Annonce
Esbjerg

Fra Sargasso til Ribe: 50.000 ål sat ud i Ribe Å

Konsortieejer Gert Mikkelsen fra Ribe har i 15 år været med til at sætte ål ud, og derved medvirke til at opretholde bestanden af ål i Danmark. Tirsdag satte han endnu 50.000 ål ud. Foto: Martin Ravn
På vegne af DTU Aqua i Silkeborg blev der tirsdag formiddag sat 50.000 ål ud i Ribe Å som et af mange steder i Danmark, hvor der sættes ål ud for at opretholde den danske bestand.

Ribe: De er kommet hele vejen fra Sargassohavet i den vestlige del af Atlanterhavet, de små glasål, der over fiskere i Biscayen og et åleopdræt i Vamdrup tirsdag blev sat ud ved Skibbroen i Ribe.

I alt blev der tirsdag formiddag leveret 50.000 ål til ejer af Konsortiet Ribe Vesterå, Gert Mikkelsen, hvis job det er at få sat de mange ål ud på 25 destinationer mellem Ribe og Vojens i blandt andet Gram, Arnum, Lundsbæk, Øster Lindet og Sønder Hygum.

- Det er DTU i Silkeborg, der står for at indkøbe ålene og lave en plan for, hvor de skal sættes ud, forklarer Gert Mikkelsen, mens han hælder kasser med levende åleyngel i vandet fra Hovedengen i Ribe.

Ålene kommer fra Lyksvad Fiskefarm ved Vamdrup, hvor ejer Mogens Larsen ejer et af i alt tre åleopdræt i Danmark, og for Gert Mikkelsen er det 15. gang, han er med til at sætte ål ud for DTU.

- Man startede med at sætte dem ud, fordi bestanden var langt nede, og nu gør man det over hele Danmark en gang om året, siger Gert Mikkelsen og forklarer, at det blandt andet nu gøres for at følge med i, hvordan den danske bestand klarer sig.

Tidligere har Gert Mikkelsen også været med til at sætte mærkede ål ud, så man kunne følge med i, hvordan de spredte sig, og han forklarer, at det tager fire til fem år inden de har en størrelse på omkring 40 cm, hvor de igen søger ud i havet for at finde tilbage til Sargassohavet og lægge deres æg.

Idet Gert Mikkelsen selv ejer rettighederne til fiskeri i Ribe Vesterå er han også med til at fange dem, når de efter en årrække trækker ud mod vest, hvor han både selv spiser den og sælger dem til andre.

Annonce
De små glasål ankom tirsdag formiddag i kassevis til Ribe, hvorefter de blev sat ud på 25 forskellige destinationer. Ialt blev 50.000 sat ud i vandløb og åer omkring Ribe. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

19 bilister får fartbøder

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce