Annonce
forside

Fotojournalistik: Enkebal i Haderslevhus

Helle Westfall Christensen fra Øster Højst og Allan Kjær fra Gram mødtes første gang til enkebal på Kauslunde Kro i Middelfat. Nu er de på deres første rigtige date på Haderslevhus

Hver anden lørdag året rundt er der single- og dansebal i Haderslevhus i Haderslev. Først er der spisning, og på slaget 20.45 sker det vigtigste - her går livemusikken i gang, og mændene byder kvinderne op til dans.

For enden af Slotsgade i den gamle bydel ligger Haderslevhus, en af byens ældste bygninger. Lørdag aften ved 19-tiden er 50 mennesker gået gennem døren ind i de gamle lokaler, der ligner noget fra en svunden tid. I den store, højloftede dansesal med mørkebrune vægge, bordrækker med blå duge og lange lyskæder i loftet er aftenens enlige musiker ved at gøre klar på scenen i midten.

I et selskabslokale ved siden af bliver der serveret skinke med melon og dansk bøf med løg. Snakken går lystigt ved bordene, selv om de fleste ikke kender hinanden. I baren sidder 80-årige Andreas Lautrup med det store overblik. Han ejer Haderslevhus og har arrangeret enkeballerne de seneste 20 år.

- Ja, her kommer ikke så mange gifte folk. Det er et voksent publikum, selv om der også altid kommer en del yngre hen på aftenen, når dansen er godt i gang. Jeg er selv med hver eneste lørdag, fortæller Andreas Lautrup.

Han ejer stadig en bar i byen og har drevet flere hoteller gennem tiden.

Ved et af bordene sidder Connye Nicolaisen fra Aabenraa. Hun er 54 år og kommer et par gange om måneden

- Min mand døde for fire år siden, og der er ikke nogle steder at gå i byen i Aabenraa. Så jeg kommer her for at danse og hygge og komme i snak med andre, ikke for at få en kæreste, siger hun.

Flere andre fortæller den samme historie. Dansen og mødet med nye mennesker er det vigtigste - det med at finde en ny kæreste kommer i anden række.

I dansesalen spiller Guitar-Finn dansktop og 80'er hits, imens der bliver ryddet tallerkner af. Dansegulvet bliver hurtigt fyldt. Mange er kommet til, og et par hundrede festglade mennesker kan se frem til fem timers dans og samvær under de farvede lyskæder.

Annonce
Guitar-Finn spiller klarer helt selv musikken - dansktophits og 80ér hits er de mest populære.
Tine Dalsgaard fra Vejle og Lars Arbrahamsen fra Løsning tager gerne en lidt længere køretur for at komme til enkebal i Haderslev.
Dansegulvet bliver hurtigt fyldt når musikken går i gang på Haderslevhus.
Asta Jespersen er 85 år og har arbejdet i køkkenet i 45 år. Hun hjælper stadig til når der, hver anden lørdag, bliver serveret to retter mad inden dansen går i gang. Klokken er som regel tre om morgenen hun kommer hjem.
Inden musikken går i gang klokken 20:45 hygger mange sig med et godt måltid dansk mad.
Der er gang i dansegulvet hver anden lørdag i Haderslevhus.
Allerede ved 21-tiden er der godt fyldt op i den gamle dansesal på Haderslevhus og musikken bliver ved til klokken 1:30.
Andreas Lautrup er ejer af Haderslevhus og har holdt enkebal siden 1990. Han er 80 år gammel, men kommer stadig hver gang for at byde velkommen og tage sig af de praktiske ting.
Tine Dalsgaard fra Vejle og Lars Arbrahamsen fra Løsning tager gerne en lidt længere køretur for at komme til en rigtigt dansested.
Peter Christiansen er 78 år og er kommet hver til hvert eneste arrangement på Haderslevhus de sidste 17 år. Han bor i Ballum ved Tønder og kører selv i bil - så der bliver drukket masser af cola og kaffe. Han elsker stemningen og har gennem årene fundet flere kæresterpå stedet.
Haderslevhus ligger i Haderslevs gamle brostensbelagte bydel og lokalerne ligner stadig noget fra en anden tidsperiode.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce