Annonce
Indland

Forsvarer i terrorsag: Giv Tommy en medalje

Erik De Castro/Reuters
41-årig kæmpede imod IS i et område, som Justitsministeriet havde forbudt. Anklager: Motivet er ligegyldigt.

I stedet for fængsel i flere måneder burde Danmark give en medalje til Tommy Mørck, der i 2016 og i 2017 sammen med kurdiske soldater var i kamp mod Islamisk Stat i Syrien.

Det budskab har advokat Bjørn Elmquist tirsdag afleveret i Højesteret, og det rammer et tilsyneladende paradoks i straffesagen mod hans klient.

Terrorparagrafferne blev i 2016 udvidet, så det også blev strafbart at opholde sig i bestemte konfliktfyldte områder i Syrien og Irak.

Den nye lov var et led i "den hårde linje over for terror", proklamerede den daværende justitsminister Søren Pind (V). Den eneste, der hidtil er blevet stillet for retten, er den nu 41-årige Mørck, der tidligere har været værnepligtig i Livgarden og aktiv i Alternativet.

Cirka 25 gange krydsede han ind i en forbudt zone nær Raqqa. Sammen med soldater fra den kurdiske milits YPG kæmpede han mod Islamisk Stat.

Disse handlinger har først i byretten i Aarhus og derefter i Vestre Landsret givet ubetinget fængsel i seks måneder. Sidste station er nu Højesteret. Og forsvareren beder tirsdag om frifindelse.

Folketinget havde slet ikke til hensigt at ramme folk som Mørck, lyder det.

- Ligesom en person ikke skal straffes for at bryde ind i en brændende hus og redde et barn, skal min klient heller ikke straffes. Ovenikøbet burde han have fået en tapperhedsmedalje, siger Bjørn Elmquist.

Han mener også, at Tommy Mørck var i god tro. For i 2016 sagde Danmarks udenrigsminister, at han ønskede at samarbejde med de kurdere, der bekæmper Islamisk Stat.

Men anklageren, rigsadvokat Jan Rechendorff, afviser al snak om god tro eller om det juridiske begreb "materiel atypicitet". For eksempel har Tommy Mørck selv sagt, at det strejfede ham, at rejsen kunne være ulovlig.

- Det er uden betydning, med hvilket motiv indrejse sker. Alle indrejser er kriminaliseret, siger Jan Rechendorff.

I foråret har Justitsministeriet bestemt, at al-Raqqa distriktet, hvor Tommy Mørck befandt sig, ikke længere er omfattet af loven. I dag kan danske statsborgere altså lovligt opholde sig i området, står der i en bekendtgørelse.

- Det er en afkriminalisering på grund af ydre forhold i Syrien, og det har ikke betydning for strafværdigheden af tiltaltes handlinger, siger Jan Rechendorff.

Forsvareren har den stik modsatte opfattelse.

I sit indlæg nævner rigsadvokaten, at et andet argument for loven er, at folk kan vende hjem til Danmark i en farlig og radikaliseret udgave. Til magasinet Rolling Stone har Tommy Mørck fortalt, at han affyrede et våben og fandt det nødvendigt.

- Han har altså styrket sin mentale parathed til at anvende våben, hævder anklageren.

Den tiltalte får det sidste ord. Iført et gråt jakkesæt træder den slanke mand frem mod de syv dommere og siger, at han ikke vil acceptere en dom til samfundstjeneste. Sagen er politisk.

- Det er absurd, at en stat skal diktere sine borgere, hvor de kan rejse hen. Det er symbollovgivning. Det er mig, der står her, og ikke en af dem, den var tiltænkt, fastslår han.

- Tak for ordet - og god arbejdslyst!

Dommen afsiges 27. august.

/ritzau/

Annonce
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Haderslev For abonnenter

Jobcenter-medarbejdere: Vi er pressede til det yderste

Annonce