Annonce
Læserbrev

Fra skinnecykler til rigtige cykler

Læserbrev: Aabenraa har en enestående mulighed for at lave en cykelsti gennem skoven fra den gamle banegård i Aabenraa til Rødekro. Det gamle jernbanespor, som forbandt Aabenraa til de danske jernbaner, ligger i øjeblikket ubrugt hen. Af flere grunde er skinnecykler ikke populære. I hvert fald ligger projektet stille.

Hvorfor ikke lave en permanent cykel- og vandresti gennem det naturskønne landskab med eng og skov? Den ville kunne bruges til transport af de mange borgere, der kører i bil til og fra arbejde i de to bysamfund. Jeg kan tænke mig, at mange vil undgå den trafiktunge Løgumklostervej i myldretiden.

Det gamle jernbanefundament, der bærer skinnerne, kan forholdsvis enkelt kunne danne grundlag for en grusbelægning. Man kunne starte med denne enkle løsning og så på et senere tidspunkt, dersom det bliver en succes, etablere en asfaltbelægning.

I disse grønne tider vil en sådan cykel- og vandresti tjene mange formål: mindske CO2 udslippet, give motion til pendlerne, gratis transport og ikke mindst give byens borgere adgang til den smukke og varierede skov.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce