Annonce
Vejen

Historisk bog: Fortællinger fra to krige og udvikling i Jels i 100 år

Gennem årtier har Jels oplevet en betydelig vækst i indbyggertallet. Et af de kvarterer, hvor der er skudt mange nye huse op, er i Nedersøen. Drone: Pro-Plan Interaktiv
Fredag den 10. juli præsenterer Lokalhistorisk Forening for Jels Sogn den nye bog på 300 sider; Jels Sogn 1920-2020. Samme dag sættes bogen om Jels samt nabosognene i Grønnebæk, Troldkær og Farris til salg.
Annonce

Jels: Væksten i indbyggertallet fortæller ganske godt den rivende udvikling, som landsbyen Jels har oplevet. I 1900 var der 1.335 indbyggere i sognet. I 2007 er der nærmest tale om en forbodling med omkring 2.500 indbyggere.

Fra 1960 til 2008 er der bygget flere end 500 nye huse i Jels.

Det er blot nogle af de oplysninger, som findes i den nye bog, som Lokalhistorisk Forening for Jels sogn er på vej til at udgive. Jels Sogn 1920-2020 er titlen på bogen med omkring 300 sider, som giver et historisk tilbageblik på udviklingen og i ændringer, der er sket i byen.


I bogen er der en fortælling om hans indsats som chauffør i projekt ”De Hvide Busser”, hvor opgaven var at hente fanger hjem fra koncentrationslejrene i Tyskland.


Når fortællingens begyndelse er fastsat til år 1920, skyldes det flere forhold. Dels tager den nye bog fat, der hvor Thomas Dinesens ”Et tilbageblik” – med erindringer og oplevelser fra århundredets begyndelse og frem til indtil 1920 slap. Dels er tiden omkring 1920, som er genforenings-året, en vigtig og historisk, interessant tid for både Sønderjylland og dermed også for Jels Sogn.

Annonce

Afstemningsdagen

I bogen er der et kapitel om afstemningsdagen den 10. februar 1920, hvor beboerne i Jels og i Grønnebæk stemte på Landbohjemmet, som ikke længere findes. 788 fra Jels stemte dansk, mens 240 stemte dansk blandt beboerne fra Grønnebæk. For Tyskland stemte 118 i Jels og 29 i Grønnebæk. Og så var der ellers fest på både Landbohjemmet og på Hotel Jels om aftenen.

Kong Christian den X på besøg i Jels i sommeren 1920. Foto: Fra bogen

Den barske 1. verdenskrig omhandler bogen også – et mørkt og ulykkeligt kapitel for befolkningen. I alt 193 mænd fra Jels Sogn blev sendt til fronten for at kæmpe for tyskerne.

Annonce

Aktiv i modstandsbevægelsen

Spændende indslag i bogen er også to fortællinger om et par markante jelsinger. Det gælder eksempelvis fortællingen om afslutningen på 2. verdenskrig. Fra den periode er der et personligt interview med Hans Poulsen, Jels Skov, som beretter om sit aktive arbejde i modstandsbevægelsen.

Præsentation af bogen

Lokalhistorisk Forening for Jels Sogn inviterer til udgivelsen og indledningen af salget af bogen. Det sker fredag den 10. juli i Jels Sognehus fra klokken 16 til 18, hvor alle er velkomne.

Redaktionsudvalget har bestået af Margit Falkenberg Ottosen, formand for foreningen, Kirsten Rosendahl, Inge Nielsen, Erik Kaack, Henning Kissow, Holger Bertelsen, Anne Marie Nicolaisen, Tage Dall, alle bestyrelsesmedlemmer, Niels Clausen, arkivleder, samt Børge Baagø Hansen, teknisk ressourceperson.

Prisen for bogen er 200 kroner.

En anden særlig indsats handler om Mavill Brændekilde. I bogen er der en fortælling om hans indsats som chauffør i projekt ”De Hvide Busser”, hvor opgaven var at hente fanger hjem fra koncentrationslejrene i Tyskland. Syv private rutebilselskaber var der blevet rettet henvendelse til for at få busserne sendt afsted. En af busserne var fra Brændekilde med den 23-årige Mavill som chauffør. Det blev en dramatisk tur med et angreb fra tyske jagere på nogle af busserne.

Mavill Brændekilde var som 23-årig chauffør på en af de hvide busser, som hentede fanger hjem fra koncentrationslejrene i Tyskland. Foto: Fra bogen

Det handler langtfra om Jels det hele. Også nabosognene Troldkær, Grønnebæk og Farris er der beretninger om. Endelig er der også fokus på emner som de fire store gårde, jernbanen og dens påvirkning på udviklingen i Jels, byens pengeinstitutter, naturen og skovene, savværkerne, Kongerevyen, friluftsaktiviteter samt en grundig beskrivelse af bygninger og aktiviteterne i bymidten.

Bogen har været et par år undervejs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce