Annonce
Danmark

Fra sexchikane til alderschikane

#MeToo 2.0 er den moderne titel på sexisme- og krænkelses-debatten, der som en efterårsstorm blæser hen over landet - særligt i medierne og på Christiansborg, hvor den har forvandlet sig til en tyfon og revet magtfulde mænd som Frank Jensen og Morten Østergaard op med rode. Foto: Michael M. Santiago

Hvad blev der af søstersolidariteten, de damer? Døde den et sted mellem kampen for ligeløn og efterløn. Sådan spurgte en klummeskribent for nylig i et udfald mod modne kvinder.

Anledningen var #MeToo 2.0, som er den moderne titel på hele sexisme- og krænkelses-debatten, der som en efterårsstorm blæser hen over landet - særligt i medierne og på Christiansborg, hvor den har forvandlet sig til en tyfon og revet magtfulde mænd som Frank Jensen og Morten Østergaard op med rode.

Anette Hyllested. Foto: Michael Bager

Stormen kommer uden tvivl i den kommende tid til at efterlade endnu flere hankønsvæsener i en stynet og afpillet forfatning, og det er sikkert også derfor, at vi ser mediemænd nu te sig som vindbøjtler og tale pænt om Me Too, selv om der internt gennem årene er blevet hvisket om dem som aktører i "en flirt eller tre". Men det er o.k. Alle skal have lov at blive klogere.

Annonce

Det er de unge, veluddannede kvinder, der har taget ordet i debatten, der har rejst sig efter Sofie Linde, og de er ikke meget for at dele taletiden. I de seneste uger har modne, kvindelige stemmer forsøgt at få et ord indført, og det har udløst et modsvar fra de unge kvinder, hvori ordet boomer spiller en hovedrolle.

Er man boomer, er man født mellem 1945 og 1964 - og en del af den såkaldte babyboom-generation. Og det er boomerne, skal det forstås, som modarbejder de unge kvinder. Sådan mere eller mindre over én kam.

Må jeg lige minde jer om, at det er os, jeres "boomede" mødre og bedstemødre, der har lært jer unge kvinder at kæfte op, at sige fra, at kræve jeres ret, at holde jer ude af gryderne og inde i en karriere, hvis I ellers vil og tør. Så selvfølgelig synes vi, at det er skønt, at I kan sige fra. Lad os endelig også tale ligeløn, for den kom vi ikke i mål med, og I må gerne give en hånd til ligestillingen mellem kønnene - for eksempel ved at overlade noget mere af jeres barsel til mændene.


Det er os, jeres "boomede" mødre og bedstemødre, der har lært jer unge kvinder at kæfte op, at sige fra, at kræve jeres ret, at holde jer ude af gryderne og inde i en karriere, hvis I ellers vil og tør.

Uddrag


Og hvad er det så, de modne kvinder har sagt, der gør, at vi er et par generationer, der kollektivt skammes ud.

Ja, i den tunge ende har dr. jur Eva Smith  for eksempel talt bekymret om retssikkerhed, fordi der nu gives plads til beskyldninger mod navngivne mænd i fuld offentlighed - herunder beskyldninger, som den anklagede ikke har erkendt rigtigheden af. Hun frygter med andre ord, at vi kan blive en nation af folkedomstole om krænkelser på baggrund af falske anklager.

I den mere underholdende ende har sexolog Joan Ørting talt om, at debatten gør, at vi kvinder kommer til at skamme mænd - altså alle mænd generelt. At det vil ende med, at kønnene bliver så hæmmede med hinanden, at vi kvinder vil begynde at kigge mod Sydeuropa efter nogle mænd, der er mere aktive. Og vores danske mænd vil begynde at kigge mod Asien, hvor kvinderne ikke er bange ala "du må ikke røre ved mig".

Krænkelsesdebatten spænder med andre ord vidt, men uanset: Langt de fleste af os kan formentlig blive enige om, at de unge kvinder har fat i en vigtig sag - især, hvis man har forstået, at det her ikke handler om en hånd på et lår for 12 år siden, men om magtmisbrug. At vi naturligvis ikke kan have et samfund, hvor mænd (og kvinder) med magt udnytter deres positioner til at krænke andre mennesker - hvad enten det handler om en hånd i skridtet eller de rædselsfulde overgreb, som TV 2 har afsløret har fundet sted i danske partiers ungdomsorganisationer.

Vi skal opføre os ordentligt over for hinanden. Derfor må man ikke krænke andre. Slut, punktum. Det gælder for mænd, det gælder for kvinder. Det gælder for unge. Det gælder for gamle. Det gælder på jobbet, det gælder i fritiden. Og det gælder især for mennesker med magt over andre.

Hvornår noget er en krænkelse, og hvornår tilgivelse er på sin plads, er vi nødt til at kunne tale om for at nå en fælles forståelse.

Der er ikke noget søstersolidaritet over at trække boomer-kortet. Det er blot en ny form for  chikane - alderschikane.

Og husk så lige, at mens vi diskuterer, er der stadig alt for mange kvinder, der må flygte ind i krisecentrene med eller uden børn, fordi de får tæsk af en mand.

Dem har vi godt nok ikke talt ret meget om.

Annonce
Annonce
Kolding

Barejer oplever flere stoffer i nattelivet: Nu efterlyser han samarbejde med andre barer

Haderslev For abonnenter

Efterskolen satte hjerterne i brand: Ti år efter skal Laura og Frederik giftes

Tønder

Skiftedag: Kendt Tønder-kok i spidsen for nyåbnet restaurant i Skærbæk

Vejen

Bilentusiaster skynder sig langsomt: Lokal gruppe vil vise lir og lækre detaljer ved træf på Assersbølgård

Kolding For abonnenter

Han er firmaets mand og en "uddødende race": Nu kan revisor fejre 50-års jubilæum i samme virksomhed

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Danmark

Omfattende feriehjælp til fattige familier: - En kæmpe håndsrækning, det er min første ferie sammen med alle børnene

Esbjerg

Jan vil boykotte hjerteklubben EfB efter træner-ballade: - Så længe ledelsen støtter en voldskultur, lægger jeg ikke en eneste krone i kassen

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aabenraa

16-årige pige fundet: Politiet var bekymret for hende

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB

Paul Conway holdt sit løfte til avisen: Nu er der kontakt mellem EfB og van der Vaart

Annonce