Annonce
Sønderborg

Fra psykiatrisk hospital til internationalt galleri: Ambitiøst projekt er klar til åbning

Kunstneren Albin Werle var onsdag i gang med sit værk "Maskerade", som er bygget op i det tidligere cykelskur ved de gule bygninger. Foto: André Thorup
Torsdag slår Augustenborg Project dørene op for første gang til galleri, skulpturpark og café, som er indrettet i det tidligere psykiatriske hospital på Palævej i Augustenborg.

Augustenborg: Der er liv i det tidligere psykiatriske hospital, som er bygget som gule palæer i Augustenborg. Håndværkere og kunstnere vrimler mellem hinanden som flittige myrer for at gøre klar til den store åbning af Augustenborg Project.

Bygningerne blev opført psykiatrisk hospital i 1932, og indvendigt forvandles stedet nu til internationalt galleri og café, som åbner torsdag eftermiddag.

Et rum med 100 balloner formet som høns, et kunstværk, som er et spil, og installationer i slotsparken er nogle af de mange kunstoplevelser, som publikum vil møde.

Annonce

Indendørs kan man opleve den italienske kunstmaler Francesco Pirazzi, som udstiller over 25 værker under titlen "Nobody’s Dream". Francesco Pirazzi er meget optaget af lys, og de mere end 25 værker fylder en etage i den ene fløj, hvor malerierne og rummene bliver mørkere og mørkere, jo længere publikum kommer i udstillingen.

Gåsehud i slotsparken

Francesco Pirazzi er den første kunstner, som skal bo og arbejde på Augustenborg Project i en kunstnerbolig i de gule palæer. Den første uge er brugt på at bygge udstillingen op, mens han senere på sommeren skal bruge fire måneder i de gule palæer på at dykke ned i maleriet.

- Jeg har næsten ingen ord for det her sted. Det er så smukt. Her er tre naturtyper som sjældent ses samtidigt. Vand, skov og marker. Det giver mig gåsehud at tænke på, hvor smukt her er. Det er enhver kunstners drøm, siger Francesco Pirazzi, der er i Danmark for første gang i sit liv.

Kunstneren Filip Vest fortæller gennem installationer i parken og lyd om en fiktiv pedel, der bliver venner med potteplanter. Foto: André Thorup


Den anden udstilling, som åbner torsdag, er en gruppeudstilling med syv kunstnere. "From The Inside Out" kan ses både indenfor og udenfor. Det er en finsk, en svensk og fem danske kunstnere, som har forvandlet indendørs og udendørs rum til en kunstoplevelse.

- Udstillingen handler meget om grænser. Og så er flere kunstnere blevet inspireret af stedets historie og har brugt ting, som de har fundet på stedet, siger Isabella Hemmersbach, der er kunstkonsulent for Augustenborg Project.

Annonce

Pedellens venner

En kunstner har ladet sig inspirere af H.C. Andersens eventyr, som blandt andet blev skrevet i Augustenborg Slotspark, mens en anden har fundet på en historie om en pedel i bygningerne.

- Jeg har lavet en audioguide til mine installationer, som handler om en pedel her på stedet, som bliver venner med nogle potter. Publikum går rundt med et sæt høretelefoner med en potteplante på, så de på den måde selv bliver en del af installationen, siger kunstneren Filip Vest.

Udstillingen med kunstnerne Benedikte Bjerre, Julie Koldby, Laura Konttinen, Freja Niemann Lundrup, Amalie Smith, Filip Vest og Albin Werle kan sammen med Francesco Pirazzis udstilling ses frem til den 3. oktober. Albin Werle vil senere på sommeren åbne en soloudstilling på Augustiana, som er nabo til Augustenborg Project.

Kunstneren Julie Koldby var onsdag ved at sætte sin værker op. Foto: André Thorup


I cafeen vil der også blive udstillet kunst. Her er det unge kunstnere, som får mulighed for at vise deres kunst frem. Lige nu er det Jeppe Nedergaard, som udstiller i "Slusen".

- Det bliver et galleri på internationalt niveau, men vi vil gerne arbejde sammen med de kreative kræfter, der er lokalt. Derfor inviterer vi unge ind, som gerne vil prøve at udstille. Her kan de eksperimentere med det at udstille, siger Isabella Hemmersbach.

Formålet med Augustenborg Project er at drive et internationalt galleri og skulpturpark, sidstnævnte blandt andet i samarbejde med Augustiana Kunsthal & Kunstpark.

Hele projektet Augustenborg Project Art Space & Sculpture Park vil åbne gradvist og vil blandt andet komme til at indeholde ateliers, workshops, lejligheder til kunstnere, bistro, eventlokaler, ginbar/destilleri, mad ud af huset, arbejdslokaler, kontorer og mødefaciliteter til kreative, iværksættere og kunstneriske ildsjæle.

Det er selskabet Augustenborg Estate ApS, der har købt bygningerne på Palævej 7 og 9. Der er Mark Augustenborg Ødum, der står bag selskabet. Han er til daglig investeringsdirektør i og medstifter af Better Energy, der udvikler, bygger og driver solcelleparker.

Augustenborg Project

Galleri indendørs og udendørs samt pop up cafeen åbner torsdag den 10. juni klokken 16.00.

Herefter vil der været åbent i cafeen hver dag klokken 9-18, mens udstillingen har åbnet onsdag til søndag klokken 12-18. Der er gratis adgang.

Billedkunstner Francesco Pirazzi udstiller på en hel etage inspireret af lys og mørke. Foto: André Thorup
Cafeen åbner også torsdag for undedørs servering, her har unge kunstnere mulighed for at udstille. Foto: André Thorup
Freja Niemann Lundrup udstiller både indenfor og udenfor. Onsdag var udstillingerne stadig under opbygning. Foto: André ThorupJeg har næsten ingen ord for det her sted. Det er så smukt. Det er enhver kunstners drøm.

Francesco Pirazzi, italiensk kunstner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce