Annonce
Aabenraa

Fra håndjern til ord: Sygeplejersker byder politiet op til dans

Funktionsleder Helle Christiansen (t.v.) og psykiatrisk overlæge Monika Dulacz er begge tilknyttet den psykiatriske Fælles Akut Modtagelse - FAM. Foto: Bo Nielsen
Uniformer, håndjern og spændetrøjer skal blødes op med psykiatrisk indsigt. Politiet skal dog først kende til muligheden for at få hjælp fra det psykiatriske udrykningsteam ved tvangsindlæggelser.

Aabenraa: Mindre tvang. Mere faglighed. Konflikterne skal undgås, når psykiatriske patienter skal indlægges med tvang. Derfor har Sygehus Sønderjylland i Aabenraa siden 1. september haft et psykiatrisk udrykningsteam bestående af sygeplejersker, der kan bistå politiet med sparring og rådgivning, når en tvangsindlæggelse skal effektueres.

- Formålet er at nedbringe tvangen. Vi har en tilgang til patienten som gør, at vi kan mindske konflikten. Man kan ikke altid undgå en tvangsindlæggelse, men vi kan give patienten en tryghed og fortælle, hvad der skal ske, siger Monika Dulacz, der er overlæge på psykiatrisk FAM - den Fælles Akut Modtagelse.

- Patienterne siger, det er rart at snakke med en, som ikke er i uniform, og som har tid til at lytte og høre, hvad det handler om, forklarer sygeplejerske Helle Christiansen, der er funktionsleder på det psykiatriske udrykningsteam.

Annonce
Vi skal sikre, at det bliver et godt forløb for borgeren. Uanset, om det bliver med tvang eller ej.

Monika Dulacz, psykiatrisk overlæge

Kulturforskelle

Hjælpen betyder ikke nødvendigvis, at sygeplejerskerne fra udrykningsteamet er af sted med politiet. Det kan også være råd og vejledning i telefonen.

- Det kan handle om, at man får spurgt patienten på en bestemt måde. Hvad er der sket for dig? Frem for at sige, at "nu skal du af sted". Vi flytter fokus, forklarer Helle Christiansen.

Foreløbig har udrykningsteamet været med til at gøre en indlæggelse frivillig i to tilfælde. I yderligere to tilfælde klarede ordensmagten selv ærterne.

Samarbejdet mellem sygeplejersker og politi skal dog lige løbes i gang. Politiet skal "lære" at få hjælp fra sidelinjen.

- Vi har møder med den ledende vagtchef, og der er også planer om, at vi skal have fælles dag med flere betjente. Det er en opstartsperiode, og vi har behov for at lære hinanden at kende, siger Helle Christiansen.

Tvangsindlæggelser

  • Det er politi og vagtlæge, der kan rekvirere det psykiatriske udrykningsteam, og det er politi og læge, der har ansvaret for indlæggelsen.
  • Den psykiatriske afdeling i Aabenraa har cirka 100 tvangsindlæggelser årligt.
  • Det psykiatriske udrykningsteam i Aabenraa er fast bemandet med sygeplejersker fra klokken 13 til 21. I tidsrummet fra klokken 21 til 13 er det afdelingen i Vejle, der tager over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Esbjerg

Narkoman filmede sadistisk vold og voldtægt: Da han blev afsløret, forsøgte han at hænge sig, men endte som dybt hjerneskadet

Annonce