Annonce
forside

Forundrede naboer: Skjuler kommunen vores udsigt til Facebooks datacenter?

Facebooks planlagte datacenteri Esbjerg set fra Lyshøjen ved Vestkystvejen. Visualisering: Cowi

Hvad skjuler Esbjerg Kommune i forbindelse med opførelse af Facebooks datacenter? Det spørgsmål stiller en beboer i Nørregårdsparken i Andrup. Hun og andre naboer kan ikke forstå, hvorfor en visualisering, der viser villakvarterets fremtidige udsigt til Facebooks datacenter, ikke er en del af planmaterialet.

Esbjerg: Hvorfor er fårene på Lyshøjen ved Vestkystvejen tilgodeset med en visualisering af Facebooks planlagte datacenter i Esbjerg, mens beboerne i Nørregårdsparken lige ved siden ikke får samme mulighed for at vurdere deres kommende udsigt til datagiganten?

Det spørgsmål stiller Jannie Christensen i Andrup-villakvarteret Nørregårdsparken i forbindelse med høringen af det lokalplan forslag, som skal bane vejen for Danmarks største datacenter mellem Andrup og Esbjergmotorvejen.

Sagen er den, at lokalplanforslaget indeholder en række visualiseringer af det kommende datacenter fra udvalgte fotostandpunkter, således at borgerne kan få indtryk af, hvordan datahallerne og højspændingsanlæg vil se ud fra det pågældende fotostandpunkt.

Begrundelsen for valg af fotostandpunkter er ifølge planforslaget følgende: At den visuelle ændring forventes at være stor. At der er offentlig adgang. At visualiseringer illustrerer de markante projektdele. At der er særlige beskyttelsesinteresser. Og at mennesker færdes eller opholder sig her.

Når fårene får mulighed for at se deres kommende udsigt til Facebooks datacenter, så skal vi vel også have det,

Jannie Christensen, beboer i Nørregårdsparken

Bebyggelse

Lokalplanen for Facebooks planlagte datacenter mellem Esbjergmotorvejen og Andrup skal muliggøre et datacenter med 170.000 kvadratmeter under tag og en samlet bebyggelse på 260.000 kvadratmeter på en godt og vel to millioner kvadratmeter jord.

Projektet omfatter opførelse af et datacenter med datahaller, samt supportfaciliteter og indrettes med interne veje og parkering mv. og forskellige teknikbygninger og teknisk udstyr. Det er planen, at datacentret anlægges i flere etaper hen over en årrække.

Det aktuelle projekt omfatter ca. 170.000 kvadratmeter bebygget areal fordelt på 150.000 kvadratmeter datahaller og 20.000 kvadratmeter administrations-, logistik- og servicebygninger, samt en højspændingsstation med et areal på ca. 30.000 kvadratmeter med tilhørende transformerstation mod datacenteret og nødstrømsanlæg placeret i generatorgårde i tilknytning til datahaller med et samlet areal på ca. 60.000 kvadratmeter.

Ny bebyggelse til datacenter kan opføres med en maksimal højde på op til 17,5 meter, inklusiv tekniske installationer og anlæg der er nødvendige for bygningernes drift og som etableres på taget. Dog kan skorstene ved nødgeneratorer etableres med en maksimal højde på 20 meter.

Forklaring forgæves

Men planforslaget indeholder ikke noget fotostandpunkt ved Nørregårdsparken, mens der for eksempel er lavet visualiseringer med udgangspunkt fra kolonihaverne i Kvaglund ved Højdevej, Esbjerg Lufthavn og Lyshøjen.

- Jeg synes jo, at Nørregårdsparken opfylder hovedparten af begrundelserne for at placere et fotostandpunkt, idet der pt. er flad mark med læhegn, og udsigten bliver ændret til en højspændingsstation og datahaller, siger Jannie Christensen og fortsætter:

- Jeg finder det mistænkeligt, at man behændigt har undgået et fotostandpunkt ved Nørregårdsparken. Det giver anledning til spekulationer om, hvorvidt Esbjerg Kommune skjuler noget i forbindelse med etableringen af det kommende datacenter.

Jannie Christensen understreger, at hun grundlæggende ikke er imod Facebooks datacenter, men hun vil gerne have lov til at danne sin mening ud fra et fuldstændig billede.

- Jeg ønsker de bedst mulige vilkår, før jeg sender mit høringssvar. Når fårene får mulighed for at se deres kommende udsigt, så skal vi vel også have det, siger Jannie Christensen, der forgæves har forsøgt at få en forklaring fra Esbjerg Kommune.

Hun siger også, at hun taler på egne vegne, men at visualiserings-problematikken foruden frygt for støjgener, også nyder opbakning fra naboerne efter et møde blandt beboerne i Nørregårdsparken.

Annonce

Etableres skov

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) siger i en umiddelbar kommentar til JydskeVestkysten, at det ville være naturligt at have et fotostandpunkt ved Nørregårdsparken, men han er overbevist om, at der ikke er tale om et bevidst fravalg. Spørgsmålet om, hvorfor der ikke forefindes et fotostandpunkt ved Nørregårdsparken adresserer til Hans Kjær, direktør i Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune.

- Vi har fra kommunens side kun interesse i at fremlægge sagen så åbent som muligt. Derfor deltager jeg også selv i et kommende borgermøde om sagen, siger borgmesteren.

Det er planen, at der mellem Nørregårdsparken og datacentret skal etableres en vold samt skovbeplantning. Fristen for at komme med bemærkninger til planforslaget er den 4. december.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Kultur For abonnenter

Hitler kaldte kendt slesvigsk kunstner "et svin" - alligevel tiggede han nazisterne om at komme ind i varmen: Anmelder giver ny bog om Nolde seks stjerner

Kolding

Politiet beder om hjælp: Mand forsvundet med otteårig datter

Annonce