Annonce
Udland

Efter længere tids strid: Francos grav flyttes torsdag

Oscar Del Pozo/Ritzau Scanpix

Spanien vil lave De Faldnes Dal, hvorfra Francos grav skal flyttes, om til mindested for fascismens ofre.

Den spanske general Francisco Francos jordiske rester skal flyttes under private rammer torsdag 24. oktober.

Det oplyser den spanske regering i en udtalelse på Twitter.

- Både opgravningen og begravelsen kommer til at ske privat under overværelse af Francos familie, lyder det.

Spaniens højesteret afgjorde i september, at Francos grav kan flyttes. Der var fuld enighed om afgørelsen blandt de seks dommere. Francos familie har modsat sig, at den tidligere fascistiske leders grav bliver flyttet.

Oprindeligt skulle graven være flyttet 10. juni, men Francos familie appellerede flytningen til højesteret.

I september afviste Spaniens højesteret ønsket fra generalens pårørende.

Franco har siden 1975 ligget begravet i et mausoleum uden for Madrid, der er en del af et større mindekompleks, som hedder De Faldnes Dal. På stedet ligger anslået 34.000 ofre for Den Spanske Borgerkrig.

Mindestedet blev i sin tid bygget af fanger, der var modstandere af Franco. Det blev bygget mellem 1940 og 1959.

Den spanske regering vil lave området om til et mindested for fascismens ofre, og derfor mener mange, at det er forkert, at Franco også ligger der.

Sagen om flytningen af gravstedet har ifølge nyhedsbureauet Reuters splittet den spanske befolkning, som har forskellige holdninger til Franco.

Francos grav vil blive flyttet til Mingorrubio El Pardo-kirkegården nord for Madrid. Her er Francos kone, Carmen Polo, begravet i et mausoleum.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce