Annonce
Esbjerg

Fra 12 til 28: Her kommer de største og mindste børnehaveklasser i Esbjerg Kommune

På Præstegårdsskolen begynder 43 børn i skolens 0.-klasser efter sommerferien. Det er 15 elever mere end der begyndte på det klassetrin i nuværende skoleår.Arkivfoto

Til august begynder 1061 børn i 0. klasse. 43 af de børn får første skoledag på Præstegårdsskolen Urban. Selvom skolen har været plaget af vold, kan skoleleder Steffen Lawaetz dermed se frem til at byde velkommen til en hel 0. klasse mere, end han kunne sidste år.

Esbjerg Kommune: Indtil den 20. januar kunne forældre i Esbjerg Kommune ønske, hvor de gerne vil have deres guldklump til at begynde i 0. klasse efter sommerferien. Nu er det gjort op, hvor mange elever der er blevet optaget på de forskellige skoler.

På 14 skoler begynder der flere elever i 0. klasse i det kommende skoleår, end det var tilfældet sidste år, mens 11 skoler får færre elever i hver klasse. I alt er der omkring 1061 børn i Esbjerg Kommune, der skal begynde i skole efter sommerferien.

- Jeg er altid nysgerrig på at se tallene, for at se, om der er bratte stigninger eller fald. Men i år er der ikke noget, der flyver mig i øjnene. Det ser ud til, at vi har mange forældre, der vælger vores folkeskoler til, mens der stadig er en del, der også vælger privatskolerne. Vi ligger nogenlunde status quo i forhold til de seneste år, siger Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn- og Familieudvalget.

Den mindste 0. klasse i Esbjerg Kommune får Egekratsskolen Fortuna i Bramming, hvor 12 elever begynder. Den største bliver Kvaglundsskolen Signatur. Her har man optaget 28 elever, og det er lige netop grænsen for, hvor mange elever, der må være i en klasse. Skolen kan dog også vælge at dele klassen op i to spor. Kommunes regler er nemlig således, at hvis der i løbet af skoleåret kommer endnu en elev til skolen, skal klassen i så fald deles op.

Fourfeldskolen Bohr, Rørkjær Skolen Urban og Vitaskolen Bohr kommer til at have omkring 24 elever i deres 0. klasser. Vittenbergskolen Vadehav, Egebæk Hviding Skole Vadehav og Bakkeskolen Cosmos får klasser med færre elever - her bliver der 15 elever per klasse.

Annonce

Jeg har ikke en klar forklaring på, hvorfor der er flere elever til Præstegårdsskolen. Men vi glæder os over, at der er mange børn, der gerne vil vores skole.

Steffen Lawaetz, skoleleder på Præstegårdsskolen.

Voldssager skræmmer ikke

I løbet af efteråret kom Præstegårdsskolen i søgelyset, da der havde været 75 indberettede voldstilfælde i løbet af skoleåret 2017/2018. Episoderne fandt sted i indskolingen.

Senere kom det frem, at der var tale om en lille kerne af elever, der stod bag volden, og allerede i januar i år så det ud til, at skolen var tilbage på rette spor efter tre måneder med kun tre sager. Der er heller ikke noget, der tyder på, at voldsproblematikken har skræmt forældrene til de kommende skolebørn væk. Antallet af nye elever er stigende, og til august kan skolen derfor oprette to 0. klasser, mens der på sidste års årgang kun var elever nok til en enkelt klasse.

I alt 43 børn begynder efter sommerferien på Præstegårdsskolen Urban. Det er 15 elever mere end sidste år.

- De har hentet hjælp fra forvaltningen og arbejdet ihærdigt på, at situationen skulle forandres derude, så det er dejligt, at der er mange, der vælger Præstegårdsskolen, siger Diana Mose Olsen.

Større årgang vækker glæde

Skolelederen for Præstegårdskolen Steffen Lawaetz vil ikke kommentere på voldssagerne, men han fortæller, at skolen ikke har gjort noget anderledes for at få elever til at vælge deres skole.

- Jeg har ingen klar forklaring på, hvorfor der er flere elever til Præstegårdsskolen. Men det overrasker mig ikke, at der er flere elever til skolen. Der er forholdsvis mange børn i år, der skal indskrives i skole. Derudover har vi et tæt samarbejde med de kommunale børnehaver i området, og det giver sikkert et afkast over tid, siger Steffen Lawaetz.

Skolelederen glæder sig over, at kunne tage imod en større årgang, da elevoptaget på Præstegårdsskolen de seneste år har ligget omkring 30.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge måtte trække sig fra Sygehus Sønderjylland: Nu huserer han andre steder i landet

Fodbold

Finnerne får deres EM-fest

Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce