x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Sådan får småbørnsfamilier struktur på corona-hverdagen

- Arbejdspladsen flankeret af gaver fra mit barnebarn. Hanne Simsonsen. Privatfoto
Sundhedsplejerske Hanne Simonsen guider til, hvordan familier med små børn får hverdagen til at køre, når alle mand er hjemme under coronakrisen - uden for mange konflikter og grædende børn.

RINGKØBING-SKJERN: Ind til videre er vi så heldige, at vi ikke er ramt hårdt af corona-infektioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Lad os håbe, at vi kan fastholde dette.

Noget af det, der fylder rigtig meget for småbørnsfamilier, er den gode hverdag med børnene hjemme fra daginstitutioner. Mange har sikkert oplevet grædende og stædige småbørn, der præger måltiderne med surhed: "Nej jeg vil ej!", "Du er dum, far!", eller barnet løber skrigende væk.

Det er barnets naturlige reaktion på, at det for eksempel er træt eller har fået for få eller for mange indtryk i dagens løb. Det er helt normalt for et barn på to-tre år at reagere sådan. Forebyggelse er vejen frem, for det er anstrengende både for barn og forældre at være i frustrerende situationer med rastløse børn.

Til daglig arbejder jeg i et team sammen med Rie, som er familiekonsulent. Rie har lavet dette rigtig gode forslag til en dagsrytme med børn i alderen to-tre år. Det vil jeg gerne dele med jer, da jeg tænker, det kan hjælpe nogle småbørnsfamilier til en mere glad og rolig dag og en god lang nattesøvn.

Der er nogle gode pointer indlagt med pligter og oprydning. Dit hjem kommer til at rode mere end normalt, når I tilbringer så meget tid inden døre. Derfor kan dit barn passende få nogle alderssvarende pligter. De yngste kan hjælpe med at rydde op, dække bord eller vande planter. Børnene vokser med ansvaret.

En tur ud i frisk luft både formiddag og eftermiddag er også guld værd for trivsel og velbehag for den lille. Det passer til årstiden med en lille rundtur i haven, hvor man plukker små blomster eller fjerner grene fra vinterens lange græs eller stopper op ved en mariehøne.

Struktur på dagen for småbørnsfamilier

6.30-7.30: Børnene vågner, bliver vasket, får skiftet ble og børstet tænder. Morgenmad.

7.30-9.30: Børnene leger - eventuelt sammen med mor/far. Leger børnene godt, kan mor/far rydde op.

9.30-10.30: Formiddagsforfriskning (kan medbringes på gåturen). Gåtur i nEftermiddags – forfriskning.aturen eller til legepladsen.

10.30-11.00: Kigge bøger.

11.00-12.00: Frokost. Putte børn.

12.00-14.00: Rydde op. Pause.

14.00-15.00: Eftermiddagsforfriskning.

15.00-16.45: Aktivitet med børnene inde eller ude. Se forslag i teksten. Bare 15 minutter ude i haven kan gøre underværker for børn. I kan eventuelt dele børnene.

16.45-17.30: Forberede aftensmad og dække bord.

17.30-18.00: Aftensmad.

18.00-19.00: Badning af børn og give dem nattøj på.

19.00-20.00: Aftenhygge med højtlæsning eller fortælling fra bog.

20.00- : Voksentid med oprydning og hygge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce