Annonce
Tønder

Fra skole til vandrehjem til skole igen: Asylansøgere skal undervises i Brøns

Den tidligere friskole i Brøns blev omdannet til Vadehavshostel i 2017. Nu skal der igen foregå undervisning i lokalerne. Arkivfoto.
AsylSyd har lejet sig ind på Vadehavshostel, hvor voksne asylansøgere fra både Løgumkloster og Hviding skal modtage deres obligatoriske undervisning. Den fælles skole skal være med til at give eleverne en bedre og mere niveaudelt undervisning.

BRØNS/LØGUMKLOSTER: Vadehavshostel i Brøns vender tilbage til sine gamle rammer, når der igen kommer elever i den gamle skole. For AsylSyd har lejet lokalerne for at skabe en fælles skole for de voksne asylansøgere fra centrene i Løgumkloster og Hviding.

Selvom det især for eleverne i Løgumkloster betyder lidt længere transport, hvor de nu skal med bus, hvor de tidligere kunne gå til undervisningen, der foregik på den lokale højskole, så opvejer fordelene ulemperne. Det mener Jakob Kirkegaard, der er fagchef for AsylSyd i Tønder Kommune.

- Når man samler alle, kan man differentiere undervisningen og niveaudele meget mere. Så man kommer til at sidde med medstuderende, der har det samme udgangspunkt. I Løgumkloster har vi måske haft en niveaudeling på to hold, nu får vi en niveaudeling på fire eller fem hold. Så den enkelte deltager lærer mere på den her måde, siger han.

Annonce

Asylcentret i Løgumkloster har tilmeldt 27 beboere, mens der kommer 81 beboere fra Hviding. Forskellen mellem den enkeltes beboer faglige niveau varierer.

- Der er nogle der kommer og i princippet aldrig har haft en skolegang, mens andre kan komme og i princippet være forskere. Asylansøgere er jo som et udsnit af enhver befolkning, og der er høj som lav, siger Jakob Kirkegaard.

Undervisning

Alle asylansøgere over 18 år skal deltage i minimum 400 timers voksenundervisning om året. Derfor kommer der til at være elever på skolen fire til fem gange om ugen.

- Når man kommer ind som asylansøger, gennemgår man som noget af det første et asylansøgerkursus, der har en række delforløb med forskellige temaer. Det er blandt andet en intro til danske love, normer og regler. Det er en intro til, hvad er det, du er i nu. Hvad er Danmark for et land, siger Jakob Kirkegaard.

Derudover indgår man i en række forløb, hvor særligt danskundervisningen er i fokus sammen med en række andre temaer, der har relevans for arbejdsmarkedet. Hvis en asylansøger får opholdstilladelse, indgår personen desuden til sidst i et intensiveret dansk forløb.


Der er nogle der kommer og i princippet aldrig har haft en skolegang, mens andre kan komme og i princippet være forskere.

Jakob Kirkegaard, fagchef Tønder Kommune.


Annonce

Glade udlejere

Det er fire tidligere soveværelser samt et opholdsrum på Vadehavshostel, der nu skal bruges til undervisningsfaciliteter. Skolen forventes at blive taget i brug fra midt maj under de gældende coronarestriktioner, da der stadig skal bygges nogle toiletter inden undervisningen kan begynde.

Betina Schurmann og Robert Heyning er ejerne bag Vadehavshostel. De er glade for den nye aftale, siger de i en pressemeddelelse fra AsylSyd:

- Det passer os rigtig godt, at vores faciliteter bliver udnyttet nu, hvor coronarestriktionerne har sat driften af vores hostel på pause. Vores faciliteter er perfekte til undervisningsformålet, og dertil kommer de smukke udendørs omgivelser, som alle kan få glæde af. Så Vadehavshostel og AsylSyds voksenskole er et godt match, og vi glæder os til at starte samarbejdet op.

For AsylSyd var lokalerne også en af de klare fordele ved lokationen.

- Vi ser det som en rigtig god model, der kan styrker robustheden og kvaliteten i undervisningen. Lokalerne er rigtig gode til formålet, da det er nyere undervisningslokaler. Så vi er rigtig glade for at kunne lave den aftale, siger fagchef Jakob Kirkegaard.

Annonce
Tønder For abonnenter

Familier har svært ved at finansiere børnenes konfirmation: Kaare fik en økonomisk håndsrækning til sin søns ungdomsfest

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Sydjylland For abonnenter

Råddent arbejdsmiljø plager stadig ungdomspsykiatri: Ansatte bliver mobbet på jobbet og stoler ikke på ny ledelse

Sydjylland

Region Syddanmark politianmeldt igen: Risikerer stor bøde efter sløseri med tusindvis af personfølsomme oplysninger

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Podcast

Lyt: Høner brækker knogler -  Det er barskt!

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Tønder

Flere uddannelser har fundet vej til Tønder: - Det kører op og ned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Hal bliver spækket med 17 spritnye bilprojekter: - Jeg har mange sommerfugle i maven

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Sønderborg

Kræft satte Bennos drøm på standby: Nu har han åbnet sin ølbutik

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Billund For abonnenter

Per Langvad nåede ikke at høre klokkespillet i Grindsted Kirke: Døde efter blot tre ugers kræftsygdom

Annonce