Annonce
Billund

Forurenede kloakker forgifter ikke boligerne i Grindsted

Forurenet grundvand er trukket ind i kloakker i visse områder i Grindsted. Arkivfoto: Martin Ravn
En undersøgelse af boliger over forurenede kloakker i Grindsted viser, at forurenede dampe ikke forgifter indeklimaet. I et enkelt tilfælde målte man dog en mindre overskridelse af Miljøstyrelsen afdampningskriterier, og derfor tætnes kloakkerne nu.

Grindsted: Det er ikke sundhedsskadeligt for mennesker at opholde sig i boligerne i Grindsted, selvom forureningen under Grindsted by visse steder er trukket ind i kloaknettet.

Det er resultatet af den undersøgelse af kloaknettet i byen, Billund Kommune har haft kørende siden januar.

Tre boliger tæt på de forurenede kloakker er blevet undersøgt til bunds. Her har man målt for forureningsdampe 13 steder i hver af boligerne. Kun et enkelt sted - ved et toilet i en kælder - viste en svag overskridelse af Miljøstyrelsens afdampningskriterier.

Overskridelsen er ifølge Billund Kommune under en såkaldt faktor 2, og der skal være en overskridelse på faktor 100, før myndighederne går ud med akutte foranstaltninger som eksempelvis luftrensere.

- Afdampningen fra kloakken er ikke over det, som der må være i rummet, for at det bliver sundhedsskadeligt at opholde sig i. For at sætte det i perspektiv kan tøj, der lige er kommet fra renseriet, eller nyt plastik i huset alene selv afdampe så meget, at det overskrider afdampningskriteriet. Ved overskridelser i denne størrelsesorden er det derfor tilstrækkeligt med en normal, god udluftning i rummet, men ellers kan man bruge boligen, som man plejer, fortæller Karl Grundahl, miljøchef i Billund Kommune.

Annonce

Baggrunden for undersøgelsen

Baggrunden for undersøgelsen var, at man i efteråret opdagede, at der trækker forurenet grundvand ind kloaknettet under Grindsted visse steder.

Især ved et område omkring Fyrrestien kunne man måle meget høje koncentrationer af klorerede opløsningsmidler i luften i kloakken.

Man var derfor bekymret for, om dampe fra det forurenede vand kunne trække op i de nærliggende huse.

Kloakker fores

Selvom kloakkerne ikke forgifter indeklimaet i husene over dem, tager Billund Kommune nu initiativ til at stoppe indstrømningen af forurenet grundvand i kloakkerne, så der ikke længere kan måles nogen overskridelser af afdampningskriteriet.

Det sker ved en såkaldt strømpeforing af kloakkerne. Det betyder konkret, at man fører et nyt rør ind i det gamle kloakrør i blød tilstand. Her hærdes det nye rør og tætner dermed det gamle rør.

- Vi har en forventning om, at når man har tætnet kloakken, har vi fjernet en væsentlig del af den forurening, vi kan måle i kloakken og i huset, siger Karl Grundahl.

Selve strømpeforingen forventes at ske i juni. I løbet af efteråret tester kommunen igen for forureningsdampe.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Hovborg har fået sin egen øl

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce