Annonce
Haderslev

Fra speedwaybane og grusgrav til grønt golfparadis: I Haderslev Golfklub er der sjove udfordringer og fællesskab

Haderslev Golfklub fylder 50 år. Der er sket meget siden 1971, og fremtiden byder da også på nye udfordringer og udviklinger i klubben. Inden for de næste 2-3 år håber Hans Hoier Nielsen og Laurids Caspersen (som ses her på billedet), at de kan have moderniseret klubhuset, anlagt nye huller og lavet enkelte huller om. Foto: Ditte Irene Knudsen
For 50 år siden blev det første græsfrø sået til Haderslev Golfklub. Meget er sket siden 1971, og det store jubilæum skal derfor fejres med første etape af golfklubbens udvikling.

Haderslev: For enden af en helt almindelig villavej med nybyggeri bliver man mødt af et lysegrønt paradis, hvor enkelte farvede pletter bryder det grønne tema. Paradisset er Haderslev Golfklub, og de farvede pletter er klubbens medlemmer og gæstespillere, der i roligt tempo bevæger sig de mange kilometer fra hul et til hul 18.

For 50 år siden var billedet et helt andet. Dengang var det grønne paradis malet i sand- og jordnuancer, da området bestod af en speedwaybane og en grusgrav. Men den 14. juni 1971 blev der afholdt stiftende generalforsamling i Haderslev og omegns Golfklub, og det første spadestik mod en golfbane blev taget.

Per november 1971 havde klubben 27 medlemmer, og golfbanen bestod kun af en såkaldt drivingrange, der er et træningsområde, hvor golfspillere kan øve sig i at slå ud, og en grøn skurvogn, der udgjorde klubhuset.

Annonce

I 1974 blev klubben udvidet med seks huller, og i 1976 kom der yderligere tre huller til. I 1985 blev banen igen udvidet til 14 huller, og i 1989 nåede klubben op på 18 huller, som medlemmerne kender den i dag.

Før 1971 - speedwaybane. Foto: Haderslev Golfklub

50 år senere står klubben med 1000 medlemmer, et stort klubhus, en golfshop, drivingrange, 18 huller, en par tre bane, hvor alle kan spille golf uanset niveauet, og et stort socialt fælleskab. Og mandag den 14. juni kan klubben altså fejre 50 års jubilæum.

Plads til alle

To af de personer, der står i spidsen for klubbens udvikling og daglige drift i dag, er Hans Hoier Nielsen og Laurids Caspersen, der er henholdsvis formand og golf manager. De er begge inkarnerede golfspillere og stolte af golfklubben. Det skyldes specielt det særlige fællesskab, der er i klubben.

- Vi har en meget uformel tone her i klubben, hvor alle hilser på alle. Vi havde for eksempel en kvinde, der overvejde at blive medlem, så jeg sagde, at hun lige skulle prøve at gå en prøvetur på par tre banen. Da hun stod på parkeringspladsen for at få tingene ud af bilen, hilste folk på hende, selvom de ikke kendte hende, siger Laurids Caspersen og tilføjer:

- Der var hun allerede solgt. Men det er bare klubbens DNA, at vi hilser på hinanden. Det er også det, jeg godt kan lide ved mit arbejde. Medlemmerne og det sociale.

Både Laurids Caspersen (tv.) og Hans Hoier Nielsen er inkarnerede golfspillere. De har derfor begge to et favorithul på golfbanen. For Laurids er det hul 1, fordi hans spil her kan indikere, hvordan resten af runden går. For Hans er det hul 16, fordi han både synes, det er spændende og udfordrende. Foto: Ditte Irene Knudsen

Det sociale er da også en stor del af klubben, hvor der er flere klubber i klubben. Det vil sige hold af golfspillere, der har oprettet en klub, hvor de så indbyrdes konkurrerer mod hinanden. Lige nu har Haderslev Golfklub omkring otte klubber for mænd, kvinder og seniorer.

- Vi har rigtig mange klubber i klubben, der holder sammen på mange her i klubben. Jeg er selv med i torsdagsklubben (en herreklub red.) på grund af det sociale element. Og så har vi også grupper af medlemmer, der spiller sammen men uden at være med i en klub. De er med til at styrke det sociale sammenhold, siger Hans Hoier nielsen.

- Klubberne i klubben er vigtige. De er virkelig gode til at tage fat i de nye medlemmer. Og så er det lidt en uskreven regel, at man ikke altid går med den samme, når man er ude at spille, men at man går med forskellige. Golfen er bare en social sport, tilføjer Laurids Caspersen.

Hans Hoier Nielsen har udover et favorithul også et hul, han frygter en smule. Det sidste er hul 11, fordi der er mange forhindringer, der kræver en vis præcision. Der er både træer og søer, man kan ramme. Alligevel har han tidligere lavet hole in one på hul 16. Foto: Ditte Irene Knudsen

Klubberne i klubben lægger ofte også navn til mange af de gode minder i Haderslev Golfklub. Laurids Caspersen husker særligt én historie, som torsdagsklubben fortalte for 10 år siden til golfklubbens 40 års fødselsdag.

- Jeg kan ikke huske ved hvilket hul, men de fortalte, at de ved et bestemt hul, havde gravet et hul i jorden, hvor der var lagt låg på og øl i, så de altid havde kolde øl, når de kom dertil, fortæller han med et grin.

Annonce

Sammen om klubben

Det er dog ikke kun medlemmerne, der er med til at gøre klubben til et rart sted at være. Både Hans Hoier Nielsen og Laurids Caspersen har store roser til de ansatte og frivillige i klubben.

- Vi har ansat Mark Gates som golftræner, han har været her i 22 år. Så har vi greenkeeperen Thomas Martin, der har været her lige så længe. Han gør underværker. Så har vi klubbens blæksprutte, Vivi Jørgensen, der har været sekretær i 15 år, og vores restauratør Kim Koch, der har sørget for gode madoplevelser for både golfspillere og gæster i 12 år, siger Hans Hoier Nielsen.

- Vi har også mange frivillige, der hjælper i klubben, og det er en af hovedårsagerne til, at klubben kører så godt, tilføjer Laurids Caspersen.

Haderslev Golfklub er så populær, at det nogle gange kan være svært at finde en tid, hvis ikke man har tænkt i forkøbet. Spørger du Hans Hoier Nielsen og Laurids Caspersen findes en stor del af forklaringen i det sociale liv i klubben og den anden del i selve banen. Den giver nemlig rum til alle golfspillere uanset niveau. Den kan udfordre den bedste, professionelle golfspiller og samtidig være sjov og spændende for en ny spiller. Foto: Ditte Irene Knudsen

De to påpeger yderligere, at de med de ansatte, frivillige, medlemmerne og gæstespillerne har hele pakken hos Haderslev Golfklub. Derfor havde de også håbet, at de kunne fejre det store jubilæum på mandag, men på grund af coronavirussen har de set sig nødsaget til at tænke fejringen på en ny måde.

Derfor venter de med den store jubilæumsfest for medlemmerne til den 20. august, og den 8. oktober holder de reception for medlemmer og indbudte gæster så som sponsorer.

Lidt fejring skal der dog være på selve jubilæumsdagen. Derfor benytter de dagen til at åbne op for deres nye træningsbane, som er en green (det afmærkede felt på golfbanen, hvor flaget og hullet er red.), hvor spillerne kan øve deres indspilning og putning.

- Vi kommer til at markere jubilæet. På grund af corona bliver det bare ikke på den måde, som vi gerne ville have gjort det, afslutter Hans Hoier Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce