x
Annonce
Varde

Forsvaret i skudlinjen på orienteringsmøde: Borgere fyrede frustrationerne af

Forsvaret havde kaldt til møde om kørespor. Det skete ude i felten. Foto: Martin Ravn
I programmet for mødet stod der orientering om kørespor. Men mødet blev brugt til at læsse generelle frustrationer over øget øveaktivitet af.

Oksbøl: Hæren inviterede søndag til informationsmøde om de cirka 120 kilometer kørespor, som skal anlægges i forbindelse med en markant udvidelse af øvearealet noget af året.

30-50 borgere mødte op ude i felten i Selager Lade på øvelsesarealet fem kilometer vest for Oksbøl og trodsede dermed regn og kraftig blæst søndag formiddag. Der er ingen tvivl, at det overvejende var frustrerede borgere, som sendte major Stig G. Larsen på en opgave, som sled på stemmebåndene, når han skulle besvare spørgsmålene.

Politiker i Varde Kommune, Niels Christiansen (K), sagde nok det, som ramte mange af borgerne. Måske handlede det ikke så meget om kørespor, som egentlig var mødets tema, men om, at aktiviteten i øveområdet er steget kraftigt på det seneste.

Dette udsagn fik klapsalver fra de fremmødte i laden.

Annonce

Høringsfase er i gang

  • Orienteringsmødet om kørespor var en del af en høringsfase, som er i gang.
  • Her kan man komme med forslag, ønsker og ændringer til placeringerne af kørespor.
  • Forslag skal sendes senest den 29. februar til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det skal ske på e-mail til fes-myn@mil.dk. Skriv i emnelinjen: Høringssvar kørespor i Oksbøl.

Bekymring for turisme

En af de fremmødte var Inger Lise Hille fra Vejers, der først og fremmest udtrykte kritik af, at grundejerne ikke var kommet med i en arbejdsgruppe, som har været med til at bestemme oplægget, hvor sporene skal anlægges.

Inger Lise Hille er også meget bekymret på turisterhvervets vegne. Hun er oprindeligt fra området, hun er fra et de huse, som forsvaret eksproprierede, da øveområdet blev udvidet markant i slutningen af 1960'erne.

De ødelægger naturen

En anden fremmødt var Ulla Böwadt fra Esbjerg. Hun understregede, at hun bare er almindelig bruger af naturen - hun har intet sommerhus eller økonomiske interesser.

- De ødelægger naturen her, sagdeUlla Böwadt, som mener, at naturområdet omkring Oksbøl, Henne og Nørre Nebel er helt unikt.

Hun er også på linje med de borgere, som synes at beslutningen burde være politisk.

Ulla Böwadt er bruger af naturen, men har ingen økonomiske interesser i området. Hun luftede sin bekymring på mødet. Foto: Martin Ravn

Hvor var politikerne?

Hans Verner Frandsen fra Vejers lagde ikke skjul på, at det gør ham skeptisk, at øveområdet er udvidet, uden at der er truffet en politisk beslutning. Han mener, at det ville have været godt med en politisk debat og beslutning om den markante øgning af øveaktivitet.

Ellers har Hans Verner på 71 år boet i området i mange år - han voksede op i Oksbøl. I hele hans levetid har der været stor militær aktivitet i området ved Oksbøl, militær her er et vilkår, mener Hans Verner Frandsen

Hans Verner Frandsen kritiserer, at der slet ikke har været politikere med i beslutningen. Foto: Martin Ravn

Åbent sind

Formanden for grundejerne i Vejers Strand, Allan Junge, som også er formand for fællesudvalget for sommerhusejere i Varde Kommune, var på linje med Inger Lise Hille. Han er skuffet over, at grundejerne ikke er inviteret med i arbejdsgruppen, der skal projektere køresporene.

Men Allan Junge var med til mødet med et åbent sind.

- Jeg vil gerne have et reelt billede af, hvordan de militære øvelser kommer til at påvirke naturen, sagde han efterfølgende.

Allan Junge mødte op med et åbent sind. Foto: Martin Ravn

Militæret har været her i 90 år

Major Stig Gunnar Larsen er chef for Skydesikkerheds Elementet i Oksbøl, og han er inde i sagerne, der omfatter øveaktiviteterne.

Hæren medgav, at der er skader og også, at det har ramt især området ved Nørre Nebel, at der var en stor militærøvelse - Brave Lion - i efteråret.

Men Stig Gunnar Larsen kom også ind på, at hæren altså har været i området siden 1929, og at der også under den kolde krig var store øvelser.

- Jeg husker, at jeg pjækkede fra gymnasiet i Varde og tog ud at se amerikanske styrker øve landgang, fortalte Stig Gunnar Larsen.

Det er altså ikke helt nyt for befolkningen ved Oksbøl, at der er militære øvelser, mens det er mindre kendt for befolkningen omkring Nørre Nebel.

Inger Lise Hille er en af de største modstandere af øget øveaktivitet. Foto: Martin Ravn
Stig Gunnar Larsen stillede sig i skudlinjen og måtte svare på mange spørgsmål. Foto: Martin Ravn
Forsvaret demonstrerede de stærkt omdiskuterede kørespor for offentligheden. Regnen og blæsten ophørte nemlig. Foto: Martin Ravn
Bøje Meiner Jensen - tidligere byrådspolitiker. Foto: Martin Ravn
Forsvaret demonstrerede de stærkt omdiskuterede kørespor for offentligheden. Foto: Martin Ravn
Forsvaret demonstrerede de stærkt omdiskuterede kørespor for offentligheden. Foto: Martin Ravn
Forsvaret demonstrerede de stærkt omdiskuterede kørespor for offentligheden. Foto: Martin Ravn
Forsvaret demonstrerede de stærkt omdiskuterede kørespor for offentligheden. Foto: Martin Ravn
Forsvaret demonstrerede de stærkt omdiskuterede kørespor for offentligheden. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce