Annonce
Haderslev

Forum Vojens presser på for at gøre asfaltjungle til grøn oase

Karl Posselt, der er formand for Forum Vojens håber meget snart, at politikerne prioriterer anlægsmidler i Vojens. Banegårdspladsen - Odins Plads - er en asfaltjungle, der både træner til generel vedligeholdelse og til en forskønnelse. I flere år har der Forum Vojens haft en plan klar. Men uden kommunens prioriterirng kommer vi ikke videre, siger han. Foto: Jacob Schultz
Gennem flere år har de aktive frivillige i Forum Vojens kæmpet for at udvikle Vojens By. Banegårdspladsen er et af fokuspunkterne. Men uden kommunens og politikernes hjælp kommer vi ikke videre, siger formand.

Vojens: Forum Vojens er træt af at vente. Der skal ske noget med asfaltjunglen på banegårdspladsen i Vojens, og det skal være nu. Derfor presser forummet på hos Haderslev Kommune og Haderslev Byråds økonomiudvalg:

- Banegårdspladsen er ikke kun Vojens'. Det er hele Haderslev Kommunes ansigt udadtil. Den er det første, togpassagerer ser af kommunen, når de ankommer med tog nord- og sydfra, forklarer formanden for Forum Vojens, Karl Posselt.

Forum Vojens fik efter et stort borgerengagement i februar 2017 i samarbejde med Tegnestuen Mejeriet udarbejdet en masterplan for Vojens Midtby. Her er banegårdspladsen et af fokuspunkterne. Ifølge planen, der fik stor politisk ros, skal der indrettes en grøn oase med blomstrende træer til ophold på den parkeringsplads, der ligger i umiddelbar forlængelse af det nuværende grønne område skråt over for Hotel Vojens. En byforskønnelse, som kan få positiv betydning for Vojens og som ifølge Karl Posselt også kan få afgørende betydning for et salg af det tomme posthus.

- Pladsen kan blive et godt aktiv for både Vojens og Haderslev Kommune. KFUMs sociale arbejde har lejet stueetagen i stationsbygningen, og vi håber selvfølgelig, at flere andre private investorer med tiden vil skabe aktivitet i området, blandt andet i posthuset, siger han.

- Men en køber ser jo også på det, der ligger lige udenfor døren, og uden Haderslev Kommunes medvirken kan det ikke lade sig gøre at omdanne pladsen, siger Karl Posselt.

Planen

Ifølge masterplanen skal Odins Plads byde rejsende velkommen og tilbyder ophold og aktivitet.
Pladsen skal henvende sig til borgere, rejsende og ventende skolebørn.
Den trafikale dominans nedtones og den rekreative værdi øges. Eks. en blomstrende lund anlagt på plænen samt opholds- og aktivitetsinventar.
Etablering af årlig begivenhed eks. sønderjysk kaffebord med medbragt picnictæpper under træerne.
Beplantning: Blomstrende træer med lang blomstringssæson.
Belysning: Høje lysmaster renoveres. Træer belyses.
Belægning: Asfalt renoveres. Af- og pålæsning markeres med "Mut & Mojn" og kyssemunde i termoplast.
Trafik: Af- og pålæsning langs stationens forplads. Busholdepladserne rykkes tættere på bygningen.

Detaljerne mangler

For nogle år siden købte Haderslev Kommune konsulentbistand for at få udarbejdet et projekt med økonomioverslag for en forskønnelse af Odins Plads. Ifølge et skøn vil prisen her og nu være omkring fem millioner kroner.

- Men den faktiske pris kender ingen, fordi projektet ikke er blevet politisk prioriteret. Derfor har forvaltningen heller ikke lavet den nødvendige detailprojektering og derfor er der ingen der kender den rigtige pris, lyder det fra formanden.

Annonce

Medspiller

Forum Vojens er klar til at bidrage økonomisk i etableringen af det grønne område. Gennem nogle år har forummet derfor sparet op af de midler, Haderslev Byråd hvert år giver til udviklingsprojekter i Vojens og Gram. På forummets budget er der i år afsat 197.500 kroner til banegårdsprojektet, og forummet er klar til at bruge flere penge, hvis projektet bliver realiseret.

- Vi vil jo ikke bare klatte pengene væk bare for at bruge dem, forklarer han.

Karl Posselt og Forum Vojens håber, at politikerne vil se lidt mere positivt på Vojens-projektet i forbindelse med den politiske prioritering af anlægsmidlerne for det kommende år. Den politiske proces er gået i gang.

- Der er brugt mange kræfter i at lave masterplan og arbejde med udviklingen af Vojens, men i Forum Vojens kan vi ikke alene løfte opgaven. Vi er frivillige, der ikke nødvendigvis har den faglige indsigt i projektering og økonomiberegning, og de fleste af vores projekter forudsætter kommunale tilladelser.

Her og nu er Odins Plads en asfaltjungle, der ligger hen midt i Vojens By. Men pladsen har potentiale og kan blive et aktiv for hele Vojens, mener Forum Vojens Foto: Jacob Schultz
Annonce

Udvikling andre steder

Karl Posselt peger på, at andre kommuner er i gang med at byudvikle byer. Tønder Kommune har afsat 18 millioner kroner til en udviklingsplan for Toftlund, og Aabenraa Kommune har planer for udvikling af Løjt Kirkeby.

- Det kunne være dejligt, hvis Haderslev Kommune også kiggede på kommunens næststørste by, siger Karl Posselt.

Det tidligere posthus ved siden af banegården ligger tom hen. Den er endnu ikke udlejet. KFUMs sociale arbejde har lejet sig ind i underste etage af banegården. I Forum Vojens håber man også, at der kommer liv i det gamle posthus. Men en investor ser jo også på, hvordan det ser ud udenfor, siger Karl Posselt. Foto: Jacob Schultz
Bussporet er under trykket fra busserne faldet helt sammen. Også fortovet har forrykket sig, og det ser hverken godt ud eller er trygt. Men vi føler altså ikke, det er vores opgave i Forum Vojens at stå for vedligeholdelsen, siger Karl Posselt. Foto: Jacob Schultz
Karl Posselt fra Forum Vojens synes, at Banegårdspladsen i Vojens trænger til en forskønnelse. Her er det trappen til det tidligere postkontor. Foto: Jacob Schultz
Ifølge masterplanen for Vojens skal det grønne område på Odins Plads udvides betragteligt og invitere til leg og ophold i en blomstrende grøn lund. Forum Vojens er klar til at investere penge i den grønne omdannelse. Foto: Jacob Schultz
Sådan kan banegårdspladsen komme til at tage sig ud, hvis planerne for området bliver realiseret. Men uden kommunen kan vi ikke løfte opgaven, siger Karl Posselt. Illustration: Masterplan for Vojens
Annonce
Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Varde For abonnenter

Firma med næsten 30 års erfaring er konkurs i tid med højkonjunktur: Ansatte afskediget og fritstillet

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Kolding For abonnenter

Justitsministeren: Grønt lys for at ægtemand kan vise klip af sin hustrus videoovervågede hjemmehjælpere

Sønderjyske Ishockey

Ligaens bedste på hjemmebane: Kampprogrammet ser godt ud for SønderjyskE

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Sønderborg For abonnenter

Åh nej, ikke igen: Gigthospitalet har brugt rigtig meget tid på at forklare patienterne om corona

Annonce