Annonce
Vestjylland

Forsvarsadvokat: Ulvesagen er kørt helt af sporet

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mourits Troldtoft og hans advokat har modtaget trusler på livet. Advokat mener, sagen er ude af proportioner.

Sagen om drabet på en formodet ulv er blæst helt ud af proportioner, lyder det fra forsvarsadvokat Jan Schneider.

- Den her sag er kørt helt af sporet, siger advokaten, der i Vestre Landsret repræsenterer 67-årige Mourits Troldtoft.

- Han har ikke skudt det her dyr af ondskab, men fordi han ikke så anden udvej, siger forsvareren.

Dyret havde skabt frygt blandt områdets beboere, og det kulminerede ifølge advokaten 16. april 2018, da Troldtoft affyrede de tre skud mod dyret.

Det er ifølge Jan Schneider let at være bagklog og vurdere, at Troldtoft aldrig skulle have løsnet skud.

- Men hvis du har stået ansigt til ansigt med en fåreavler, der måske har fundet 10-15 af sine dyr dræbt eller lemlæstet, så vurderer man bare tingene lidt anderledes, siger Jan Schneider.

Han mener, at Troldtoft, der sidste år blev idømt 40 dages betinget fængsel i byretten, bør frifindes.

Alternativt bør han ifølge advokaten maksimalt idømmes en bødestraf.

Sagen har allerede haft store personlige omkostninger for Troldtoft, og det skal landsretten ifølge Jan Schneider også tage med i deres vurdering.

- Mourits har modtaget trusler, og to personer har fået tilhold mod at opsøge ham.

- Jeg har fået trusler. Det har anklageren mig bekendt også. Det er helt uacceptabelt, siger Jan Schneider.

Han mener, at pressen har medvirket til at piske en stemning op omkring sagen, som den slet ikke kan bære.

- Sagen udstiller en grad af dobbeltmoral og hykleri i Danmark, jeg i mine mange år som forsvarsadvokat ikke tidligere har været vidne til, siger Jan Schneider.

Han nævner, at der hvert år forsætligt dræbes millioner af svin og kvæg på landet slagterier.

Tusindvis af vilde dyr falder for jægernes kugler i landets skove, påpeger han.

Derfor er interessen for ulvesagen ifølge advokaten helt ude af proportioner.

- Ulven er i fremgang herhjemme og i EU. Der er 17.000 ulve i Europa. Så er der et individ, der tages ud. Det svarer til 0,005 procent, siger advokaten.

Det har højst udsat artens udvikling herhjemme, ikke umuliggjort den, siger Jan Schneider.

Specialanklager Ulrik Panduro har tidligere på dagen krævet den tiltalte idømt mindst seks måneders ubetinget fængsel.

Retten træffer afgørelse i sagen onsdag eftermiddag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce