Annonce
Esbjerg

Fra Nordsøen til lærredet: Esbjergs offshore-historie bliver til oliemalerier

Udsigten fra Fanø mod øst, hvor rigge tårner sig op på Esbjerg Havn som symbol på årtiers erhvervsaktivitet. Arkivfoto: John Randeris
Esbjerg Kommune, Total og samtidskunstner Mathilde Fenger er gået sammen om et nytænkende kunstprojekt, som gennem otte store oliemalerier skal dokumentere Esbjergs offshorehistorie.
Annonce

Esbjerg: Esbjergs offshoreliv og -historier bringes på land, når kunstmaler Mathilde Fenger sammen med Esbjerg Kommune, Total og Dansk Undergrunds Consortium skaber otte store oliemalier om Nordsøens liv og mennesker.

Kunstprojektet sættes i værk samtidig med genopbygningen af Tyra-feltet i Nordsøen og skal give både esbjergenserne og byens mange internationale gæster et indblik i offshorelivet både til havs og på land.

Samtidig skal kunst- og læringsprojektet formidle historien bag Esbjerg som EnergiMetropol. Med både kunst og undervisning vil byens børn og unge blive ført ind i Esbjergs udvikling fra fiskerisamfund til en by med offshoreindustri, innovation og højteknologi.

Annonce

Historie i børnehøjde

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er meget begejstret for perspektiverne i projektet.

- Projektet byder både på kunstneriske og læringsmæssige oplevelser, men er også en vigtig brik i dokumentationen af en helt central del af Esbjergs historie. Tyra er så at sige den del af Esbjerg, som esbjergenserne ikke kan se, og kun de færreste oplever. Jeg glæder mig også over det nytænkende og tætte samarbejde mellem Total, kunstner Mathilde Fenger og Esbjerg Kommune, som jeg synes viser nye veje for, hvordan vi sammen kan få ting til at ske, siger Jesper Frost Rasmussen.

Også formand for Kultur & Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, May-Britt Andrea Andersen (K), glæder sig over samarbejdet. Hun er især begejstret for, at det store kunstprojekt både bliver til en byrumsudstilling og et læringsprojekt for kommunens 4.- 6. klasser.

- Projektet er en fremragende mulighed for at anskueliggøre Esbjergs offshorehistorie i børnehøjde. Men det er også en enestående lejlighed til at kunne arbejde med kunstneriske processer på vores skoler og gennem det nye læringsmateriale åbne en ny verden for mange børn, siger May-Britt Andrea Andersen.

Annonce

#Nordsoeensliv

Den danske kunstner Mathilde Fenger har allerede gennemført sikkerhedstræning forud for en snarlig researchtur offshore. Samtidig er det også vigtigt for kunstneren at få livet inde på land med i sine kunstneriske samtidsskildringer, og hun vil i den kommende tid tale med lokale med indsigt i Esbjergs historie og udvikling.

- Dette bliver et vidnesbyrd om et lokalsamfund, der er omdrejningspunkt for dansk energiproduktion og offshorevirksomhed. Om arbejdspladser, kolleger, mennesker, byen Esbjerg, alt sammen med dét omdrejningspunkt, at det både finder sted derude, hvor himmel og hav går i ét - og inde på land. Det er danmarkshistorie, siger Mathilde Fenger i en pressemeddelelse.

Hun er mesterlæreuddannet kunstmaler og blandt andet kendt for sin maleriserie om Danmarks forsvars indsats i Afghanistan. Serien er udstillet på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot som en del af dokumentationen af Danmark i krig.

Mathilde Fenger har i de seneste år portrætteret H.M. Dronningen, ligesom hun har skabt et dobbeltportræt af H.M. Dronningen og HKH kronprinsessen. Derudover har hun også skildret Hjemmeværnet i 14 store malerier. Pressefoto

Mathilde Fengers værker om Esbjerg vil indgå i en byrumsudstilling, som skal turnere i 2022-2023, og billederne skal hænges op flere steder i Esbjerg Kommunes bygninger.

- Med dette samarbejde vil vi i 2022 være i stand til at bringe en kunstudstilling rundt i hele kommunen. Det sker med vejrbestandige reproduktioner af malerierne på mobile udstillingsmoduler, hvorved kunsten kan flyttes derud, hvor borgerne færdes til hverdag, siger formanden for Kultur & Fritidsudvalget May-Britt Andrea Andersen.

Esbjergs borgere inviteres i den forbindelse til at bidrage til at skabe udstillingen ved digitalt at dele deres personlige historier og fotos fra eller om livet på Nordsøen på for eksempel Facebook og Instagram med hashtagget #Nordsoeensliv.

Annonce

Langt væk men tæt på

Energiselskabet Total er sammen med DUC partnere i projektet og bidrager økonomisk med en million kroner til en række mobile udstillingsmoduler. De skal sikre, at udstillingen kan flyttes rundt i hele kommunen.

- Det bliver første gang, vi prøver denne type vandre-udstilling, men takket være Totals donation af de 18 mobile udstillingsmoduler bliver det forhåbentlig ikke sidste gang. Modulerne vil fremover også kunne anvendes til mange andre kunstudstillinger, siger May-Britt Andrea Andersen.

Med udgangspunkt i malerierne og Mathilde Fengers arbejde udvikler Esbjerg Kommune et læringsmateriale til folkeskolernes mellemtrin. Materialet vil både give mulighed for at arbejde med kunstneriske og kreative processer, men også med Esbjergs offshorehistorie og med de muligheder og udfordringer, havet giver os. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune

Esbjerg har været basen for Totals Nordsø-operation i et halvt århundrede, hvor byen, virksomheden og aktiviteterne på Nordsøen har været i en rivende udvikling. Sammen med byen tager DUC-partnerne endnu et udviklingsskridt, når Tyra genopbygges, da mange lokale virksomheder og esbjergensere er involveret i projektet, der skal sikre dansk naturgasforsyning og samtidig reducerer Tyra-feltets klimaaftryk.

- Esbjerg er vores hjemby, og dens borgere har været altafgørende for hvert et skridt, som vi har taget. Vi er meget stolte af at gå sammen med Esbjerg Kommune og i samarbejde med dygtige Mathilde Fenger fortælle historien omkring Nordsøens liv og mennesker. Nordsøen er mange af mine kollegers andet hjem, og byrumsudstillingen giver dem mulighed for at give deres venner og familie et indblik i det liv, som de ellers kun hører om. Vi har levet af Esbjergs innovationskraft og kreativitet, og læringsforløbet giver den kreativitet og viden videre til en ny generation, som måske ovenikøbet har forældre, som arbejder på Nordsøen, siger Morten Hesselager Pedersen, projektdirektør for Tyra-genopbygningen.

Nordsøens Liv og Mennesker

Mathilde Fenger maler otte store oliemalerier, som afsløres i sommeren 2022. Samtidig inviterer Esbjerg Kommune til en udendørs byrumsudstilling med udgangspunkt i malerierne og historier fra livet offshore. Byrumsudstillingen er mobil og skal efterfølgende turnere i kommunen og på skoler.

Med udgangspunkt i malerierne og Mathilde Fengers arbejde udvikler Esbjerg Kommune et læringsmateriale til folkeskolernes mellemtrin. Materialet vil både give mulighed for at arbejde med kunstneriske og kreative processer, men også med Esbjergs offshorehistorie og med de muligheder og udfordringer, havet giver os.

Tyra-genopbygningen

Total er Tyra-feltets operatør på vegne af Dansk Undergrunds Consortium (DUC) – et partnerskab mellem Total, Noreco og Nordsøfonden.

DUC-partnerne har investeret 21 milliarder kroner i genopbygningen, hvilket er den største olie- og gasinvestering nogensinde i den danske del af Nordsøen.

Tyra er Danmarks største naturgasfelt, og feltet er center for forarbejdning og eksport af mere end 90 procent af naturgassen produceret i den danske Nordsø. Produktion og eksport fra feltet blev lukket i september 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce