Annonce
Billund

Fotoudstilling af Daniel Rye på torvet i Grindsted

Daniel Rye udstiller på Torvet i Grindsted. PR-foto
Fotografen og kunstneren Daniel Rye, der sad som gidsel hos Islamisk Stat i Syrien i 13 måneder, viser udstilling om klimaflygtninge.

Grindsted: Fotografen og kunstneren Daniel Rye åbner fredag 27. september kl. 15.30 foto- og lydudstillingen "Mens vi venter" på torvet i Grindsted med et oplæg om klimaforandringer og klimaflygtninge.

Daniels oplæg tager, som udstillingen, udgangspunkt i hverdagen hos en fattig familie i Malawi. Udstillingen kan ses ind til 11. oktober.

"Mens vi venter" er baseret på fotograf Daniel Ryes 120 dage hos familien Mkundiza - en fattig bondefamilie - i det sydlige Malawi.

Den giver et nuanceret blik på livet i en del af Afrika, der ofte portrætteres i sort/hvid - både fotografisk og fortællemæssigt.

Annonce
Mr. Mkundizas børnebørn, Kelvin og Joly, har klædt sig pænt på til søndagens gudstjeneste. Selvom der er tørke, prioriterer familien at se anstændig ud til ugens højdepunkt. Foto: Daniel Rye

Flygter fra klimaet

"Mens vi venter" er et udtryk for den ventetid før regnsæsonen, hvor jorden er så tør, at sandet fyger med vinden, og afgrøderne tørster efter vand.

Mere og mere ustabilt vejr gør, at tørkeperioderne bliver længere og regntiden kort og voldsom.

Landmændene i Malawi og Afrika syd for Sahara har derfor svært ved at dyrke deres marker optimalt og bliver afhængige af nødhjælp for at overleve.

Ifølge den internationale nødhjælpsorganisation CARE vil der i 2050 være omkring 250 millioner klimaflygtninge i verden.

Gentager rejse

Daniel Rye har over tre år og i alt seks rejser besøgt den lille landsby Kakoma i det sydlige Malawi, hvor han har set livet udfolde sig i tørke og oversvømmelser.

Han har arbejdet, spist og sovet sammen med familien Mkundiza, fulgt dem i glæder og sorg, hørt om deres drømme og lyttet til den frygt, som præger deres ustabile hverdag.

I 2013 rejste Daniel Rye til Syrien for at dokumentere, hvorfor folk flygter fra krigen. To år senere, i september 2015, vandrede syriske flygtninge op ad de danske motorveje - en situation der delte vandene i Danmark.

Med dette projekt forsøger Daniel på en måde at gentage sin rejse til Syrien i 2013. Denne gang rejser han ud og ser på årsagen bag de klimarelaterede flygtninge.

Daniel Ryes rejse til Syrien i 2013 er blevet til bogen "Ser du månen, Daniel", der er aktuel som filmatisering af samme navn.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce