Annonce
Haderslev

Fræk designtyv: – Hvorfor skal jeg få mig et arbejde, hvis jeg kan lave 15 lapper på en oksestol?

Hans J. Wegner I den berømte oksestol, som han designede; “The Ox Chair”. Arkivfoto: Museum Sønderjylland.
Kendt indbrudstyv fik ti måneders fængsel lagt oven i sin seneste dom fra foråret.

HADERSLEV: En erfaren designtyv har igen fået en ubetinget dom. Denne gang fik den 22-årige mand ti måneders fængsel for blandt andet tre indbrud og besiddelse af et oversavet jagtgevær.

Hvorfor skal jeg få mig et arbejde, hvis jeg kan lave 15 lapper på en oksestol?

22-årig designtyv

Han bidrog ikke selv ret meget til retssagen. Udover nogle enkelte kommentarer nægtede han at udtale sig. Så det var et sejt træk op ad bakke for anklager Mathilde Teivang, som måtte læse bilag efter bilag op for at dokumentere sagen.

Men vidnerne var ret klare i mælet. For sammen med sin et år yngre lillebror, er den 22-årige mand godt kendt af politiet.

Annonce

– Jeg har kendt ham i nogen år efterhånden. Jeg har siddet i indbrudsgruppen i tre år. Han var også kendt inden, forklarede den ene politiassistent.

Hele sagen tog faktisk udgangspunkt i den forrige sag, hvor både den 22-årige og hans lillebror blev dømt i maj i år. Den 22-årige var inde til en afhøring året før:

– Vi håbede på, at han kunne komme ud af det her designtyveri. Så sagde han: ”Hvorfor skal jeg få mig et arbejde, hvis jeg kan lave 15 lapper på en oksestol?”.

Det betyder oversat til almindeligt dansk, at han kan få 15.000 kroner for en Ox Chair af designeren Hans J. Wegner. Sådan en har en værdi på omkring 50.000 kroner.

Fotograferet i garagen

– Jeg hæftede mig ikke nærmere ved det, før jeg udlæste hans telefon.

På telefonen lå der et uskarpt foto af netop en Ox Chair. Da betjenten tidligere havde besøgt den 22-åriges hjem og garage, kunne han se, at gulvet under den fotograferede stol tilsyneladende var samme garages gulv.

Så han og en kollega tog ud for at undersøge garagen. Det fik de lov til af den 22-åriges mor. Der stod ikke nogen oksestol. Men under en presenning stod der seks Y-stole, stadig brændemærket med ejerens navn; "Frøs Herreds Sparekasse". Stjålet i Kolding samme nat.

Så betjentene lavede nu en officiel ransagning af både hus og garage. Hurtigt dukkede en pose med 31 haglpatroner op i garagen. Og derefter en pose med et oversavet jagtgevær; rustent men brugbart.

Det lignede nu en sigtelse mod hans mor. Den 22-årige indrømmede dog over telefonen, at han var ejer af våben og patroner, så hans mor slap for at blive anholdt.

Annonce

Flere indbrud

Men det stoppede ikke der. En Ox Chair, der kunne være den fra fotoet, var blevet stjålet på Bragesvej nogle måneder før sammen med en tilhørende skammel og en PH-lampe. Faktisk dagen før fotoet var taget i garagen. Samlet værdi omkring 90.000 kroner.

Og bare to måneder før politiet stod i garagen, var der blevet stjålet flere Louis Poulsen lamper i Høruphav. Den 22-åriges bil var blevet set i den forbindelse.

Bilen stod udenfor garagen. I den fandt politiet indbrudsværktøj i form af skruetrækker, lommelygte og flere handsker. Samt sengetøj til at pakke de dyre ting ind i.

Den en betjent konkluderede, at skruetrækkeren var blevet brugt til at brække vinduet op i sparekassen.

Annonce

Tyv havde liste over huse til salg

Og på den 22-åriges værelse lå en interessant seddel med adresser i Haderslev.

– Flere havde været til salg. Særligt designtyve søger på Boligsiden. Vi oplever ofte, at folk, der har huse til salg med design, har indbrud, konstaterede den ene betjent.

Oksestolen fandt politiet ikke. Så den 22-åriges forsvarer Rasmus Amandursson stillede spørgsmålstegn ved, om den fotograferede stol nu også var den stjålne, og om den i det hele taget var ægte:

– Man kan købe dem i kopier i England!

– Ja, men det ser vi ikke særlig tit, konkluderede betjenten.

Domsmandsretten fandt det bevist, at den 22-årige havde begået de tre indbrud og stjålet designertingene. Han blev også dømt for overtrædelse af våbenloven samt flere færdselslovsovertrædelser.

Retssagerne kort

Den nye retssag mod den 22-årige mand rummede 14 forhold. Han blev dømt for næsten det hele, men indbruddene og overtrædelsen af våbenloven vejede tungest. Han modtog dommen på ti måneders ubetinget fængsel.

I maj fik han fire måneders ubetinget fængsel. De nye forhold skulle egentlig have været med der, men de nåede ikke at komme med i den retssag. Så straffen var en tillægsstraf til forårets dom.

Hans lillebror slap i maj med 30 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste for at have deltaget i et mislykket indbrud.

Storebror blev blandt andet dømt for at have stjålet en Y-stol, begået databedrageri og båret en gaspistol et offentligt sted. Sagen rummede 20 forhold.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Haderslev

Butikstyv stjal bolognese til 30 kr.: Fik en bøde på 500 med det samme

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

EfB For abonnenter

EfB-analyse dagen derpå: Fem ting, vi lærte af 3-0 over Nykøbing

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Annonce