Annonce
Aabenraa

Frøslev Træ må vinke farvel til 33 millioner kroner

Frøslev Træ, der har Martin L. Petersen som administrerende direktør og indehaver, fik i 2016-regnskabet et underskud på 25 millioner kroner. Foto: Frøslev Træ

Driften af Frøslev Træ er sund, men en konkurs hos en underleverandør er skyld i et millionunderskud i det seneste regnskabsår.

Frøslev: Ser man udelukkende på driften, er Frøslev Træ kommet fint gennem 2016, men regnskabet fortæller også en anden historie. En konkurs hos en litauisk underleverandør har nemlig gjort, at man har måttet afskrive 33 millioner kroner og derfor kommer ud med et underskud på 25 millioner kroner. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

- Vi har siden 2008 haft et større udlån til den pågældende underleverandør, der de senere år har haft negative regnskabstal. Vi har derfor hele tiden vidst, at der var tvivl om, i hvor stort et omfang det kunne blive tilbagebetalt, og vi har i tidligere regnskabsår nedskrevet samlet set 14 millioner kroner på tilgodehavendet, siger Martin L. Petersen, der er administrerende direktør og ejer af Frøslev Træ A/S.

I 2015, hvor der ikke blev nedskrevet på det litauiske udlån, realiserede man et overskud på knap otte millioner kroner.

Annonce

Om Frøslev Træ


  • Frøslev Træ A/S har rødder tilbage til 1931. Virksomheden er en produktionsvirksomhed med speciale i forarbejdet trælast. Administrerende direktør og ejer Martin L. Petersen overtog i 2012 virksomheden efter sin far i forbindelse med et generationsskifte.
  • Virksomheden beskæftiger i dag knap 90 medarbejdere og regnes for at være blandt landets førende leverandører inden for træbranchen.

Tre lyspunkter

Virksomheden er overordnet set utilfreds med regnskabet, fordi det udviser et underskud, men finder også lyspunkter. At man har en solid egenkapital i Frøslev Træ A/S samt moderselskabet, som samlet udgør 104 millioner kroner, at tilgodehavendet nu er nedskrevet til nul kroner, og at virksomheden de seneste tre år har haft styrken og ressourcerne til at udvide sit leverandørnetværk, således at kunderne ikke vil blive berørt af problemet med underleverandøren.

Frøslev Træ skriver da også i pressemeddelelsen, at budgettet og de foreløbige regnskabstal for 2017 ligner de realiserede regnskabstal for 2015.

Samtidig foretager virksomheden en række investeringer i nye produktområder, som blandt andet betyder, at man til august vil kunne igangsætte egen malerlinje.

- Det støtter op om vores strategi om at have al forarbejdning af træ på én lokation, siger administrerende direktør og ejer Martin L. Petersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce