Annonce
Varde

Forsvarsminister tager skarpt afstand fra mobning på Hærens Sergentskole

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har en klar forventning om, at de uacceptable forhold løses med det samme på Hærens Sergentskole i Varde. Foto: Henrik Reintoft
Arbejdstilsynets kritik af arbejdsforholdene på Hærens Sergentskole er sønderlemmende. De civilt ansatte i skolesektionen risikerer på grund af mobning både stress, angst, depressioner og risiko for at udvikle posttraumatisk belastningsreaktion.
Annonce

Varde: Fremtidens ledere i Hæren træder næsten alle som én de første trin på Hærens Sergentskole på Varde Kaserne. De får retten til at befale og har pligten til at gå forrest.

Men når det kommer til opførslen overfor de civilt ansatte, så går de militært ansatte ikke forrest. Arbejdstilsynets kritik af arbejdsforholdene på Hærens Sergentskole er sønderlemmende, hvorfor Hærens Sergentskole den 3. oktober fik et strakspåbud om at få rettet op på forholdene.

Det er specifikt i skolesektionen med seks ansatte, at arbejdsmiljøet er en pest for især de civilt ansatte. Tonen er hård, og de føler sig mobbet af de militært ansatte og risikerer ifølge Arbejdstilsynet både stress, angst, depressioner og risiko for at udvikle posttraumatisk belastningsreaktion.

Risikerer politianmeldelse

  • Strakspåbuddet fra Arbejdsstyrelsen til Hærens Sergentskole på Varde Kaserne omfatter seks ansatte i skolesektionen og skolens ledelse.
  • De civilt ansatte oplever blandt andet, at de militært ansatte mobber dem. Især en person fra skolesektionen har ifølge Arbejdstilsynets rapport spillet civilt ansatte ud mod hinanden og bagtalt dem over for andre kolleger. Vedkommende omtales som manipulerende, nedladende og hård. Derfor er flere ansatte rejst fra skolesektionen de senere år.
  • Arbejdstilsynet vil nu vurdere, om der skal udstedes en bøde, eller om Hærens Sergentskole skal anmeldelse til politiet.
Annonce

Brød hulkende sammen

Til det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S):

­- Det er selvsagt dybt beklageligt, at en af Forsvarets arbejdspladser har fået et strakspåbud som følge af mobning. Ingen skal gå på arbejde og være udsat for den slags. Jeg kan kun tage skarpt afstand fra den uacceptable opførsel, som mobning er. Det er ikke foreneligt med at være medarbejder i forsvaret.

En civilt ansat er ifølge Arbejdstilsynet så hårdt ramt, at vedkommende ikke kan sove om natten, har ondt i maven og har let til gråd. En anden brød hulkende sammen ved det ene af to besøg fra Arbejdstilsynet. Ord som usaglig kritik, nedgørelse, manipulation, trusler, bagtalelse, klikedannelse, ignorering og udelukkelse fra det sociale fællesskab kommer over læberne fra de civilt ansatte, når de fortæller om arbejdsklimaet.

Når man læser Arbejdstilsynets strakspåbud, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i, så er der opstået en kultur, hvor de militært ansatte ikke går i samme takt som de civilt ansatte. De er på hver sin overenskomst. Grundet et massivt arbejdspres i skolesektionen så oplever de militært ansatte, at de skal tage en større del af byrde end de civilt ansatte, der ikke arbejder over i samme omfang.

Annonce

Roser Arbejdstilsynet

Hærens Sergentskole har cirka 100 fastansatte og flyttede den 1. april 2014 fra Sønderborg Kaserne til Varde Kaserne. Blandt de ansatte er der nogle HK-ansatte, som det er gået ud over. Formand for HK Stat Sydjylland Annette Godsvig Laursen roser Arbejdstilsynet for slå ned på problemerne.

- Det her er en meget personfølsom sag. Det her er ikke særligt heldigt. Det er ulykkeligt. En sag som den her får alarmklokkerne til at ringe, siger Annette Godsvig Laursen.

At Arbejdstilsynet giver et strakspåbud, viser sagens alvor. Hun fortæller, at HK har sin egen struktur i Forsvaret.

- Det, jeg hører, er, at mobning ikke er et udtalt billede, siger Annette Godsvig Laursen.

Tillidsrepræsentanten for de HK-ansatte hos Forsvarsakademiet, hvor under Hærens Sergentskole i Varde hører, havde mandag ikke tid til at kommentere sagen grunden deltagelse i en stor konference.

Skolechef og oberstløjtnant Peter Nielsen fra Hærens Sergentskole har ikke været mulig at få fat. Til DR Nyheder har han blandt andet sagt:

­ - Men vi har allerede taget initiativer, der skal hjælpe; professionel støtte til de involverede, udarbejdet handleplan og udkast til mobbepolitik. Vi er i tæt kontakt med Forsvarets Center for arbejdsmiljø, som er vores eksperter på området, og onsdag havde vi besøg af dem, hvor vi havde en længere seance med de involverede medarbejdere, der er på arbejde.

Og det forventer forsvarsministeren også:

- Jeg kan forstå, at den lokale ledelse deler min holdning. Jeg har derfor en forventning om, at de uacceptable forhold løses med det samme, siger Trine Bramsen.

Skolechef siden den 1. juni 2016 på Hærens Sergentskole i Varde er oberstløjtnant Peter Nielsen. Han og skolen risikerer nu at blive anmeldt til politiet af Arbejdstilsynet, der kommer med en sønderlemmende kritik af arbejdsforholdene i skolesektionen. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Voldsom røg på gård ved Bramming: Varmeblæser smeltede ned

Danmark

Se Danmark: Endelig kom sneen

Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Trekantområdet

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Annonce