Annonce
Billund

Fotoudstilling af Daniel Rye på torvet i Grindsted

Daniel Rye udstiller på Torvet i Grindsted. PR-foto
Fotografen og kunstneren Daniel Rye, der sad som gidsel hos Islamisk Stat i Syrien i 13 måneder, viser udstilling om klimaflygtninge.

Grindsted: Fotografen og kunstneren Daniel Rye åbner fredag 27. september kl. 15.30 foto- og lydudstillingen "Mens vi venter" på torvet i Grindsted med et oplæg om klimaforandringer og klimaflygtninge.

Daniels oplæg tager, som udstillingen, udgangspunkt i hverdagen hos en fattig familie i Malawi. Udstillingen kan ses ind til 11. oktober.

"Mens vi venter" er baseret på fotograf Daniel Ryes 120 dage hos familien Mkundiza - en fattig bondefamilie - i det sydlige Malawi.

Den giver et nuanceret blik på livet i en del af Afrika, der ofte portrætteres i sort/hvid - både fotografisk og fortællemæssigt.

Annonce
Mr. Mkundizas børnebørn, Kelvin og Joly, har klædt sig pænt på til søndagens gudstjeneste. Selvom der er tørke, prioriterer familien at se anstændig ud til ugens højdepunkt. Foto: Daniel Rye

Flygter fra klimaet

"Mens vi venter" er et udtryk for den ventetid før regnsæsonen, hvor jorden er så tør, at sandet fyger med vinden, og afgrøderne tørster efter vand.

Mere og mere ustabilt vejr gør, at tørkeperioderne bliver længere og regntiden kort og voldsom.

Landmændene i Malawi og Afrika syd for Sahara har derfor svært ved at dyrke deres marker optimalt og bliver afhængige af nødhjælp for at overleve.

Ifølge den internationale nødhjælpsorganisation CARE vil der i 2050 være omkring 250 millioner klimaflygtninge i verden.

Gentager rejse

Daniel Rye har over tre år og i alt seks rejser besøgt den lille landsby Kakoma i det sydlige Malawi, hvor han har set livet udfolde sig i tørke og oversvømmelser.

Han har arbejdet, spist og sovet sammen med familien Mkundiza, fulgt dem i glæder og sorg, hørt om deres drømme og lyttet til den frygt, som præger deres ustabile hverdag.

I 2013 rejste Daniel Rye til Syrien for at dokumentere, hvorfor folk flygter fra krigen. To år senere, i september 2015, vandrede syriske flygtninge op ad de danske motorveje - en situation der delte vandene i Danmark.

Med dette projekt forsøger Daniel på en måde at gentage sin rejse til Syrien i 2013. Denne gang rejser han ud og ser på årsagen bag de klimarelaterede flygtninge.

Daniel Ryes rejse til Syrien i 2013 er blevet til bogen "Ser du månen, Daniel", der er aktuel som filmatisering af samme navn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce