Annonce
Læserbrev

Forstår ikke Socialdemokraternes defensive tilgang til landvindmøller

Læserbrev: Borgerlisten forstår ikke Socialdemokratiet i Tønder kommunes defensive tilgang til landvindmøller. Vores ny socialdemokratiske klimaminister, Dan Jørgensen, lægger for alvor op til, at kommunerne skal tage et medansvar. De bliver samtidigt også belønnet for det. 88.000 kr/MW.

Et kommende projekt i Ballum (Infomøde den 7/1 2020) vil kunne give et afkast til Tønder Kommune på over syv millioner kroner og give strøm svarende til 90 procent af kommunens forbrug og reducere Co2 med 178.000 tons.

Borgerlisten mener, at den kritik, som en række borgere har skabt i Haved, ikke må betyde, at vi ikke kan få nye projekter med landvind i Tønder Kommune fremover.

Nu hvor den nye VE-lov samtidigt sikrer, at borgere indenfor en bestemt afstand skal tilbydes opkøb af ejendom, så er det en win-win situation for både borgeren og lokalområdet.

Hvis socialdemokraterne ikke er inde i den nye VE-Lov, så er her en minigennemgang: Køberetsordningen udgår. Borgere indenfor otte x vindmølleafstand modtager blot ved at bo der i form af en VE-bonusordning svarende til cirka 4.000-5.000 kroner om året og skattefri for modtager. VE-bonussen modregnes ikke i andre offentlige ydelser. Værditabsordningen fortsætter så alle boligejere, der har et tab i deres boligs værdi, kan opnå erstatning.

Salgsoptionen: Boligejere indenfor seks gange totalhøjde kan inden det første drift års udløb forlange at vindmølleopstilleren skal købe ejerens bolig til den af taksationsmyndigheden fastsatte værdi.

Så på med ja-hatten til de seks socialdemokrater. Det kunne være spændende og opløftende, hvis debatten kunne dreje som om fakta i stedet for følelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce