Annonce
Haderslev

Fra på lørdag kan byggematerialer gå i ring på genbrugspladsen

Michael Fenger og Jakob Fogtmann vil være nogle af dem, man først møder i butikken på genbrugspladsen. De er blevet dygtige til at finde ting, der kan genanvendes uden at kræve forarbejdning. Foto: Connie Bøgwad Schmidt
Torsdag klippede Thies Mathiasen (DF), formand for Provas, snoren til en lille butik på Vojens Genbrug. Den åbner på lørdag og bugner af genbrugelige byggematerialer, som kan købes af gør-det-selv-folket.
Annonce

VOJENS: - Den oprindelige plan var, at indvielsen her skulle være et større event med fest, lys,  luftballoner og masser af aktiviteter for familier med interesse for genbrug. Men af årsager, vi alle kender, kan vi kun være 10 personer her i dag. Så må vi til gengæld hver især gøre, hvad vi kan for at udbrede kendskabet til ordningen.

Sådan indledte Thies Mathiesen, der er formand for Provas og byrådsmedlem for Dansk Folkeparti, da han torsdag morgen klippede snore til en ny butik på genbrugspladsen i Vojens.

De 10 fremmødte: Mathiesen, to øvrige byrådspolitikere, Allan Emiliussen (V) og Søren Rishøj Jacobsen (S) plus Esge Homilius, direktør i Provas samt seks medarbejdere, hvor den ene gav plads for pressens udsendte, gjorde alligevel deres til, at det blev en munter åbning, og der var stor ros til medarbejderne for at have bygget og indrettet butikken.

Thies Mathiesen (DF), som er formand for Provas' bestyrelse klippede torsdag snoren til butikken, der åbner på lørdag. Foto: Connie Bøgwad Schmidt

I Haderslev Kommune er genbrug en gammel og kendt sag, og mange gode og brugbare ting ender på genbrugspladsen. De humanitære organisationer kommer fast og henter det, de kan sælge videre i deres genbrugsbutikker, mens resten bliver forarbejdet på den ene eller den anden måde for at ende som nye produkter– uanset hvor god stand, de er i.

Annonce

Cirkulær økonomi

Det kræver både ressourcer og energi at forarbejde genanvendelige materialer. Derfor har man på Vojens Genbrugsplads arbejdet ud fra model om såkaldt cirkulær økonomi, der betragter affald som ressourcer og sigter mod at holde disse ressourcer i cirkulation så længe som overhovedet muligt. I dette tilfælde byggematerialer. Det skåner nemlig både klimaet, råstofferne og pengepungen.

Projektkoordinator Laila Skov har stået i spidsen for planlægningen af butikken GenByg Vojens på Vojens Genbrugsplads. Foto: Connie Bøgwad Schmidt

- For at afprøve i hvor høj grad vi kan understøtte modellen om cirkulær økonomi, har vi etableret Genbyg Vojens, der er et forsøg med direkte genbrug af byggematerialer, som kan genbruges af private, og efter et kvalitetstjek kommer de over i butikken, hvor de bliver solgt videre til en fair markedspris. Samtidig vil medarbejderne på alle tre genbrugspladser i kommunen løbende indsamle gode byggematerialer og sørge for, at de kommer herud til butikken, forklarede Thies Mathiesen i sin tale.

Det er projektkoordinator Laila Skov, der har haft hånd i projektet, og den nye butik skal passes af Jakob Fogtmann, der er på fuld tid og Michael Fenger, der er i fleksjob.

Butikken på genbrugspladsen er også et socialt projekt, hvor kunderne i GenByg Vojens primært vil blive serviceret af borgere i arbejdsprøvning eller fleksjob.


Det kan jo være, at hvis man køber klinker her, så kan man købe mørtel i det lokale byggemarked, og så bidrager den også til det lokale handelsliv.

Laila Skov


- I den kommende tid vil vi følge nøje med i, hvor store mængder byggematerialer, vi kan flytte fra genanvendelse til direkte genbrug i butikken og løbende tilpasse udbuddet efter efterspørgslen, forklarede Laila Skov, og tilføjede:

- Vi forventer, at de bedste kunder vil være gør-det-selv folket – og vi satser på, at forsøget vil gøre en positiv forskel. Det er målet, at butikken skal løbe rundt, og gerne give overskud, men den bliver aldrig en konkurrent til eksisterende byggemarkeder, og det skal den heller ikke være. Men det kan jo være, at hvis man køber klinker her, så kan man købe mørtel i det lokale byggemarked, og så bidrager den også til det lokale handelsliv.

Allan Emiliussen (V) var første kunde i butikken i Vojens. Det satte Maibritt Thomsen på arbejde, fordi hun skulle lige finde nummeret til butikken MobilePay. Foto: Connie Bøgwad Schmidt
Driftsleder Conny Barsballe glæder sig også til at få gang i butikken på pladsen . Foto: Connie Bøgwad Schmidt

Kort om GenByg Vojens

Butikken på Genbrugspladsen i Vojens har åbent på følgende tidspunkter:

Tirsdag fra klokken 11 til 15

Torsdag fra klokken 13 til 17

Samt lørdag i lige uger fra klokken 11 til 13.

Første åbningsdag er lørdag den 31. oktober 2020. Genbrugspladsen ligger på Tingvejen 29, 6500 Vojens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce