Annonce
Sydjylland

Fra smitte til sygdom: Hvad gør du, hvis du bliver smittet med Coronavirussen?

Sundhedsstyrelsen opfordrer danskerne til at skrue op for hygiejnen for at mindske smitterisikoen fra Coronavirussen. Styrelsen forventer dog, at flere danskere vil blive smittet. Foto: Lizabeth Menzies/Ritzau Scanpix
Torsdag blev den første dansker smittet af Coronavirus, efter virussen brød ud i Kina i december 2019. Her kan du se, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du skal forholde dig, hvis du er blevet smittet.

Brødtekst

Covid-19

Coronavirussen er ifølge Sundhedsstyrelsen en familie af virus, der tidligere er set som både SARS og MERS. Det første tilfælde af den nye type Coronavirus (Covid-19 red.) blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i december 2019. Siden er over 82.100 ifølge Videnskab.dk bekræftet smittede og 2.801 personer er døde af virussen.

Smitte af virussen

Smitte af Coronavirus sker hovedsageligt ved nys og hoste eller ved direkte eller indirekte kontakt med en smittet person. Der kan gå en til to dage, fra man bliver smittet, til man oplever de første symptomer. Derfor er det ifølge Sundhedsstyrelsen vigtigt, at man hoster og nyser i engangslommetørklæder eller i albuebøjningen samt husker at vaske hænder. Yderligere bør man ifølge styrelsen undgå personer, der har symptomer på forkølelse eller luftvejsinfektioner.

Sygdomssymptomer

Ifølge Statens Serum Institut er forkølelse ofte det første symptom. Det kan være snue, nysen og ondt i halsen samt øget temperatur, sygdomsfornemmelse, hoste og tilstoppet næse. Det kan også medføre akut ørebetændelse, forværring af astma, diarré og opkastning.

I sjældne tilfælde kan virussen være årsag til nedre luftvejsinfektioner, såsom lungebetændelse, og svær akut respiratorisk syndrom (SARS red.)

Efter smitte

Er du blevet smittet, eller tror du, at du måske er blevet smittet med Coronavirus, er det ifølge Sundhedsstyrelsen vigtigt, at du kontakter din læge telefonisk i stedet for at møde op personligt. Lægen vil her beslutte din eventuelle videre behandling. Har du behov for konsultation uden for lægens åbningstider, skal du ringe til lægevagten i din region.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Annonce