Annonce
Indland

Forsvarer i sag om terror: Stop hysteriet

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dommer lukker igen dørene i sag om våben til terror. Fire mænd og en kvinde er sigtet. Advokat maner til ro.

Der er behov for at afdramatisere en sag om våben til terror, siger en forsvarer fredag morgen i Københavns Byret.

Her skal en dommer afgøre, om der er grundlag for at varetægtsfængsle fire mænd og en kvinde, der sigtes for netop at finansiere og at forsøge at skaffe sig pistoler og lyddæmpere.

Politiet mener, at de var ved at forberede en terrorhandling, og anholdelserne onsdag medførte øjeblikkeligt en stribe kommentarer fra politikere på Christiansborg.

Advokat Jakob Lund Poulsen siger i retsmødet, at man bør dæmpe "hysteriet" i dele af pressen og hos nogle politikere.

Et middel til at få en mere afbalanceret omtale af sagen vil være åbne døre, når anklager og forsvarere skal holde deres indlæg om varetægtsfængsling eller ej, mener han.

- Der er behov for en saglig og nøgtern oplysning om sagen, lyder hans appel til dommer Lone Molsted.

Men hun holder fast i sin tidligere beslutning om lukkede døre. Hun indledte retsmødet ved middagstid torsdag, og man blev ved i 11 timer.

Fredag morgen er det genoptaget. Her træffer hun beslutning om dørlukning uden forinden at høre pressens repræsentanter, som har ret til at udtale sig.

Dommeren støtter anklageren i, at efterforskningen muligvis kan blive skadet af åbenhed.

Jakob Lund Poulsen og andre forsvarere ser anderledes på sagen.

- Med åbne døre vil der ikke blive afsløret efterforskningsmetoder, der ikke allerede er kendte, eller som er reguleret af retsplejeloven, bemærker forsvareren.

En anden forsvarer, Eigil Strand, siger, at ingens sikkerhed vil blive bragt i fare ved åbenhed om sagen.

Ved en storstilet aktion onsdag blev 21 mennesker anholdt flere steder i landet. Bagefter holdt PET og Københavns Politi et få minutter langt pressemøde, hvor en operativ chef i PET blandt andet sagde, at man ikke burde lade sig kue af terror. Senere fulgte en række politikere op.

Kun otte af de mange anholdte blev krævet varetægtsfængslet i grundlovsforhør torsdag i Københavns Byret. Det viste sig her, at politiet efterforsker to selvstændige sager om forsøg på terror.

I den ene sigtes en kvinde på 38 år og to mænd på 21 år for at ville fremstille sprængstoffet TATP samt at forsøge at skaffe sig andre sprængstoffer, som skulle bruges ved bombesprængninger enten i Danmark eller i udlandet.

Der er altså ingen detaljer om hverken sted, tid eller fremgangsmåde.

Sådan er det også i den sag, som fredag fortsætter i byretten bag lukkede døre.

Her beskyldes fire mænd og en kvinde for at have forsøgt at "finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet."

De nægter sig skyldige, kom det frem torsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Biler tørnede sammen i vejkryds

Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Sønderjylland

Se billederne: Vera og kronprinsen delte uheldshistorier ved indvielse af sygehus

Indland

Endnu en heftig vejr-weekend: Kraftig blæst og høj vandstand i vente

Esbjerg For abonnenter

Ny ballade i Socialdemokratiet: Sandrini kræver formand sat på plads i højhussag

Annonce