Annonce
Tønder

Forsvundet skulptur har fundet sin plads i Tønder

Fredag formiddag blev skulpturen, "Fodboldspillere", lavet af billedkunst-huggeren Sigurjón Ólafsson, præsenteret bag ved Sports- og Fritidscenteret i Tønder. Foto: Cecilie Spottog petersen 
Fredag eftermiddag så bronze-skulpturen "Fodboldspillere", der er hugget af den anerkendte kunstner Sigurjón Ólafsson, dagens lys bag ved Sport- og Fritidscenteret i Tønder. Skulpturen har forinden været væk i mere end et halvt århundrede.
Annonce

Tønder: Hvor er det mere oplagt at placere en skulptur af fodboldspillere i Tønder end ved sportsområdet bag ved Sports- og Fritidscenteret?

Det er i hvert fald lige præcis dér, at den to meter høje bronze-skulptur under navnet "Fodboldspillere" fredag eftermiddag blev præsenteret.

Skulpturen er lavet af den islandske billedkunsthugger Sigurjón Ólafsson i 1936.


Kunst binder os sammen og bringer os tættere på hinanden.

Anne Blond , formanden for Tønder Kommunale Billedkunstråd


I mere end 50 år var skulpturen forsvundet fra offentlighedens spotlys - ikke engang kunstneren selv vidste, hvor den var endt henne.

Efter at have været udstillet i Spanien, havnede den i hænderne på en privat køber. Men i 1998 dukkede den op igen.

Og nu er skulpturen, som forestiller abstrakte, vægtløse fodboldspillere, så at se i Tønder.

Annonce

Enken af kunstneren

Tønder Kunstmuseum har tidligere haft en stor udstilling med flere værker af netop Sigurjón Ólafssons skulpturer.

Skulpturen blev lavet i gips i 1936 og senere støbt i bronze. Sigurjón Ólafsson ville ikke gengive en naturalistisk fodboldspiller, men ønskede at udtrykke den kraft og bevægelse, som præger fodboldspillet. Derfor blev det til en figur af to svævende fodboldspillere. Foto: Cecilie Spottog Petersen 

Efter Sigurjón Ólafsson tog tilbage til Island efter afslutningen på anden verdenskrig, gik han stille og roligt i den dansk kunsthistoriske glemmebog. Derfor er hans enke Birgitta Spur glad for at være med til at genplacere ham i den danske kunst-hukommelse, fortæller formanden for Tønder Kommunale Billedkunstråd, Anne Blond.

Sigurjón Ólafsson

Sigurjón Ólafsson er født i 1908 i Island. Som 20-årig kom han i København for at studere på kunstakademiet som billedkunstner. Her blev han hurtigt anerkendt for sine skulpturer, og blev påskønnet med legater og udmærkelser, og i 1930, efter to års studier, modtog Sigurjón Akademiets guldmedalje for en to meter høj figur af en arbejder.

Han var aktiv i dansk kunstliv de følgende årtier og oplevede en forrygende karriere, hvor han udover arbejdet med naturalistiske portrætter skabte modernistiske skulpturer, der indskrev ham i tidens avantgarde.

Efter afslutningen af anden verdenskrig vendte Sigurjón tilbage til Island og blev en ledende skikkelse i kunstlivet i den nyoprettede republik. I Reykjavik finder man i dag Sigurjón Ólafsson Museet. 

Det er nemlig den 90-årige Birgitta Spur, der kontaktede til billedkunstråddet i Tønder for at tilbyde at skulpturen kunne få en plads i Tønder.

- Brigitta er selv glad for byen, som hun har besøgt flere gange, fortæller Anne Blond.

Derfor var det meget naturligt, at skulpturen kommer til at pryde ved sportsområdet ved løbebanen.

Annonce

Fuld af kunst

Tønder Kommune er allerede fuld af kunst blandt andet med skulpturhaven i Tønder og kunstmuseet i byen. I Højer og Skærbæk er kunsten også i høj kurs, og det samme er den i forbindelse med den nye udviklingsplan i Toftlund.

Det er formanden for Tønder Kommunale Billedkunstråd, Anne Blond, der har været i kontakt med kunstnerens enke Birgitta Spur om at få skulpturen "Fodboldspillere" til Tønder. Foto: Cecilie Spottog Petersen 

Og kunsten er vigtig, understregede Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen, som var med til præsentationen af den nye skulptur.

- Kunst får os til at reflektere over og perspektivere tingene i vores liv. Derfor er kunsten vigtig, sagde han, inden det hvide klæde blev hevet af og afslørede bronzefiguren.

Den vurdering gav Anne Blond ham ret i:

- Kunst binder os sammen og bringer os tættere på hinanden.

Borgmester Henrik Frandsen og formand for billedkunstråddet Anne blond præsenterede skulpturen "Fodboldspillere", som du kan se, hvis du blandt andet tager dig en løbetur på løbebane ved Sports- og fritidscenteret i Tønder. Foto: Cecilie Spottog Petersen 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Arbejdsbyrden blev for stor for lille købmand: - Når man kører grædende hjem fra arbejde hver dag, så er det på tide at sige stop

Indland

De første danskere kan potentielt blive vaccineret til januar

Annonce