Annonce
Tønder

Forvirringen var total: Kommunalbestyrelsen bakker ikke op om skærpet corona-kurs

Kommunalbestyrelsen i Tønder var ved torsdags møde rykket fra Tønderhal 1 til hallerne i Løgumkloster. Der var totalt forvirring, da det kom til debatten om skærpet corona-kurs i forhold til de ansatte i Tønder Kommune. Arkivfoto: Uwe Iwersen
Et flertal i kommunalbestyrelsen kunne ikke nikke ja til forvaltningens stramning af myndighedernes rejsevejledninger. Efter en maraton-debat vedtog et flertal at holde sig til anbefalinger i stedet for krav om karantæne.
Annonce

Tønder Kommune: Der er stor forvirring blandt mange om, hvordan de forskellige corona-restriktioner fra de danske myndigheder skal tolkes. Og stor forvirring var der i den grad også, da kommunalbestyrelsen i Tønder torsdag aften skulle beslutte, hvorvidt de 3.800 ansatte i Tønder Kommune skal i selvbetalt isolation, hvis de vælger at tage over grænsen i fritiden.

Sådan har det været blandt de ansatte i Tønder Kommune siden den 9. november, efter at kommunen rent administrativt indførte en skærpet praksis i forhold til myndighedernes anbefalinger om rejser.

Helt præcist tog det en time og 23 minutter for kommunalbestyrelsens medlemmer at blive - i hvert fald delvist - enige om, hvad forslaget, og talrige ændringsforslag, egentlig gik ud på.


Der er tale om anbefalinger og opfordringer fra myndighederne. Kan vi gøre det til et krav? Nej, det kan vi ikke.

Claus Hansen, gruppeformand for Liberal Alliance i Tønder


Der kom nemlig en del ændringsforslag på bordet i forhold den oprindelige indstilling.

Men i sidste ende viste det sig - trods den lange diskussion - at flertallet af politikerne var enige om at stemme for et ændringsforslag, som Liberal Alliances Claus Hansen kom med.

Ændringsforslaget gik ud på, at Tønder Kommune som arbejdsgiver opfordrer til, at man følger rejsevejledningen, men at det ikke er et krav, at kommunens ansatte skal i 14 dages karantæne uden løn, hvis de alligevel krydser grænsen.

Claus Hansen anførte, at forvaltningens stramning af de officielle anbefalinger var at gå for vidt.

- Der er tale om anbefalinger og opfordringer fra myndighederne. Kan vi gøre det til et krav? Nej, det kan vi ikke. Ingen, som i ingen, lægger op til krav, så det passer ikke, når borgmesteren siger, vi følger anbefalinger med det her forslag. Myndighederne kræver ikke det, som vi kræver af vores ansatte lige nu, sagde Claus Hansen..

Det var SF’s Mathilde Ziefeldt enig i:

- Vi har mange ansatte i Tønder Kommune, som har familie over grænsen. Om de besøger familie i Tinglev eller over grænsen, kan jeg ikke se forskellen i. Vi skal ikke stille større krav til medarbejderne i Tønder Kommune, sagde hun.

Liberal Alliance, Venstre, De Konservative, SF, Borgerlisten, Slesvigsk Parti og Enhedslisten stemte for Claus Hansens ændringsforslag. Tønder Listen stemte imod, mens Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet undlod at stemme.

Annonce

Tillid til ansatte

Flere af politikerne talte om, at der skal være tillid til medarbejderne i kommunen og ikke kontrol og trusler.

Allan Skjøth (V) mente, at det handler om samfundssind, når det kommer til at følge rejsevejledningerne.

- Jeg forventer ikke, at det bliver et problem. Det skal ikke være et penge-spørgsmål. Det ligger der en trussel i. Jeg tror, at de ansatte bedre kan lide at høre, at kommunalbestyrelsen har tillid til dem, sagde han.

Den holdning støttede Claus Hansen op om:

- Sender vi et signal om tillid, når de ansatte skal betale ved kasse et? Nej, vi sender et signal om, at de ikke er ansvarlige medarbejdere.

Det var Borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen enig i, og da han fik ordet, sendte han en opfordring til borgmester, Henrik Frandsen, (Tønder Listen)

- Hvorfor skal vi omsætte en vejledning til et krav? Vi skal ikke være med til at den usynlige grænse opfattes som en mur. Der er ikke øget risiko, om det er ti kilometer syd for grænsen eller ti kilometer nord for grænsen. Jeg vil i stedet anbefale borgmesteren at gå sammen med de øvrige sønderjyske kommuner til regeringen med en opfordring til, at de 24 timer ikke betegnes som en rejse. Vi skal ikke stramme vejledningen, men ændre hvordan man tolker det at rejse, sagde Thomas Ørting Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Den gode fortælling

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce