Annonce
Sydjylland

Fra fire til én: Landsdelen mister ministre

Eva Kjer Hansen (V) går af som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde. Arkivfoto: Søren Gylling
På det nye ministerhold er Benny Engelbrecht den eneste sydjyske minister, og det betyder, at Sydjylland er gået fra fire til én minister. Det ærgrer afgående minister Eva Kjer Hansen, mens flere andre er fortrøstningsfulde.

Syd- og Sønderjylland: Med torsdagens præsentation af det nye socialdemokratiske ministerhold er det blevet til kun én sydjysk minister. Benny Engelbrecht (S) overtager posten som transportminister fra Ole Birk Olesen (LA).

Det betyder også et farvel til fire sydjyske ministre, herunder Ellen Trane Nørby, Ulla Tørnæs, Mette Bock og Eva Kjer Hansen.

Og sidstnævnte ærgrer sig over et mindre antal sydjyske ministre.

- Det giver noget mere opmærksomhed, når man har mange ministre fra en landsdel. Det sætter sit præg på de snakke, vi har, og vi henter meget af vores viden og inspiration der, hvor vi færdes og fra de mennesker, vi møder, siger Eva Kjer Hansen (V), der træder ned fra sin post som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Hun vil derfor selv fortsætte med at bringe spørgsmål og interesser fra landsdelen med ind i den politiske debat fra sin nye plads hos oppositionen.

- Regeringen får ikke lov til at springe landsdelen over, bare fordi der er færre ministre.

Tidligere transportminister og nuværende folketingsmedlem Hans Christian Schmidt (V) er også fortrøstningsfuld, selvom ministerantallet i landsdelen er gået ned.

- Det er svært at gøre op, for det har også noget at gøre med, hvad man beskæftiger sig med. Transportministerposten tæller virkelig, fordi infrastruktur betyder så meget for os. Man skal heller ikke overse, at Jesper Petersen bliver politisk ordfører. Det har stor betydning, særligt når man har regeringsmagten, fordi man sidder tæt på statsministeren, siger Hans Christian Schmidt (V).

Annonce

Fokus på folkevalgte

Det er også første gang i mange år, at Danmarks femtestørste by, Esbjerg, ikke har en minister fra nærområdet på holdet, men det giver ikke anledning til bekymring hos kommunens borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V).

- Det er jo statsministeren, der har sammensat et hold, og det er forhåbentlig sammensat efter kompetencer. Jeg vil gå efter et godt og tæt samarbejde med alle ministre, uanset hvor de er valgt ind. Det er ikke noget, der bekymrer mig, siger Jesper Frost Rasmussen (V), der er borgmester i Esbjerg Kommune.

- En minister er minister for hele landet. De folkevalgte repræsentanter er de primære, der skal løse opgaverne i Folketinget.

Den samme holdning deler regionsrådsformanden i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V).

- Jeg tror altid, at det er en fordel at have flere ministre, men det gælder om at få mest muligt ud af det. Selvfølgelig havde det været rart, hvis der havde været flere, men vi har stadig en masse folkevalgte repræsentanter, siger Stephanie Lose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce