Annonce
Haderslev

Forsvaret imødekommer bekymrede naboer og rykker F-35-kompleks længere væk fra Skrydstrup by

Der var uddelt skriftligt materiale med plancher og beslutninger til alle deltagere i stormødet i Vojens Hallerne. Cirka 400 deltog i mødet. Foto: Claus Thorsted

Anlæggelsen af det nye F-35-kompleks på Fighter Wing Skrydstrup bliver 260 millioner kroner dyrere og forsinkes med seks til 12 måneder. Besked lå og ventede ved stormøde.

Annonce

Ingen ejendomme tæt på Fighter Wing Skrydstrup bliver eksproprieret som følge af, at Fighter Wing Skrydstrup bliver base for Danmarks nye kampfly, F-35. I hvert fald ikke når det handler om placeringen af det kommende værksted- og hangarområde til F-35.

Forsvarsministeriet og forligspartierne har lyttet til kritikken fra de bekymrede beboere i området og rykker det planlagte F-35-kompleks fra det nordvestlige hjørne af flyvestationen tæt på Skrydstrup By østpå til midten - helt tæt på landingsbanerne og det nuværende F-16-kompleks ved eskadrille 730. Sådan som naboerne foreslog på et stormøde på flyvestationen i november.

Den nyhed lå som en besked på stolene til de cirka 400 fremmødte deltagere, der torsdag aften var mødt op til stormøde i Vojens Hallerne for at høre om, hvad forsvaret vil gøre ved støjgenerne fra det nye fly. Kort forinden var medlemmerne af foreningen Flyvestation Skrydstrups naboer blevet orienteret.

Aftalen om at flytte F-35-komplekset blev indgået af forligspartierne torsdag i sidste uge og forøger anlægssummen med 260 millioner kroner. Det samlede byggeprojekt bliver dog takket være Nationalbankens kurssikring af dollars, som de 27 kampfly skal betales med, ikke dyrere. Kurssikringen giver nemlig en gevinst på en milliard kroner.

Baggrund

Der blev i november holdt et stormøde med orientering om F-35, der fik deltagelse af 500 naboer inde på Fighter Wing Skrydstrup.På mødet, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) deltog, blev det kritiseret, at mødet blev holdt bag flyvestationens port. Torsdagens møde var derfor rykket til Vojens Hallerne.

Det er kredsen bag Forsvarsforliget, der torsdag i sidste uge blev enige om at flytte F-35-komplekset, der fordyrer anlæggelsen og klargøringen af fighter Wing Skrydstrup med 260 millioner kroner. Forligskredsen består af alle partier undtagen Enhedslisten, SF og Alternative.

Alle kunne følge med på storskærm, da koncernstyringsdirektør Per Bugholm Olsen fra Forsvarsministeriets departement fremlagde de fakta, der lige nu er op og ned i spørgsmålet om støjen fra de nye kampfly. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Mindre overskridelser

Der vil stadig ske overskridelser af den såkaldte terminalstøj ved værksteder og hangarerne, når flymotorerne går i gang og slukker, men omfanget vil ifølge koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen være i betydeligt mindre omfang. Byggeriet af en 13 meter høj støjvold rundt om komplekset, som også var planlagt ved det oprindelige F-35-kompleks, fastholdes ved den kommende placering.

Beslutningen om at flytte komplekset kommer til at forsinke anlægsprocessen med seks til 12 måneder. Først i 2023 vil det første F-35 derfor lande i Skrydstrup. I forhold til både den operative del og uddannelsen af piloter får forsinkelsen ingen betydning, lyder det i beskeden fra Forsvarsministeriet.

Inden borgermødets begyndelse blev der uddelt skriftligt materiale til alle deltagere. Der vil blive holdt et nyt stormødei juni. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Beregninger mangler

Støjen fra flyene, når de er i luften, er endnu ikke løst. Der mangler fortsat en hel del beregninger, der vil blive gennemført i løbet af 2018. Forsvarsministeriet arbejder på højtryk på at få et F-35 til Skrydstrup og op i luften, så støjen fra flyet kan måles lokalt.

For at skabe mere åbenhed er der taget fire nye initiativer, der skal forbedre informationsniveauet om støjen fra kampflyene. Der arbejdes blandt andet på at etablere et automatisk system, der måler støjen fra både de nuværende F-16 og de kommende F-35-kam. Målingerne vil blive offentliggjort på en hjemmeside. Desuden vil der i forbindelse med Fighter Wing Skrydstrups hjemmeside blive fortalt om miljøaktiviteter, lige som der her vil blive mulighed for at klage. I fremtiden kommer Fighter Wing Skrydstrup desuden til at holde nabomøder, hvor flyvestationen vil invitere ind og fortælle om, hvad der sker af flyaktiviteter.

Endelig vil der den 7. juni i år igen blive inviteret til borgermøde om de nye kampfly.

På et møde i forsvarskredsen blev det torsdag i sidste uge besluttet at flytte F-35 komplekset fra flyvestationens nordvestlige område til en placering længere mod sydøst - midt mellem Skrystrup, Bevtoft og Over Jerstal. Foto: Claus Thorsted
Chefen for Fighter Wing Skrydstrup, oberst Uffe Holsteiner-Jørgensen svarede sammen med koncernstyringsdirektør Per Bugholm Olsen på spørgsmål fra de mange fremmødte. Foto: Claus Thorsted
Borgermøde handler om de nye F-35 kampfly, som skal til flyvestationen i Skrydstrup. Borgerne bliver orienteret om støjberegninger og den videre proces i sagen, der har skabt stor utilfredshed og utryghed hos borgerne. Foto: Claus Thorsted
Borgermøde handler om de nye F-35 kampfly, som skal til flyvestationen i Skrydstrup. Borgerne bliver orienteret om støjberegninger og den videre proces i sagen, der har skabt stor utilfredshed og utryghed hos borgerne. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Esbjerg

Redderne fra Ribe er fundet: Familien til tysk turist siger tak efter hjælp ved voldsomt hjertestop

Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Regionalt

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Annonce