x
Annonce
Danmark

Forsvarets rejsehold finder svindel og huller i kontrol

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Den første del af undersøgelsen af svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse viser flere problemer.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har onsdag givet en status på et rejseholds foreløbige undersøgelse af svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Annonce

Der er indgivet en politianmeldelse og fundet mærkbare problemer med de kontroller, der skal sikre mod svindel. Desuden har mindst én medarbejder tilsyneladende svindlet.

- Alt tyder på, at der desværre er en medarbejder, der ikke ved, hvordan man opfører sig i Forsvaret. Som har brugt den betroede funktion, medarbejderen havde, til at svindle i tæt koordination med private firmaer.

- Derfor er sagen overgivet til politiet, siger Trine Bramsen.

Der er tidligere indgivet flere politianmeldelser i sagen fra andre end Forsvaret.

Forsvarsministeren vil dog ikke sige, om der er tale om en anmeldelse af en ny person, eller om der er tale om en politianmeldelse af en, der allerede er politianmeldt.

Ministeren siger dog, at et bedre kontrolmiljø ikke kunne have afværget den svindel, der er politianmeldt.

- Problemet er både svindlen og kontrolmiljøet. Den svindel, der er pågået, er ikke nødvendigvis relateret til et dårligt kontrolmiljø.

- For hvis flere medarbejdere slår sig sammen med en leverandør for at begå svig og bedrag, så er det næsten umuligt at opdage.

- Men der er peget på et dårligt kontrolmiljø flere steder i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Og det skal der selvfølgelig rettes op på, siger Trine Bramsen.

Samlet set, når der kommer til kontrolmiljøet, er problemerne dog ifølge Trine Bramsen ikke så store, som man frygtede, da sagen kom frem i december.

- Det ændrer selvfølgelig ikke på, at der er fejl og mangler, der skal rettes op på, siger hun.

Sagen har sat fokus på Forsvarets whistleblowerordning, der ifølge ministeren oplever stigende aktivitet. Alene i december var der fem henvendelser. For 2019 var der 21 i alt.

- De bliver alle sammen fulgt op. Nogle bliver fortsat undersøgt, og andre er afsluttet, uden at man har fundet noget, fortæller ministeren.

Der er bestilt to mere dybdegående undersøgelser af problemerne i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Konklusionerne ventes at være klar efter sommerferien.

- Det her arbejde slutter ikke med de eksterne undersøgelser. Der skal løbende følges op alle steder i Forsvaret, siger Trine Bramsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce