprogtest.

Annonce

Flere tests i sigte

Denne nye sprogtest har administrationen i Region Syddanmark udformet med inspiration fra Sygehus Lillebælt, der gennem cirka ti år har arbejdet på en lignende test. Tanken er, at den skal bruges fremadrettet og i forbindelse med klager over de udenlandske lægers sprogniveau.

Den nye model går blandt andet ud på at teste, om lægen taler forståeligt og reagerer ordentligt, når vedkommende henvender sig til patienter. Derudover bliver lægens ordforråd, lytteevner og skriftlige formåen testet.

Som resultat af den test bliver der lavet en samlet vurdering af lægens sproglige styrker og svagheder, som kan aflæses i enten grøn, gul eller rød:

Grøn: Lægen er tilstrækkelig dygtig til dansk.

Gul: Der er plads til forbedring, men lægen kan godt se patienter.

Rød: Det sproglige niveau er ikke tilstrækkeligt til at kunne arbejde som læge. Lægen skal i så fald arbejde med de svagheder, der fremgår af vurderingen inden en fornyet test.

Onsdag 19. maj blev den nye testmodel godkendt af Forretningsudvalget i Region Syddanmark med det forbehold fra DF, at der kommer en uddybning af, hvordan den skal gennemføres.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Annonce