Annonce
Sydjylland

Fra frontlinjen: Lad være med at klage over manglende testning

Anders G. Lyck er praktiserende læge i Lægehuset Hejls og vil på alle ugens hverdage fortælle om sit job i forreste linje i kampen mod covid-19. Privatfoto
Morgenrutinen har ændret sig, og der er bunker at information at tage stilling til. Hvem der skal testes for corona, er et hot emne, men det giver sig selv.
Annonce

Morgenrutinen for undertegnede er lidt anderledes grundet coronakrisen. Møder normalt ind klokken syv og ordner blodprøver med e-mail-svar til patienterne. Desuden ser jeg om nogle af patienterne har været i lægevagten eller er udskrevet fra sygehusene, så jeg kan være på forkant med evt. påkrævet opfølgning.

Disse aktiviteter er på et absolut minimum i disse dage. Vi tager stort set ingen blodprøver i Lægehuset og den ambulante aktivitet på sygehusene er sat helt i bero. Samtidig udviser, ihvertfald mine patienter, en bemærkelsesværdig tilbageholdenhed med at kontakte lægevagten, så den vanlige morgenadministration tager nu 5 min mod den vanlige times tid.

Til gengæld holder den offentlige krisestyring mig travlt beskæftiget. Ingen morgenstund uden lange beskeder i e-boks om nye retningslinier eller blot små ændringer af de hidtil udsendte. Det bliver til en del, når Sundhedsstyrelsen, Praktiserende Lægers Organisation, Region Syddanmark, sygehuse og kommune hver især skal informere. Specielt i min lille praksis, fordi jeg betjener borger i både Haderslev og Kolding kommune, ligesom både Sygehus Lillebælt og Sygehus Sønderjylland anvendes, når patienterne har behov for yderligere ekspertise.

Dagens hotte emne er testning af sundhedspersonel i såkaldt kritisk funktion. Umiddelbart en god idé, så man kan afgøre om sundhedspersonale er smittet eller ej. På den måde kan smittespredning undgåes ved positiv test, og ved negativ test, kan vedkommende komme hurtigere tilbage på arbejde istedet for at udstå 14 dages karantæne.

Problemet er blot, at der ikke er stor nok testkapacitet til at løfte denne opgave. Det skaber nogen frustration de forskellige steder i organisationerne.

Frontlinjeberetning

Praktiserende læge Anders G. Lyck fra Hejls syd for Kolding vil i den kommende tid berette fra frontlinjen.

Ambitionen er at levere en daglig opdatering fra forreste linje i sundhedsvæsnet i det omfang, arbejdsbyrden tillader det. Undtaget er weekenderne.

Annonce

Forstår godt bekymringen, men...

At der ikke er tilstrækkelig testkapacitet, bedes den øvrige del af befolkningen også respektere og være opmærksom på. Det ville være klædeligt, at man ikke dagligt skal læse i avisen og på sociale medier om personer, som klager deres nød over manglende testning af deres pårørende eller dem selv.

Jeg har fuld forståelse for deres bekymring, men en test ændrer jo intet. Såfremt vedkommende bliver behandlingskrævende syg, vil vedkommende blive testet. I krisetider må man prioritere ekstra skarpt. Derfor er testning for øjeblikket reserveret de reelt syge, og ikke dem, som potentielt risikerer at blive syge.

En negativ test på en i øvrigt symptomfri person er blot spildte ressourcer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce