Annonce
Aabenraa

Forsvarer efter kritik af dom: Der gives ikke mildere straffe til betjente - men politiet har en anden fordel

En betjent fik sig mandag en bøde på 1000 kroner efter at have forårsaget et uheld i Aabenraa. Foto: Privatfoto
Det mødte skarp kritik fra en række læsere, da en betjent mandag blev straffet med en bøde for at forårsage et færdselsuheld. De mente, at straffen havde været hårdere, hvis der havde været tale om en civil, men ifølge forsvarsadvokat Stephan Berg ligger problemet et helt andet sted.

Aabenraa: - Hvad ville straffen være, hvis en af os almindelige trafikanter ikke holdt tilstrækkelig afstand til at kunne nå at bremse for så at vælge at undvige på en måde, som udsætter andre for fare?

Sådan spørger Linda Moshage i en Facebook-kommentar, efter JydskeVestkysten tirsdag kunne fortælle om en betjent, der blev straffet med en bøde på 1000 kroner for at have forårsaget et færdselsuheld i Aabenraa tilbage i april.

Og hun var ikke alene om sin undren.

Annonce

- Man føler sig helt til grin som borger i dette land efterhånden, skriver Frank Thomsen i en kommentar, som modtog 28 synes godt om-tilkendegivelser og startede en længere debat.

Om der rent faktisk gøres forskel på politibetjente og civile i retssystemet, er der delte meninger om.

Ikke to sager er ens

Ifølge Stephan Berg, som gennem sine mere end 25 år som forsvarsadvokat har repræsenteret både civile og betjente, bliver der ikke gjort forskel hverken den ene eller den anden vej.

- Det er en mild dom, men der har formentlig været formildende omstændigheder, som forklarer den. Jeg har haft civile klienter, som er endt med samme eller lignende afgørelser, og der skal altså noget til, før man får en betinget frakendelse af kørekortet. Her har man vurderet, at det ikke har været voldsomt nok til, at man kommer over bødeniveau, forklarer han.

Flere læsere gør det i kommentarsporet netop klart, at de mener, at en civil have fået en betinget frakendelse af kørekortet. Men ifølge Stephan Berg er det svært at sammenligne domme på den måde.

- Der er mange sager, der ligner hinanden, men der er ikke to sager, der er fuldstændigt ens. Der vil altid være en række små nuancer, som gør forskellen, og derfor kan man ikke begynde at måle straffene op imod hinanden, selvom det kan synes urimeligt, at der er forskel. Djævlen er gemt i detaljen, og de individuelle omstændigheder vil have en indvirkning på dommen, siger han.

Tvivler man stadig på, at alting foregår som det skal i retslokalerne har Stephan Berg en klar opfordring. Som udgangspunkt er alle retsmøder nemlig åbne for offentligheden, og at overvære en sag er ifølge forsvarsadvokaten en oplagt mulighed for at få et mere nuanceret billede af, hvordan tingene foregår.

Annonce

Men der er et problem

Det betyder dog ikke, at Stephan Berg slet ikke mener, at der er problemer med forskelsbehandling i retten.

- Der gøres forskel på civile og betjente, når det kommer til vidneforklaringer. Her vil betjentens forklaring altid blive lagt 100 procent til grund, og det er et retssikkerhedsmæssigt problem. Der er nemlig lavet undersøgelser på det her område, og de viser altså, at betjente ikke er bedre vidner end civile, når det kommer til eksempelvis hukommelse eller evnen til at analysere en situation, forklarer han.

Men vil det ikke have noget at sige i denne situation, hvor betjenten jo også skal afgive forklaring i sin egen sag?

- Når det drejer sig om en sag, hvor betjenten selv er involveret, så oplever jeg ikke, at der lægges større vægt på vedkommendes forklaring, end det ville være tilfældet med en civil. Hvis betjenten udtalte sig i forhold til en kollega, ville det måske være tilfældet, men ikke når det handler om betjenten personligt, lyder det fra Stephan Berg.

JydskeVestkysten ville også gerne have talt med Den Danske Dommerforening, men foreningens formand, Mikael Sjøberg, er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Der er mange sager, der ligner hinanden, men der er ikke to sager, der er fuldstændigt ens. Der vil altid være en række små nuancer, som gør forskellen, og derfor kan man ikke begynde at måle straffene op imod hinanden, selvom det kan synes urimeligt, at der er forskel. Djævlen er gemt i detaljen, og de individuelle omstændigheder vil have en indvirkning på dommen.

Stephan Berg, forsvarsadvokat ved Berg Advokater

Sagen kort

Den 20. april 2020 kolliderede en patruljebil og en civilbil på Camma Larsen-Ledets Vej i Aabenraa med materielle skader til følge.

Uheldet blev efterfølgende efterforsket af den Uafhængige Politiklagemyndighed, som vurderede, at det var betjenten, der bar skylden.

Mandag skulle betjenten for retten, og her blev han idømt en bøde på 1000 kroner. Anklagemyndigheden havde nedlagt påstand om en betinget frakendelse af førerretten i tre år.

Det er endnu uvist, hvorvidt nogle af parterne vælger at anke dommen. Ankefristen udløber 14 dage efter retsmødet.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Kolding

Dødsbranden i campingvognen er afsluttet: Nu er omkommet mand identificeret

Annonce