Annonce
Haderslev

Fossiljagt var et tilløbsstykke: Feriefolket strømmede til lergraven

Laurits (tv.) og Aksel fra Tønder brugte tirsdag noget af deres efterårsferie på at grave efter fortidsfund i Gram Lergrav, sammen med deres mor og bedsteforældre. Foto: André Thorup
Det gode efterårsvejr lokkede masser af mennesker til Gram Lergrav, hvor man tirsdag kunne være med til at bestemme, hvad det var for nogle fund, de havde gravet frem fra leret.
Annonce

Gram: Der blev gravet på livet løs for at finde flere millioner år gamle fossiler af snegle, muslinger og meget andet i den smattede lerjord i Gram Lergrav tirsdag eftermiddag.

Blandt de besøgende i lergraven denne solbeskinnede tirsdag, var Ida Møller og hendes to drenge, Laurits på fem år og Aksel på tre år. De havde taget turen fra Tønder for at bruge en dag i deres efterårsferie på at lede efter fortidsfund.

- Drengene var her i sommerferien, og de synes, det var virkelig sjovt, så vi er taget herop for at hygge os sammen, siger Ida Møller.

Muslingeskaller og noget kunne være et sneglehus, var blandt Laurits' og Aksels fund. Foto: André Thorup

Hun lægger heller ikke lægge skjul på, at aktiviteterne i lergraven foregår i trygge omgivelse, når man tænker på den nuværende situation omkring corona-virus.

- Det ville ikke være sjovt at tage i Legoland, når man tænker på corona, men her er der god plads, og vi kan holde afstand til andre, siger Ida Møller.

Annonce

10 millioner år gamle havdyr

Som en del af projektet Vores Natur, kunne gæsterne nemlig være med til at bestemme, hvad det var for nogle fossiler, de havde fundet.

Fakta: Vores Natur

Vores natur er et landsdækkende projekt, hvor otte af landets naturhistoriske museer er gået sammen om at registrere arter i den danske natur. Det gælder også de forhistoriske  arter, man kan finde i Gram Lergrav.

I Museets laboratorie sad museumsformidler Asbjørn Holm klar til at tegne og fortælle om de forskellige fund, som gæsterne havde gravet ud af lergraven. Flere af de gæster der kom forbi laboratoriet, hvor der på grund af corona kunne måtte være seks personer ad gangen, havde fundet forskellige snegle, konkylier og muslingeskaller, der var op til 10 millioner år gamle.


Vi vil gerne gøre opmærksom på, at der findes et geologisk hotspot i Gram, for det er der ikke ret mange der ved. I efterårsferien er der mange, der kommer langvejs fra, som får si en aha-oplevelse. I mandags var der mange københavnske familier, der aldrig havde hørt om Gram Lergrav, men havde haft en rigtig god oplevelse.

Asbjørn Holm, museumsformidler, Gram Lergrav.


- Meningen med at lade folk komme ind og se laboratoriet handler først og fremmest om at skabe synlighed om lergraven, fortæller Asbjørn Holm.

Der var masse af gæster, der kom forbi Asbjørn Holm for at få bestemt deres fund fra lergraven. Foto: André Thorup

- Vi vil gerne gøre opmærksom på, at der findes et geologisk hotspot i Gram, for det er der ikke ret mange der ved. I efterårsferien er der mange, der kommer langvejs fra, som får sig en aha-oplevelse. I mandags var der mange københavnske familier, der aldrig havde hørt om Gram Lergrav, men som fik en rigtig god oplevelse, fortæller Asbjørn Holm.

Da JV var forbi Gram Lergrav tirsdag eftermiddag, vurderede Asbjørn Holm, at der var blevet indsamlet 10 forskellige arter fra lergraven i dagens løb.

Der skulle graves dybt for at komme ned til de sjove fund. Foto: André Thorup
Der skulle mere end bare håndkræft til at få hul på de seje lerjord. Foto: André Thorup
Det krævede praktisk påklædning, når man begav sig ud i den smattede lergrav. Foto: André Thorup
Laurits fik gravet sig langt ned i jorden i jagten på de sjove fossiler. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce