Annonce
forside

Fotojournalistik: Enkebal i Haderslevhus

Helle Westfall Christensen fra Øster Højst og Allan Kjær fra Gram mødtes første gang til enkebal på Kauslunde Kro i Middelfat. Nu er de på deres første rigtige date på Haderslevhus

Hver anden lørdag året rundt er der single- og dansebal i Haderslevhus i Haderslev. Først er der spisning, og på slaget 20.45 sker det vigtigste - her går livemusikken i gang, og mændene byder kvinderne op til dans.

For enden af Slotsgade i den gamle bydel ligger Haderslevhus, en af byens ældste bygninger. Lørdag aften ved 19-tiden er 50 mennesker gået gennem døren ind i de gamle lokaler, der ligner noget fra en svunden tid. I den store, højloftede dansesal med mørkebrune vægge, bordrækker med blå duge og lange lyskæder i loftet er aftenens enlige musiker ved at gøre klar på scenen i midten.

I et selskabslokale ved siden af bliver der serveret skinke med melon og dansk bøf med løg. Snakken går lystigt ved bordene, selv om de fleste ikke kender hinanden. I baren sidder 80-årige Andreas Lautrup med det store overblik. Han ejer Haderslevhus og har arrangeret enkeballerne de seneste 20 år.

- Ja, her kommer ikke så mange gifte folk. Det er et voksent publikum, selv om der også altid kommer en del yngre hen på aftenen, når dansen er godt i gang. Jeg er selv med hver eneste lørdag, fortæller Andreas Lautrup.

Han ejer stadig en bar i byen og har drevet flere hoteller gennem tiden.

Ved et af bordene sidder Connye Nicolaisen fra Aabenraa. Hun er 54 år og kommer et par gange om måneden

- Min mand døde for fire år siden, og der er ikke nogle steder at gå i byen i Aabenraa. Så jeg kommer her for at danse og hygge og komme i snak med andre, ikke for at få en kæreste, siger hun.

Flere andre fortæller den samme historie. Dansen og mødet med nye mennesker er det vigtigste - det med at finde en ny kæreste kommer i anden række.

I dansesalen spiller Guitar-Finn dansktop og 80'er hits, imens der bliver ryddet tallerkner af. Dansegulvet bliver hurtigt fyldt. Mange er kommet til, og et par hundrede festglade mennesker kan se frem til fem timers dans og samvær under de farvede lyskæder.

Guitar-Finn spiller klarer helt selv musikken - dansktophits og 80ér hits er de mest populære.
Tine Dalsgaard fra Vejle og Lars Arbrahamsen fra Løsning tager gerne en lidt længere køretur for at komme til enkebal i Haderslev.
Dansegulvet bliver hurtigt fyldt når musikken går i gang på Haderslevhus.
Asta Jespersen er 85 år og har arbejdet i køkkenet i 45 år. Hun hjælper stadig til når der, hver anden lørdag, bliver serveret to retter mad inden dansen går i gang. Klokken er som regel tre om morgenen hun kommer hjem.
Inden musikken går i gang klokken 20:45 hygger mange sig med et godt måltid dansk mad.
Der er gang i dansegulvet hver anden lørdag i Haderslevhus.
Allerede ved 21-tiden er der godt fyldt op i den gamle dansesal på Haderslevhus og musikken bliver ved til klokken 1:30.
Andreas Lautrup er ejer af Haderslevhus og har holdt enkebal siden 1990. Han er 80 år gammel, men kommer stadig hver gang for at byde velkommen og tage sig af de praktiske ting.
Tine Dalsgaard fra Vejle og Lars Arbrahamsen fra Løsning tager gerne en lidt længere køretur for at komme til en rigtigt dansested.
Peter Christiansen er 78 år og er kommet hver til hvert eneste arrangement på Haderslevhus de sidste 17 år. Han bor i Ballum ved Tønder og kører selv i bil - så der bliver drukket masser af cola og kaffe. Han elsker stemningen og har gennem årene fundet flere kæresterpå stedet.
Haderslevhus ligger i Haderslevs gamle brostensbelagte bydel og lokalerne ligner stadig noget fra en anden tidsperiode.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Her bimler alarmklokkerne: Disse syd- og sønderjyske sogne er i fare for at blive lukket ned

Tønder

Politi frygter for 13-årigs liv

Kolding

Truende ægtemand videofilmer hustruens hjemmehjælpere: Nu nægter de at komme i hjemmet

Navne For abonnenter

Knud har stået i spidsen for flere virksomheder som direktør og formand: Nu fylder han 70 men kaster sig stadig gerne ud i nye opgaver

Annonce