Annonce
Aabenraa

Fra håndjern til ord: Sygeplejersker byder politiet op til dans

Funktionsleder Helle Christiansen (t.v.) og psykiatrisk overlæge Monika Dulacz er begge tilknyttet den psykiatriske Fælles Akut Modtagelse - FAM. Foto: Bo Nielsen
Uniformer, håndjern og spændetrøjer skal blødes op med psykiatrisk indsigt. Politiet skal dog først kende til muligheden for at få hjælp fra det psykiatriske udrykningsteam ved tvangsindlæggelser.
Annonce

Aabenraa: Mindre tvang. Mere faglighed. Konflikterne skal undgås, når psykiatriske patienter skal indlægges med tvang. Derfor har Sygehus Sønderjylland i Aabenraa siden 1. september haft et psykiatrisk udrykningsteam bestående af sygeplejersker, der kan bistå politiet med sparring og rådgivning, når en tvangsindlæggelse skal effektueres.

- Formålet er at nedbringe tvangen. Vi har en tilgang til patienten som gør, at vi kan mindske konflikten. Man kan ikke altid undgå en tvangsindlæggelse, men vi kan give patienten en tryghed og fortælle, hvad der skal ske, siger Monika Dulacz, der er overlæge på psykiatrisk FAM - den Fælles Akut Modtagelse.

- Patienterne siger, det er rart at snakke med en, som ikke er i uniform, og som har tid til at lytte og høre, hvad det handler om, forklarer sygeplejerske Helle Christiansen, der er funktionsleder på det psykiatriske udrykningsteam.

Vi skal sikre, at det bliver et godt forløb for borgeren. Uanset, om det bliver med tvang eller ej.

Monika Dulacz, psykiatrisk overlæge

Annonce

Kulturforskelle

Hjælpen betyder ikke nødvendigvis, at sygeplejerskerne fra udrykningsteamet er af sted med politiet. Det kan også være råd og vejledning i telefonen.

- Det kan handle om, at man får spurgt patienten på en bestemt måde. Hvad er der sket for dig? Frem for at sige, at "nu skal du af sted". Vi flytter fokus, forklarer Helle Christiansen.

Foreløbig har udrykningsteamet været med til at gøre en indlæggelse frivillig i to tilfælde. I yderligere to tilfælde klarede ordensmagten selv ærterne.

Samarbejdet mellem sygeplejersker og politi skal dog lige løbes i gang. Politiet skal "lære" at få hjælp fra sidelinjen.

- Vi har møder med den ledende vagtchef, og der er også planer om, at vi skal have fælles dag med flere betjente. Det er en opstartsperiode, og vi har behov for at lære hinanden at kende, siger Helle Christiansen.

Tvangsindlæggelser

  • Det er politi og vagtlæge, der kan rekvirere det psykiatriske udrykningsteam, og det er politi og læge, der har ansvaret for indlæggelsen.
  • Den psykiatriske afdeling i Aabenraa har cirka 100 tvangsindlæggelser årligt.
  • Det psykiatriske udrykningsteam i Aabenraa er fast bemandet med sygeplejersker fra klokken 13 til 21. I tidsrummet fra klokken 21 til 13 er det afdelingen i Vejle, der tager over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Tanja har været sygemeldt med stress tre gange: - Jeg kan bedre holde til presset, når jeg arbejder hjemme

Kolding

Nyt forsøg i Kolding Kommune: Nu må Tanja og kollegaerne arbejde hjemme i op til tre dage om ugen

Trekantområdet

VB-træner Gâlcă efter oprykningen: En stor sejr for os alle

Annonce