Annonce
Tønder

Fra grønt græs til hvid mælk: Økologisk landbrug inviterer indenfor

Niels Stamp (t.h) har sammen med hustruen, Marie, drevet Stamps Gård i 25 år. I 20 af dem har landbruget været økologisk. Hvordan man driver en økologisk gård og viden om de forskellige produkter, der bliver produceret på gården, fortæller Niels Stamp om, når der er gårdbesøg. Foto: André Thorup
Lørdag eftermiddag kunne besøgende få et indblik i hverdagen på et økologisk landbrug, da Stamps Gård i Skærbæk inviterede indenfor.
Annonce

Skærbæk: - Hvad er det? spørger Niels Stamp, mens han holder en afgrøde op foran børnene, der står foran ham.

- Det ved jeg ikke, bliver der svaret fra mængden.

- Jo, du får det hver dag til morgenmad, svarer Niels Stamp tilbage og holder en kort pause, inden han selv svarer på spørgsmålet:

- Det er havre til havregryn.

Det er lørdag eftermiddag og Niels Stamp har sammen med sin hustru Marie Stamp inviteret indenfor på deres økologiske landbrugsgård Stamps Gård i Skærbæk.

Fire-årige Lauge Juhl er garvet på en pony-ryg. Han har sammen med sin mor, Iben Juhl, besøgt Stamps Gård tre gange, og hver gang har han fået en ridetur. Her er det gårdejer, Marie Stamp, der trækker ponyen. Foto: André Thorup

Det er noget, de gør to gange i ugen.

Her får alle interesserede et indblik i, hvordan det er at drive en økologisk gård, børnene kan få en tur på ponyerne, kæle med gårdens andre dyr og få en tur i traktoren.

Men der er også en anden vigtig årsag til, at ægteparret har valgt at åbne deres landbrug for besøgende.

- Vi vil gerne skabe en kontakt mellem land og by. Der er nogle, der ikke ved, hvor for eksempel mælken kommer fra. Vi vil gerne vise folk, hvordan produkterne bliver til. Så de kan se det, vi kalder fra grønt græs til hvid mælk, forklarer Marie Stamp.

Annonce

Fokus på økologi

Marie og Niels Stamp har drevet gården, der er Niels Stamps fødegård, i 25 år og haft økologisk landbrug de seneste 20 år.

De er begge glad for at være gået væk fra sprøjtemidlerne og i stedet satser på økologien.

Det er også økologien, parret vil gøre gæsterne klogere på.

Der var fart over feltet, da Stamps Gård i Ullerup ved Skærbæk lørdag havde gårdbesøg. Foto: André Thorup

- Der er kommet et større fokus på økologi i byerne, så vi kan mærke, at der er en interesse for at lære om, hvor produkterne stammer fra. Folk får på den måde også øjnene op for, at vi skal passe på vores landbrug. Det gør vi med et økologisk landbrug, siger Marie Stamp.

Annonce

Fire maver

Blandt de besøgende hersker der ingen tvivl om interessen for landbruget - særligt blandt børnene, der lørdag eftermiddag har fået muligheden for at stille nysgerrige spørgsmål og klappe gårdens dyr.

Besøg Stamps Gård

Man kan besøge Marie og Niels Stamps økologiske landbrug i Ullerup, Skærbæk tirsdag og lørdag mellem klokken 14.30-17.00.

Det kan man gøre til og med uge 32. 

Det kræver tilmelding for at komme på besøg. Tilmeldingen kan ske ved at ringe til Marie Stamp. 

En af dem er fire-årige Lauge, der er sammen med mor, Iben Juhl, og lillebror, Rune, på seks måneder har taget turen til gården.

- Jeg synes, at det er rigtig godt, at børnene ser, hvordan dyrene har det. Og det er vigtigt, at de ved, hvor tingene kommer fra, siger Iben Juhl, der sammen med familien bor i Skærbæk.

Det er ikke første gang de tre besøger det økologiske landbrug, og hver gang er Lauge kommet hjem med nye viden.

- En morgen spurgte Lauge mig, om jeg vidste, hvor mange maver en ko har. Det havde jeg ingen idé om, fortæller Iben Juhl og smiler.

Men det vidste Lauge. For en ko har fire maver, kunne han fortælle sin mor.

Annonce

100 køer

Eftermiddagen er ved at gå på hæld, da gårdens 100 køer, der går ude på marken, skal lukkes ind. Også det kan børnene være med til. Det er bare at hoppe op på ladet bag traktoren, der skal ud for at få køerne lokket ind i stalden.

Gårdens 100 malkekøer skulle hentes ind fra marken, da de skulle overnatte i stalden. Køerne blev lokket ind på gårdens traktor. Foto: André Thorup

Og det går tjept. Efter små ti minutter er de 100 malkekøer ikke længere ude på marken.

Det er måske meget godt, at det går så let, når det skal gøres hver dag. For sådan er livet på en økologisk gård.

Det ved børnene og deres forældre nu efter et besøg på gården.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Lige før sæsonstart: Ligaspiller i Kolding er testet positiv for corona

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce