Annonce
Aabenraa

Fra håndjern til ord: Sygeplejersker byder politiet op til dans

Funktionsleder Helle Christiansen (t.v.) og psykiatrisk overlæge Monika Dulacz er begge tilknyttet den psykiatriske Fælles Akut Modtagelse - FAM. Foto: Bo Nielsen
Uniformer, håndjern og spændetrøjer skal blødes op med psykiatrisk indsigt. Politiet skal dog først kende til muligheden for at få hjælp fra det psykiatriske udrykningsteam ved tvangsindlæggelser.

Aabenraa: Mindre tvang. Mere faglighed. Konflikterne skal undgås, når psykiatriske patienter skal indlægges med tvang. Derfor har Sygehus Sønderjylland i Aabenraa siden 1. september haft et psykiatrisk udrykningsteam bestående af sygeplejersker, der kan bistå politiet med sparring og rådgivning, når en tvangsindlæggelse skal effektueres.

- Formålet er at nedbringe tvangen. Vi har en tilgang til patienten som gør, at vi kan mindske konflikten. Man kan ikke altid undgå en tvangsindlæggelse, men vi kan give patienten en tryghed og fortælle, hvad der skal ske, siger Monika Dulacz, der er overlæge på psykiatrisk FAM - den Fælles Akut Modtagelse.

- Patienterne siger, det er rart at snakke med en, som ikke er i uniform, og som har tid til at lytte og høre, hvad det handler om, forklarer sygeplejerske Helle Christiansen, der er funktionsleder på det psykiatriske udrykningsteam.

Annonce
Vi skal sikre, at det bliver et godt forløb for borgeren. Uanset, om det bliver med tvang eller ej.

Monika Dulacz, psykiatrisk overlæge

Kulturforskelle

Hjælpen betyder ikke nødvendigvis, at sygeplejerskerne fra udrykningsteamet er af sted med politiet. Det kan også være råd og vejledning i telefonen.

- Det kan handle om, at man får spurgt patienten på en bestemt måde. Hvad er der sket for dig? Frem for at sige, at "nu skal du af sted". Vi flytter fokus, forklarer Helle Christiansen.

Foreløbig har udrykningsteamet været med til at gøre en indlæggelse frivillig i to tilfælde. I yderligere to tilfælde klarede ordensmagten selv ærterne.

Samarbejdet mellem sygeplejersker og politi skal dog lige løbes i gang. Politiet skal "lære" at få hjælp fra sidelinjen.

- Vi har møder med den ledende vagtchef, og der er også planer om, at vi skal have fælles dag med flere betjente. Det er en opstartsperiode, og vi har behov for at lære hinanden at kende, siger Helle Christiansen.

Tvangsindlæggelser

  • Det er politi og vagtlæge, der kan rekvirere det psykiatriske udrykningsteam, og det er politi og læge, der har ansvaret for indlæggelsen.
  • Den psykiatriske afdeling i Aabenraa har cirka 100 tvangsindlæggelser årligt.
  • Det psykiatriske udrykningsteam i Aabenraa er fast bemandet med sygeplejersker fra klokken 13 til 21. I tidsrummet fra klokken 21 til 13 er det afdelingen i Vejle, der tager over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce