Annonce
Udland

Merkel er slet ikke enig i Macrons syn på hjernedødt Nato

Pool/Reuters

Emmanuel Macron mener, at manglende koordinering mellem Europa og USA og Tyrkiets enegang skaber dyb krise.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mener, at Nato er inde i en fase, hvor alliancen er "hjernedød".

Det siger han i et interview til ugemagasinet The Economist.

Men det er den tyske forbundskansler, Angela Merkel, slet ikke enig i. Hun mener, at Macrons "drastiske ord" og "fejende angreb" er forkerte, skriver nyhedsbureauet dpa.

- Dette synspunkt svarer ikke til mit.

- Et sådan fejende angreb er ikke nødvendigt, mener hun.

- Nato forbliver en hjørnesten for vores sikkerhed, siger hun under et pressemøde. Ved Merkels side står generalsekretæren for Nato, Jens Stoltenberg. Han er i Berlin i anledning af 30-året for Berlinmurens fald.

Også han erklærer sig uenig med Macron.

I interviewet med The Economist beklager Macron sig over manglende koordinering mellem Europa og USA. Han henviser også til det vigtige Nato-land Tyrkiets aggressive handlinger i Syrien.

- Vi har ingen koordinering overhovedet med hensyn til strategibeslutninger mellem USA og dets europæiske allierede. Ingen overhovedet.

- Vi ser samtidig en ukoordineret aggressiv aktion udført af en anden Nato-allieret, Tyrkiet, i et område, hvor vore interesser er på spil, siger han.

Ifølge Macron vender USA ryggen til det europæiske projekt.

- Europa står på randen af en afgrund, og det er nødvendigt at begynde at tænke over kontinentet strategisk - som en geopolitisk magt, pointerer Macron videre.

- I modsat fald vil vi ikke længere have kontrol over vores skæbne, siger han.

Til Natos artikel 5, som er alliancens musketered om, at hvis et medlemsland angribes, skal det betragtes som et angreb på dem alle, siger Macron:

- Jeg ved ikke, hvad artikel 5 kommer til at betyde på lidt længere sigt.

Macron siger, at realiteterne omkring Nato bør vurderes på ny på baggrund af USA's ændrede kurs.

- Efter min mening har Europa kapacitet til at forsvare sig selv, pointerer den franske præsident og tilføjer, at det kræver en "acceleration af det europæiske forsvar".

I sin kritik af Tyrkiet siger Macron, at det ikke er i Natos interesse at skubbe tyrkerne ud af alliancen.

- Men måske må vi genoverveje, hvad Nato er, siger Macron.

Han beklager sig over, at EU siden midten af 1990'erne er blevet et forsimplet projekt.

- EU har glemt, at det er et fællesskab, fordi det i stadig højere grad har opfattet sig selv som et marked, som udelukkende har udvidelse som mål, siger han.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce