Annonce
Vejen

Forsvarets veteraner får styrket selvtilliden i Vejen

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besøgte fredag Vejen Idrætscenter, hvor Forsvarets atleter og veteraner træner til næste års Invictus Games. Her er det træner Finn Larsen, som giver ministeren en instruktion i bueskydning. Foto: André Thorup
Vejen Idrætscenter er i weekenden træningslejr for 24 af Forsvarets atleter og veteraner. De træner målbevidst til næste års Invictus Games i Holland. Fredag fik veteranerne besøg af forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Vejen: At være soldat, udsendt på en militær mission langt væk hjemmefra i et af verdens efterhånden mange brændpunkter er ikke bare farligt – der er også fare for, at soldaten kan vende hjem som et helt andet menneske, end da han eller hun blev sendt ud. Oplevelser i en krigszone kan nemlig også give en soldat sår på sjælen.

Men den slags lemlæstelser er vi i Danmark efterhånden blevet bedre til at tage hånd om. Her har vi lært, at det ikke gavner soldaten med psykiske mén selv at skulle løse problemerne. Den slags klares bedst i fællesskab.

Et vellykket eksempel på et sådant fællesskab kan man opleve denne weekend i Vejen, hvor Forsvaret har inviteret 24 af sine danske atleter og veteraner sammen med deres pårørende på træningslejr i Vejen Idrætscenter. Målet er at kunne stille med et stærkt hold, der skal repræsentere Danmark ved Invictus Games 2020 i Haag, Holland, hvor alle deltagerne har psykiske skader.

Fredag lagde også forsvarsminister Trine Bramsen (S) vejen forbi Vejen Idrætscenter for at hilse på forsvarets 24 atleter.

- Det er andet år, vi træner i Vejen, og træningen er med overnatning til og med søndag. Træningsfaciliteterne i Vejen Idrætscenter er virkelig gode, siger Sten Hulgaard, der er chef for Forsvarets Sanitetskommando.

Annonce

Invictus Games

Invictus Games er et multisportsstævne for soldater og veteraner med psykiske eller fysiske skader.

Idémanden bag stævnet er den britiske Duke of Sussex, prins Harry, der selv er veteran og blev inspireret til at skabe Invictus Games efter sine udsendelser.

Invictus Games er tidligere blevet holdt i London i 2014, i Orlando i 2016, i Toronto i 2017 og i Sydney i 2018. Danmark har deltaget ved alle legene.

I 2020 deltager omkring 500 veteraner fra 19 nationer i 10 forskellige sportsgrene.

Her stiller Danmark med et hold på 24 sårede eller skadede veteraner.

Omkring 60.000 veteraner har siden 1948 været udsendt til internationale missioner for Danmark.

Alene siden 1992 har omkring 32.000 veteraner haft mere end 63.000 udsendelser.

Invictus er latin og betyder: ubesejret

Et stærkere hold

Det var engelske Prins Harry, der efter et besøg i USA, hvor han overværede de amerikanske Veterans Games, foreslog, at vi i Europa skulle lave noget tilsvarende.

Danmark har hidtil deltage fire gange, og næste gang bliver i Holland i maj 2020. Ved sidste års Invictus Games kom danske atleter hjem med flere sølvmedaljer.

- I år stiller vi med et klart hurtigere og stærkere hold end sidste år, så måske kommer vi igen hjem med medaljer, siger Kristina Schønnemann, Forsvarets Veterancenter.

Foruden de ti forskellige discipliner, Danmark stiller op i, har atleterne deres egen disciplin, hvor deres personlige målsætning er skrevet ind i hver enkelts lommebog. Her har nogle som mål måske skrevet: ”Jeg vil være en bedre familiefar”.

- Folk, som har været stærke og dygtige soldater, men som har mistet det, mens de har været udsendt, får gennem sporten nogle sejre og kan på den måde genvinde noget af det, som de har mistet, forklarer Kristina Schønnemann.

Bueskydning gør godt

I anledning af ministerbesøget havde centerleder Jakob Sander ladet dannebrog gå til tops.

- Det er så den anden minister, vi har taget imod i Vejen Idrætscenter. Tidligere var det udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, vi havde besøg af. Vi er meget glade for, at Forsvarets veteraner har valgt at træne i Vejen Idrætscenter. For 18 år siden havde vi selv taget initiativ til et weekendarrangement, Sårede Soldater, hvor soldaterne og deres familier var samlet i Vejen Idrætscenter, siger Jacob Sander.

Denne gang fik den besøgende minister, Trine Bramsen, lejlighed til at møde nogle af de målbevidst trænende veteraner. Ja, hun fik også lov at dyste mod dem i to discipliner – roning og bueskydning.

- Men nu skal jeg ikke tage al jeres tid undskyldte ministeren, som straks blev modsagt af veteraner i kor: Jo, jo – det skal du!

- Men hvad angår bueskydning er jeg fuldstændig på udebane. Den disciplin har jeg ikke prøvet før, erklærede Trine Bramsen og sendte sin første pil hen ad gulvet i idrætscentrets store hal. Meget bedre gik det i andet forsøg, da ministeren plantede pilen i målskiven.

- Bueskydning som disciplin kan jeg godt se, giver god mening. Det er både et spørgsmål om teknik og rolig fordybelse. Fællesskabet omkring træningen har veteranerne ikke bare med hinanden. Når det foregår som her i Vejen Idrætscenter, får de også et fællesskab med andre mennesker, der træner i idrætscentret.

Her får forsvarsminister Trine Bramsen lejlighed til at dyste mod Forsvarets vetraner på romaskine. Foto: André Thorup
Forsvarsminister Trine Bramsen blev modtaget - fra venstre: af Sten Hulgaard, Forsvarets Sanitetskommando, og fra højre: Forsvarets teammannager Claus Bodilsen. Foto: André Thorup
Der blev taget nogle seje åretag, da forsvarsministeren mødte Forsvarest atleter og veteraner ved romsakinerne. Foto: André Thorup
Danmark stiller med 24 atleter og veteraner ved næste års Invictus Games i Holland. Foto: André Thorup
Fredag fik Forsvarest atleter og veteraner og Vejen Idrætscenter forsvarsminsiter Trine Bramsen på besøg. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Aabenraa

Skolebus kørte i grøften

Annonce