Annonce
Varde

Fra reklamebureau til social café: Nu rykker Rita og de andre ind i kirken

Laila Mortensen, tv., Brian pedersen, Bent Hansen og Ling Lejung er ansatte, frivillige og brugere i Paraplyen - og de glæder sig til at indtage de nye omgivelser. Foto: Yvonn Tittel

Torsdag fik Café Paraplyens brugere nøglen til den gamle metodistkirke på hjørnet af Frisvadvej og Østervold i Varde. Nu mangler de bare et nyt køkken - og en million.

Varde: Brugerne af den sociale Café Paraplyen i Varde har ventet på, at det skulle blive virkelighed, at de snart kan flytte ind i den gamle metodistkirke i Varde.

Så da der i går eftermiddag var nøgle-udlevering, var rigtig mange taget med for at se deres nye tilholdssted.

- Det er så dejligt, at der slet ikke kom indsigelser i nabohøringen. Der kan jo altid være nogen, der har noget imod det, men det var der ikke, ikke en eneste, siger en glad leder, Rita Christensen.

Med flytningen fra Nørregade til metodistkirken får den sociale café ikke mange flere kvadratmeter. Men den får meget højere til loftet og et ualmindeligt dejligt rum, som brugerne nu skal finde sig til rette i.

- Nu mangler vi bare en million kroner. Bestyrelsen skal snart have møde, så vi kan lægge en plan for, hvordan vi skal samle penge ind, siger Rita Christensen.

Annonce

Fra kirke til reklamebureau til social café

Text PreviewI september skrev KFUMs Sociale Arbejde under på køb af den gamle metodistkirke.

Handlen blev betinget af, at nabohøring og lokalplan gik ind for social cafe i kirken.

Fra 2001 til 2017 rummede kirken reklamebureauet VestMedia. Den tidligere ejer, Niels-Henrik Iversen, havde sat kirken til salg for 3,4 millioner kroner. Han siger selv, den er solgt for ikke under tre millioner kroner.

Kirken blev bygget af metodisterne i Varde i 1890 og indviet i 1891. Det lille hus ved siden af kirken, hvor Café Paraplyen nu går i gang med at bygge køkken, var oprindelig præstebolig.

Flytning og bygning af køkken er det eneste, der mangler, før Café Paraplyen kan åbne i kirken. Går alt efter leder Rita Christensens hoved, åbner cafeen i kirken i maj.

Eva Andreasen blev gift i den gamle metodistkirke den 5. november. Hun mødte sin mand, Torben, i Paraplyen for 14 år siden. De har været sammen siden - og nu, da Paraplyen fik egen kirke, ville de giftes. Vielsen stod formanden for Café Paraplyen i Varde, sognepræst Morten Thaysen, for. Freja på snart fem år er med farmor henne og se de nye lokaler. Foto: Yvonn Tittel

Landsorganisation betaler

Fredag godkendte politikerne i plan- og teknikudvalget, at der må drives social cafe i kirken, så nu skal pengene ind. Kirken er godt nok betalt. Det har landsorganisationen KFUMs Sociale Arbejde klaret. Men den månedlige husleje skal ned på et niveau, cafeen kan overkomme.

- Her i Nørregade betaler vi 13.000 kroner om måneden i husleje, siger Rita Christensen.

Planen er at sælge mursten til vardensere for 1000 kroner stykket og sætte firmanavne på en plade i kirken ved donationer over 50.000 kroner.

- Vi har fået nogle penge ind allerede, og vi har fået lovning på møbler til loungeområdet, der skal være oppe på stilladset i kirken. Odd Fellow Logen i Varde har lovet at møblere den, bare vi kalder den "Odd Fellow Loungen", og det er helt fint med os, siger Rita Christensen.

Brugerne, de glæder sig bare til at tage loungen og alt det andet nye i brug.

Café Paraplyen er godt selskab og god mad, siger brugerne, de frivillige og medarbejderne, der også bliver en slags familie for hinanden. Så venter man selvfølgelig også sammen i sneen, til der bliver låst op. Foto: Yvonn Tittel
Formand, sognepræst Morten Thaysen, tv., og sælgerparret Joan og Niels-Henrik Iversen. Nu skal bestyrelsen i gang med at indsamle den million kroner, der mangler for at få huslejen til at passe. Foto: Yvonn Tittel
Mange var fulgt med hen til nøgleoverdragelse torsdag, og tog de nye, rå og historiske lokaler i øjesyn. Foto: Yvonn Tittel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Lyset blev båret frem på Fredenshjem

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce