Annonce
Kolding

Forventningen var en stigning på over 500: Koldings befolkningstal er gået tilbage

I 2020 gik befolkningstallet i Kolding tilbage - og udover corona som den væsentligste forklaring, så skyldes faldet også mangel på boliger til unge familier, mener borgmesteren. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Corona er en stor del af forklaringen på, at befolkningstallet faldt i studiebyen Kolding i 2020. Men mangel på udstykninger til parcelhuse og især tæt-lavt byggeri til unge familier medvirker også, selvom der er mange ledige nybyggede lejligheder i Kolding i øjeblikket, vurderer borgmesteren.

Kolding: Corona får skyld for meget, og pandemien er også en stor del af forklaringen her.

Men den er ikke hele forklaringen på, at befolkningstallet i Kolding Kommune stod bomstille i 2020 eller rent faktisk ifølge COWI's nyeste opgørelse for Kolding Kommune faldt med fem personer. Mangel på en særlig type af boliger spiller også ind, siger borgmester Jørn Pedersen (V).

Det lille fald betyder, at der ved nytår boede 93.164 borgere i Kolding Kommune eller hele 516 borgere færre, end kommunen havde forudsagt i sin egen befolkningsfremskrivning.

Annonce

De minus fem borgere skal ses i forhold til, at befolkningstilvæksten i 2019 på 282 nye borgere også var væsentligt færre end de 587, som kommunen selv havde regnet med - og ligeledes i 2018 var væksten på 378 nye borgere lavere end forudsagt - nærmere bestemt 186 færre nye borgere end ventet.

Unge blev væk

Men i 2020 var der altså for første gang i mange år reelt tale om et fald i befolkningstallet, og det er "klart utilfredsstillende", fastslår borgmester Jørn Pedersen (V), som dog trøster sig ved, at den helt usædvanlige corona-situation rummer en stor del af forklaringen.

I normale år uden corona kommer der nemlig mange unge studerende fra udlandet til Kolding, og de kom ikke i 2020 - ligesom mange unge studerende fra kommunerne rundt om Kolding valgte at blive boende hjemme, fordi meget undervisning jo foregik virtuelt.

Til gengæld flyttede lige så mange unge ud af Kolding for at studere, som der plejer, fordi der er for langt at pendle mellem Kolding og de store studiebyer Århus, Aalborg, Odense og København.


Vi står i det paradoks, at vi har ejer- og lejelejligheder nok, men vi har ikke nok udstykninger som eksempelvis Pierre Legarths, der rives væk, men vi har heldigvis flere på vej.

Jørn Pedersen, borgmester


Ifølge kommunens taleksperter flyttede "særligt de 20-årige og 21-årige i væsentlig højere grad fra kommunen til blandt andet Århus og København. Samtidig flyttede de 17-29 årige i mindre grad til kommunen".

Annonce

For sent i gang

- Så corona er den væsentligste forklaring. Men det betyder også noget, at vi ikke har boliger nok til de unge familier, der gerne vil bo her. De flytter typisk i parcelhuse og tæt-lavt byggeri, og det går jo virkelig stærkt med, at alt bliver solgt i den slags udstykninger, siger Jørn Pedersen.

Til gengæld er der er jo mange helt nybyggede lejligheder at få i Kolding i øjeblikket i for eksempel Kolding Sky og PFA-tårnene - og flere er på vej?

- Ja, vi står i det paradoks, at vi har ejer- og lejelejligheder nok, men vi har ikke nok udstykninger som eksempelvis Pierre Legarths, der rives væk, men vi har heldigvis flere på vej.

Så har det været en forkert strategi at satse så massivt på nye lejlighedsbyggerier inde i Kolding?

- Nej, det tror jeg ikke, men vi er kommet en postgang for sent i gang i forhold til, da markedet virkeligt var der. Men jeg tror på, at det kommer igen, når coronaen er ovre, siger Jørn Pedersen.

Han oplyser, at Koldings politikere i den nærmeste fremtid skal drøfte udformningen af en målrettet markedsføringskampagne, som skal lokke flere borgere til Kolding fra andre kommuner.

Kolding Kommune regner nu med en befolkningstilvækst i år på 165 personer. Det er lavt sammenlignet med tidligere år, hvilket skyldes, at pandemien fortsat forventes at påvirke befolkningstallet i 2021.

Befolkningstal

  • Sådan har befolkningsudviklingen været i Kolding de seneste år:
  • 2015: +901, 2016: +587, 2017: +233, 2018: +378, 2019: +282, 2020: -5.
  • Sådan har befolkningsudviklingen været i andre kommuner i 2020:
  • Fredericia: -102, Vejle: +1244, Middelfart: +263, Esbjerg: +96, Haderslev: -294, Horsens: +1263, København: +5777, Odense: +614
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Annonce