Annonce
Haderslev

Forstander med fortid på politianmeldt kostskole frygter for sit ry: Kendte ikke til de voldelige og seksuelle overgreb på børn

Forstander Charlotte Møller Pedersen er bekymret for, at sagen om overgreb på Gravenshoved nu smitter af på Dannevirkes ry. Foto: Google Maps
Charlotte Møller Pedersen, forstander på Dannevirke Kostskole, har en fortid som lærer på den nu politianmeldte Gravenshoved Kostskole, der lukkede i 1993. Hun er bekymret for, at sagen om de 31 tidligere elever, der er stået frem med historier om voldelige og seksuelle overgreb på Gravenshoved, smitter af på hendes kostskole.

Haderslev: De besværlige børns paradis. Sådan blev Gravenshoved Kostskole nordøst for Haderslev engang beskrevet, før den lukkede i 1993. Derfor er Charlotte Møller Pedersen, tidligere lærer på skolen, rystet over de 31 tidligere elevers historier om voldtægt, vold, ydmygelser og indespærring.

- Jeg er meget berørt af deres fortællinger. Ingen børn og slet ikke børn, der anbringes udenfor deres hjem, skal opleve nogen som helst former for voldelige eller seksuelle overgreb, siger Charlotte Møller Pedersen.

I 1992 arbejdede hun selv som lærer på Gravenshoved Kostskole, hvor overgrebene skulle have fundet sted. Derfor er hun også bekymret for, at hendes fortid på skolen vil smitte af på Dannevirke Kostskole, der blev oprettet ved Øsby øst for Haderslev i 1993, og hvor hun lige siden har været forstander.

Annonce

- Vores institution risikerer at blive forbundet med de forfærdelige fortællinger om Gravenshoved, fordi jeg var ansat på Gravenshoved i ni måneder, indtil den lukkede, fortæller Charlotte Møller Pedersen.

Var du på nogen måde klar over de episoder og oplevelser, som de 31 tidligere elever er stået frem med?

- Nej, slet ikke. Jeg har ikke været deltagende i eller vidende om overgreb på børn. Så det her kommer i den grad bag på mig. Jeg havde aldrig tænkt eller forestillet mig, at sådan noget kunne være foregået på Gravenshoved, siger Charlotte Møller Pedersen.

En anden tid

Charlotte Møller Pedersens tid på Gravenshoved Kostskole var meget begrænset, men hun oplevede, at det var en meget anderledes skole. På Gravenshoved fyldte det socialpædagogiske langt mere end det undervisningsmæssige.

- Som nyuddannet lærer var det en helt anden verden, end den jeg havde lært om på seminariet, hvor jeg havde lært at forbedre og gennemføre folkeskoleundervisning. Tiden og pædagogikken var dengang en anden – men at gøre overgreb på børn er hverken et spørgsmål om tidsperiode eller teori – det må bare ikke finde sted. I dag er tilgangen til arbejdet med anbragte børn en helt anden med fokus på inddragelse af børnene i deres eget liv og at bygge ovenpå deres ressourcer, siger Charlotte Møller Pedersen.

Charlotte Møller Pedersen har været forstander på Dannevirke Kostskole lige siden skolen blev oprettet i 1993. Hun er derfor berørt af de 31 tidligere elevers beretninger. Privatfoto

Det var Alvin Hammer, den gamle forstander på Gravenshoved Kostskole, der i sin tid ansatte Charlotte Møller Pedersen på skolen. Hun kendte ham ikke forud for ansættelsen.

- Efter Gravenshoved lukkede, blev jeg kæreste med hans søn. Alvin var en af initiativtagerne til Dannevirke Kostskole. Han var også med på sidelinjen i de første par år, indtil store uenigheder omkring den faglige pædagogiske linje samt den økonomiske og organisatoriske linje betød, at vores veje både professionelt på Dannevirke og privat måtte skilles, siger Charlotte Møller Pedersen.

Annonce

Større fokus på børnene

Charlotte Møller Pedersen har i dag været forstander på Dannevirke Kostskole i omkring 28 år. Skolen drives ifølge hende på en anden måde end Gravenshoved Kostskole.

- Dannevirke har meget mere fokus på det enkelte barn og på barnets ressourcer, end at barnet skal passe ind i normerne. Vi har et langt større fokus på børnenes skolegang og læringsmiljø, og vi inddrager børnene i beslutninger om deres dagligdag på Dannevirke.

Jeg har ikke været deltagende i eller vidende om overgreb på børn. Så det her kommer i den grad bag på mig. Jeg havde aldrig tænkt eller forestillet mig, at sådan noget kunne være foregået på Gravenshoved.

Charlotte Møller Pedersen, Forstander på Dannevirke Kostskole

Hvordan sikrer I elevernes trivsel på Dannevirke Kostskole?

- Børn skal ikke svigtes, og de skal behandles ordentligt og omsorgsfuldt. På Dannevirke tager vi udgangspunkt i involveringspædagogik og helt overvejende det anerkendende og ressourceorienterede, som  sætter mennesket i centrum. Vi fokuserer på at møde barnet i øjenhøjde, så vi kan få øje på og bygge ovenpå de ressourcer og den kunnen, barnet allerede besidder. Vi oplever, at det er en god hjælp for børnene, at deres hverdag er forudsigelig og genkendelig, siger Charlotte Møller Pedersen.

Gravenshoved Kostskole

Gravenshoved Kostskole var ejet og drevet af Aalborg Kommune og Aalborg Amt, indtil den lukkede i 1993.

I alt 31 af kostskolens tidligere elever er gået til Aalborg Kommune med deres historier om deres tid på kostskolen, skriver TV 2 Nord.

Deres udsagn var ifølge skolerådmand i Aalborg Kommune Jan Nymark Thaysen (V) så alvorlige, at kommunen besluttede at melde sagen til Syd- og Sønderjyllands Politi.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Haderslev For abonnenter

Dyk ned i tallene: Her er ugens regnskaber fra Haderslev

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Haderslev

Halloween gudstjeneste er aflyst: Præsten har fået corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce