Annonce
Udland

Frankrig sender fly for at hente borgere i smitteramt by i Kina

Hector Retamal/Ritzau Scanpix
Det danske udenrigsministerium søger samarbejde med blandt andet Frankrig om at hente 13 danskere i Wuhan.

Frankrigs vicetransportminister, Jean-Baptiste Djebarri, oplyser, at det første fly, der skal evakuere franske borgere i den kinesiske by Wuhan, letter onsdag.

Udenrigsministeriet i Danmark har tidligere oplyst, at man søger et samarbejde med blandt andet Frankrig for at få evakueret 13 danske borgere i Wuhan, der er centrum for smitte med den potentielt dødelige coronavirus.

Foreløbig er over 100 kinesere døde af den influenzalignende sygdom.

Ifølge Djebarri ventes de evakuerede at lande i Frankrig torsdag.

- Der vil være det første fly til hjemtagelse. Det tager afsted fra Paris i morgen, og det vil formentlig vende tilbage torsdag med folk, som ikke har nogen symptomer, siger han til fransk tv.

- Disse folk vil blive sat i karantæne. Og så vil der være et andet fly på en endnu ikke fastsat dato med folk, der har symptomer og kan være mulige smittebærere, som skal behandles i Paris.

Direktøren i det danske udenrigsministeriums Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, sagde mandag, at man havde været i kontakt med 13 danskere i Wuhan. Men der var endnu ikke fundet en plan for at få dem ud.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at få danskere ud. Det er desværre ikke så let, fordi området er lukket ned for at begrænse smittefaren.

- Kineserne vil ikke have nogen mennesker ud og ind af regionen. Derfor skal vi have lavet en model for, hvordan det alligevel kan lade sig gøre, om det så bliver med bus, tog eller fly, siger han.

Japan vil tirsdag sende fly til Wuhan for at hente japanske statsborgere hjem. Tyskland har også lignende planer.

Wuhan er en by med 11 millioner indbyggere i det centrale Kina. Det smittefarlige coronavirus menes at være opstået blandt dyr, der sælges på byens markeder. Den har derefter spredt sig til mennesker.

Den er i familie med den farlige Sars-virus, der også opstod blandt dyr i Kina i for 17 år siden. Den kostede over 800 mennesker livet. De fleste i Kina.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce