Annonce
Danmark

Forvirring: Kræftpatienter kan ikke finde rundt i vaccineprogrammet

Vaccinen er på vej, men landets kræftpatienter er frustrerede og forvirrede. Mange af dem ved fortsat ikke, om de er rykket frem i vaccinationskøen. (Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix)
Mange kræftpatienter ved stadig ikke hvilken risikogruppe de tilhører, og om de er henvist til en vaccine mod corona.

Forvirring: Kaare Jepsen fra Aarhus har lige fået sit første vaccinationsstik. Men kampen for at nå dertil har været alt andet end gnidningsfri. Han lider af uhelbredelig knoglemarvskræft og har haft en tumor i spiserøret og er derfor tilknyttet flere forskellige afdelinger på Aarhus Universitetshospital. Men hvem der skulle henvise ham til vaccinestikket, var der ikke klarhed over, så til sidst greb han selv telefonen.

- Jeg måtte jo selv ringe rundt på tre forskellige afdelinger for at finde ud af, hvem der havde ansvaret for at indstille mig til en vaccine, inden jeg landede det rigtige sted. Men så gik der 14 dage, hvor jeg ikke hørte noget efterfølgende. Til sidst måtte jeg have fat i min egen læge, som sørgede for at få puttet mig ind, siger Kaare Jepsen.

- Det har været stressende og ekstremt frustrerende. Når man i forvejen bakser med en sygdom, er det ikke rart også at skulle bruge sin energi på det.


- Det har været stressende og ekstremt frustrerende. Når man i forvejen bakser med en sygdom, er det ikke rart også at skulle bruge sin energi på det.

Kaare Jepsen, kræftramt patient


Den 57-årige aarhusianer måtte altså til sidst ty til hjælp fra sin praktiserende læge, og selvom Kaare Jepsen nu er kommet ind i vaccinationsprogrammet, er han langt fra den eneste kræftpatient, som har svært ved at finde rundt i myndighedernes vaccinationsplaner.

En undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse i sidste uge viser, at mange kræftramte er forvirrede og utrygge ved corona-vaccinationsprogrammet. 202 har svaret, og lidt over halvdelen oplever informationen fra sundhedsmyndighederne som uklar eller ligefrem uforståelig. Næsten lige så mange ved slet ikke, om de er blevet henvist til vaccine, eller hvilken vaccine-gruppe de tilhører.

- Det bekræfter desværre bare det indtryk, vores rådgivere kan fortælle om. Usikkerheden om vaccinen fylder hos kræftpatienterne og deres familier. Myndighedernes optimistiske kommunikationsstil er uforståelig for mange, og det lægger et ekstra pres på sårbare patientgrupper, der har brug for klare svar om, hvor de står – især nu, hvor samfundet igen bliver mere åbent, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Annonce

Lægefaglig vurdering er afgørende

Det er anden gang på lidt over en måned, at Kræftens Bekæmpelse efterlyser en mere tydelig kommunikation og visitation fra sundhedsmyndighederne. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man finde en folder, der viser, hvem der kan være i særlig øget risiko.

Her fremgår det, at hvis man har udbredt kræft uanset kræfttype eller en kræftsygdom med pågående eller nyligt overstået behandling er man i øget risiko for at blive alvorlig syg, hvis man får corona. Men samtidig står der, at ”det er vigtigt at huske, at teksten er vejledende”, og det vil i sidste ende være en lægefaglig vurdering, om en kræftpatient skal foran i køen til en vaccine.

Kræftramte er forvirrede og frustrede

202 personer, som aktuelt er i kræftbehandling, har svaret på et spørgeskema fra Kræftens Bekæmpelse. Her er nogle af resultaterne:

  • 44 % af kræftpatienterne, som endnu ikke har fået vaccinen, ved ikke hvilken vaccinationsgruppe de tilhører i vaccinationsprogrammet
  • 47 % af kræftpatienterne, som endnu ikke har fået vaccinen, ved ikke om de er blevet henvist til vaccination mod coronavirus af deres praktiserende læge
  • 53 % af kræftpatienterne oplever ikke, at myndighedernes kommunikation er klar og forståelig

På hjemmesiden skriver Sundhedsstyrelsen også, at hvis man er i øget risiko skal man ikke gøre noget andet end at vente på en invitation via e-boks. Sundhedsstyrelsen opfordrer på deres hjemmeside til, at borgerne lige nu væbner sig med tålmodighed.

Men den tålmodighed kan være svær at bevare, når man har kræft og i mere end et år har levet stort set isoleret, forklarer kræftramte Kaare Jepsen fra Aarhus.

- Jeg bliver jo bekymret, når jeg i forvejen er rimelig presset over de nye varianter af corona, som dukker op i Danmark. Så vil jeg jo gerne hurtigst mulig i gang, og det er ubehageligt ikke at vide, om jeg er visiteret til en vaccine, forklarer Kaare Jepsen.


- Nu skal der skabes klarhed. Patientens behandlende læge på hospitalet bør kunne give sine kræftpatienter konkret besked om både vaccinationsgruppe, og om de er henvist.

Jesper Fisker, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse


Annonce

Kræftens Bekæmpelse kræver handling

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der de seneste dage også opstået forvirring om, hvordan og hvornår patienterne adviseres i henholdsvis e-boks, Min Læge App og på Sundhed.dk. Kræftens Bekæmpelse har derfor rettet henvendelse til Sundhedsstyrelsen, men har endnu ikke fået et svar, de kan bruge til noget.

- Nu skal der skabes klarhed. Patientens behandlende læge på hospitalet bør kunne give sine kræftpatienter konkret besked om både vaccinationsgruppe, og om de er henvist. Det samme bør den praktiserende læge kunne, selvom man pt. kun visiterer ganske få. Frem for alt er der brug for klare meldinger. Det er ikke acceptabelt, at patienterne bliver sendt fra læge til læge uden at kunne få svar. Og så skal man få helt styr på samspillet mellem de digitale løsninger, siger Jesper Fisker.

Avisen Danmark har forelagt kritikken for Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen. Danske Regioner henviser til, at ansvaret ligger hos Sundhedsstyrelsen. Det har til gengæld ikke været muligt at få et svar fra Sundhedsstyrelsen.

I Aarhus håber Kaare Jepsen, at problemerne hurtigst muligt bliver løst, så flere kræftpatienter ikke ender i samme forløb, som han selv var igennem. For det første skud vaccine giver et længe energi efter et opslidende år.

- Det har bare været en fest. Fantastisk. Det er en kæmpe lettelse, at vide, at jeg nu er i gang med at blive dækket, så jeg snart kan bevæge mig mere frit ud igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce