Annonce
Danmark

Fra skandalesager som forsvarsminister til EU-parlamentariker

Søren Gade har været vidt omkring i sin karriere. Nu kan han skrive EU-parlamentariker på sit cv. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Gade er gået fra forsvarsminister til toppost i Landbrug & Fødevarer og nu stemmeslugende EU-parlamentsmedlem. Her er fem nedslag i hans karriere i de seneste 20 år.

1 Erfaren Christiansborg-politiker

Søren Gade bliver første gang valgt ind i Folketinget for Venstre i 2001, da partiet vinder regeringsmagten. Seks år forinden har han stillet op som 32-årig i Holstebro-kredsen uden dog at blive valgt ind ved folketingsvalget i 1998. Den politiske debut på Christiansborg får han i 1999 som stedfortræder i en kortvarig periode.

Annonce

2 Hurtigt populær hos Venstre

Som folketingspolitiker stiger Søren Gade hurtigt i graderne, og 24. april 2004 udpeger statsminister Anders Fogh Rasmussen ham som afløser på posten som forsvarsminister efter Svend Aage Jensby. Søren Gade havde i en årrække erfaring som tjenestegørende officer i Holstebro. Ved folketingsvalget i 2007 får han som forsvarsminister næsten 24.000 personlige stemmer og bliver dermed den ottende-mest populære politiker i antal stemmer.

3 Uheldige sager koster ministerpost

I slutningen af 2000’erne begynder problemer at opstå for Søren Gade. Hans pressechef og særlige rådgiver Jacob Winther bliver sigtet - uden dog at blive tiltalt - for lækage om danske soldater i Irak til pressen. Samtidig med opstår ”Jægerbogssagen” om Danmarks deltagelse i Afghanistan, og 23. februar 2010 vælger Søren Gade at trække sig som forsvarsminister.

4 Rygtes til at overtage Løkkes post

Søren Gade fortsætter som direktør i Landbrug & Fødevarer i 2012 og to år frem, og i juni 2014 går der rygter om, at han skal overtage formandskabet i Venstre efter Lars Løkke Rasmussen. Søren Gade bekræfter efterfølgende i et interview over for Børsen, at han var i spil til posten, hvis Lars Løkke Rasmussen skulle trække sig som formand.

5 Tilbagevenden til politik

I 2015 bliver Søren Gade genvalgt til Folketinget, da han halvanden måned inden valget 18. juni havde anmeldt sit kandidatur. På Christiansborg er han medlem af Europaudvalget. 2. marts i år holder Venstre afstemning blandt sine EU-kandidater, og Søren Gade bliver placeret som nr. fire på listen. 26. maj bliver han valgt til parlamentet sammen med tre andre fra Venstre med et imponerende personligt stemmetal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce