Aabenraa: Gravemaskiner er rykket ind ved en boligejendom i Aabenraa.
Det er Region Syddanmark, som efter en udbudsrunde har valgt entreprenørvirksomheden Frisesdahl til at fjerne forurening ved en ejendom, hvor der tidligere har været drevet produkthandel og vognmandsforretning.
Forureningen i jorden består af bly, kobber, nikkel, zink samt oliestoffer.
Grunden har tidligere, i 1994, været undersøgt for forurening af daværende Sønderjyllands Amt. Her fandt man intet alarmerende, og dermed kom området ikke på listen over højt prioriterede forureningssager, fortæller geolog ved Region Syddanmark Tina Thyregod.
- Da regionen sætter en mere grundig undersøgelse i gang senere, opdager vi, at forureningen er langt mere alvorlig. Især bly findes i store mængder – helt op til 200 gange grænseværdien, uddyber hun.
Ikke sundhedsskadeligt
Der er ingen sundhedsmæssig risiko forbundet med at bo i boligen, men for at eliminere risikoen for at komme i kontakt med forureningen i jorden omkring huset, har regionen besluttet at fjerne den øverste halve meter jord og lægge ren jord på arealet. Den bortgravede jord vil blive kørt til rensning.
Regionen arbejder ud fra et ventelisteprincip - også i forureningssager.
- Forureningen ligger i jorden og hverken spreder sig eller risikerer at forurene grundvandet. Alligevel er sagen højt prioriteret på grund af de høje niveauer af tungmetaller i jorden, som kan udgøre en risiko ved havearbejde, eller hvis børn graver i jorden, lyder det videre.
Tina Thyregod, geolog region SyddanmarkForureningen ligger i jorden og hverken spreder sig eller risikerer at forurene grundvandet. Alligevel er sagen højt prioriteret og har været undervejs et års tid, inden arbejdet er gået i gang i denne uge.
Arbejdet ventes at tage nogle uger, og der kan forekomme støv- og støjgener, mens der graves. Der vil normalvis blive arbejdet på hverdage i tidsrummet fra klokken 7-16.
Regionens opgaver
Det er Region Syddanmarks opgave at sikre at de forurenede grunde ikke udgør en risiko for mennesker og miljø. Regionen udfører dette arbejde i henhold til jordforureningsloven. De primære opgaver er at:
Opspore og kortlægge forurenede arealer.
Udføre forureningsundersøgelser og oprensninger i områder med særlige drikkevandsinteresser, i indvindingsoplande til almene vandforsyninger, i områder tæt på målsat overfladevand, samt på boliggrunde, børneinstitutioner og offentlige legepladser.
Varetage myndighedsopgaver i samarbejde med kommunerne i forbindelse med byggeri- og anlægsarbejde, arealanvendelses-ændringer, jordflytninger, frivillige undersøgelser og oprydninger.
Rådgive beboere på (lettere) forurenede arealer i samarbejde med kommunerne.
Regionen planlægger at igangsætte i alt 20 nye videregående undersøgelser og syv nye oprensninger i
det kommende år. I alt sætter regionen nye forureningsundersøgelser og oprensninger i gang for 10,25 mio.
kroner i 2022.
Selve gravearbejdet ventes færdigt ved udgangen af uge 21.