Annonce
Sydjylland

Fra 14 til 43 dage: Stor forskel i ventetiden på byggetilladelser

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der er stor forskel på sagsbehandlingstiden af byggetilladelser i de syd- og sønderjyske kommuner. Arkivfoto
På Fanø tager det 14 dage og i Tønder 22 dage for kommunen at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i Billund tager 43 dage og i Esbjerg 41 dage at få grønt lys til at stikke spaden i jorden, viser en ny opgørelse. Papirarbejdet bør ikke tage mere end 14 dage, mener Dansk Byggeri Sydjylland.

Byggetilladelser: Hvis du vil bygge et parcelhus eller en ny kontorbygning i Billund eller Esbjerg, så tager det i gennemsnit henholdsvis 43 og 41 dage, inden kommunen har sagsbehandlet byggetilladelsen, og håndværkeren kan komme i gang med at støbe fundamentet og lægge de første mursten. Hvis du derimod skal bygge på Fanø eller i Tønder, så er papirarbejdet klaret på i gennemsnit henholdsvis 14 og 22 dage.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, der omhandler både erhvervsbyggeri og boligbyggeri. Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

- Så vi kan med sikkerhed sige, at mangelfulde ansøgninger ikke er årsagen til, at det i nogle kommuner kræver en del tålmodighed at få lov til at gå i gang med arbejdet. Den gennemsnitlige ventetid burde ikke være mere end 14 dage, og her kan de fleste af vores sydjyske kommuner desværre ikke være med. Gennemsnitlige sagsbehandlingstider på op til halvanden måned er for lang tid, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen, i pressemeddelelsen.

Annonce

Bør forkorte ventetid

Fanø er den eneste kommune i Sydjylland, der kan sagsbehandle byggetilladelser på i gennemsnit 14 dage eller mindre. I Tønder er ventetiden 22 dage, i Sønderborg 23 dage, i Vejle på 24 dage, i Fredericia 25 dage, i Haderslev og Vejen 28 dage, i Aabenraa 29 dage, i Kolding 31 dage, i Varde 38 dage, i Esbjerg 41 dage og i Billund 43 dage.

- Kommunerne behandler byggesagerne ud fra de samme regler, og selvom der er forskel på små og store byggerier, bør der ikke være så store forskelle på, hvor langt tid man skal vente på byggetilladelsen. Størstedelen af vores sydjyske kommuner bør se på, hvordan de kan forkorte ventetiden, siger Michael Mathiesen.

Den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse for kommunerne i Sydjylland var i 2017 på 32 dage. I 2018 er ventetiden i gennemsnit faldet til 29 dage.

- Så det går samlet set i den rigtige retning. I syv kommuner er ventetiden blevet kortere siden sidste år, og det er trods alt positivt, siger Michael Mathiesen, formand for Dansk Byggeri Sydjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Esbjerg

Mysterium om døde måger ved ny sø

Annonce