Annonce
Trekantområdet

Fortæl på biblioteket: Hvordan var din jul?

Projektleder Thomas Munk fra Vejle Bibliotekerne nåede lige at gøre udstillingen med spørgsmål til borgerne klar, da landet lukkede ned, så han rykkede den ud i foyeren, hvor brugerne kan hente bestilte materialer, mens biblioteket er coronalukket. Foto: Vejle Bibliotekerne
"Del dine tanker om en usædvanlig jul", lød opfordringen fra Vejle Bibliotekerne. Biblioteket ser store perspektiver i en lokaludgave af en global hjemmeside.

Vejle: Også her kom coronaen på tværs: Thomas Munk, der er projektleder på Vejle Bibliotekerne, havde en ny udstilling klar samme dag i december, som biblioteket for anden gang lukkede ned. Den gav alle mulighed for at dele deres tanker om julen med hinanden.

På hjemmesiden Vejle.weused.to kan man se svarene og selv give et. Det er en lokal udgave af en global hjemmeside, der hedder weused.to, hvor et internationalt forskerteam med deltagere fra blandt andet Aarhus Universitet samler vore tanker.

Den hedder "weused.to", fordi den er opbygget over to sætninger. Den ene begynder med ordene: "Jeg plejede at ..." og den anden starter med "Nu...". Et af svarene lyder: "Jeg plejede at blive lidt træt af al julehyggen. Nu savner jeg pynt, lys og knas."

- Vi går meget hver for sig. Det er bibliotekets opgave at lade folk høre, hvad hinanden tænker og derved udvide vores horisont. Vi skal snakke om os, siger Thomas Munk.

Annonce

Man kan stadig være med

Ideen er, at man via en qr-kode skriver på sin mobil, og straks efter kan man se sit bidrag på skærmen på væggen. Der er en grænse for skrivningen på 245 anslag. Der holdes øje med teksterne, og eventuelle upassende indslag slettes. Dem har der dog endnu ikke været nogle af blandt de omkring 60 indlæg. Man kan stadig skrive til siden hjemmefra.


Der er lagt vægt på at udviklet noget meget simpelt, hvor man ikke først skal give en masse samtykker og data fra sig. Man kan skrive anonymt, hvis man vil.

Thomas Munk, projektleder, Vejle Bibliotekerne


- Det kan blive et værktøj, hvor vi deler tanker livet i Vejle før og nu, men også om fremtidige ting. Det kunne være tanker om det nye kulturhus eller lokalplaner. Biblioteket er stedet med fri og lige adgang til at få information og blive hørt. Det er ikke altid lige let andre steder, minder Thomas Munk om.

Bidragene fra borgerne om julen gemmes i stil med Vejle Stadsarkivs indsamling af hverdagsbeskrivelser under coronaen.

Hjemmesiden er udviklet uden kommercielle hensigter som et forskningsprojekt for penge fra fonde.

- Der er lagt vægt på at udviklet noget meget simpelt, hvor man ikke først skal give en masse samtykker og data fra sig. Man kan skrive anonymt, hvis man vil, siger Thomas Munk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce